Доколкото успях да разбера статията на Марчоков, кръжило е когато тухлите между профилите са подредени по "дъга" - т.е. получава се ефекта на сводовия камък. Ти казваш, че отвън се виждат метални греди което за мен е гаранция за пруски свод. Това което е показал колегата на чертежа на снимките може и да е пруски свод, но не е за това за което говорим. Ако пък толкова много се притесняваш отиваш до ВИАС, намираш Марчоков Цък, обясняваш му за кво иде реч, водиш го на къщата и той ти казва, че и добре ще се посмееш. Ама не се връзвай на "аз ще отида да я видя", че ако знаеш колко къщи сме гледали така като негови студенти.
За тип А говорим
Само да вметна три неща. Първото е, че за конкретния случай е възможен само случай А (другите включват стоманобетон). Второ - че има гредореди със стоманени конзоли за балкончетата (случая обаче едва ли е такъв, по принцип липсата на вибрации при скок на 110 кг човек изключва този вариант, или е толкова як и преусигурен гредоред, че отново няма проблеми) и трето, добре дошъл колега, обаждай се по-често, като видиш да се правят глупости, аз съм приел че това може да е моя, надявам се и на колегите ми, принос към форума.
Къщаа на дядо ми беше в района и пруски свод. Тя беше строена 1900, като пруския свод беше само на първия етаж - т.е. това, което виждаш от мазето. От там нататък - горните етажи бяха гредоред с метална конструкция.
Аз лично не разбирам какъв е въпроса ти - ако е пруски свод я купувам щото е здрава и съответно ако е гредоред не я купувам защото не е здрава. Според мен ако това питаш въпроса не е послтавен правилно.
От личния ми опит - въпросната къща беше удряна от бомба 2 пъти през войната, 1/3 от нея съответно разрушена и покрива правен 3 пъти наново от нищото. През 2000 къщата беше в добро състояние и годна за живеене и преустройства. Под преустойства не се има предвид срутваме на стени и правене на нови стълбища.
Иначе по описанието, което си дала - къщата е точно каквото описах - най-вероятно обикновен гредоред. Ако от мазето не можеш да видиш извиивки в тавана, направени от тухли събиращи се в железни греди - значи не е пруски свод - обикновенно между най-ниската точка - металната греда и извивката, която се получава от тухлите има поне 10 см. - т.е. няма как да не видиш дали е или не е пруски свод. Отново - това че в мазето (първата плоча) е пруски свод не означава, че цялата къща е строена така. Извивките между таваните и стените в обитаемата част от сградата не значат нищо. Просто модата е била такава - вместо да има прав ъгъл между стената и тавана има изивка. Това не може да те ориентира дали е гредоред или не - в дната ми къща е гредоред и е така, а в другата е бетон и пак е така - мода от 1900-1940 г.
С две думи ако къщата е в общо конструктивно добро състояние, ако пацела е добър, ако купуваш цялата къща, а не само част от нея, ако цената е добра - това си е просто сделка за имот, няма какво толкова да те притеснява.
Айде да ви обясня накрая ,какво е кръжило,че зех да откачам.Имате отвор в който задължителното условие е да правите свод(не по модерни някакви си начини а на принципа на самозаклинване,та дори и с бетон).Та сводестия кофраж,който би носил бетон ,тухли на заклинване и камъни такива,като моста на Кольо Фичето,се нарича КРЪЖИЛО.Кръжилото може да се ползва многократно както кофража.С една дума ТО е вид кофраж,и ако може автора да си спише заглавието на темата правилно ,че звучи адски