• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lz1wvm - специалист
Когато тока е константна величина-както в случая(30ма).По закона на Ом съпротивлението и напрежението могат да се променят,но бушона си иска 30 милиампера за да сработи.
Trifun - специалист
Еклектик написа:
- без основна реконструкция на инсталацията, в колко домове, строени преди 80-та може да се сложи ДТЗ?
- какво се случва, когато комшията ти ползва електрожен в съседния двор, или напрежението, каквато е честата практика варира между 210 и 240 В.
- И накрая, ДТЗ-то е механика, колко е гаранционния период.
Без основна реконструкция не може да се сложи ДТЗ по простата причина че в старите жилища кабелите от таблото до консуматорите са двужилни, а ДТЗ изисква трижилни такива.

Електрожена на комшията в съседния двор не би трябвало да оказва каквото и да е влияние на твоята ДТЗ. ДТЗ следи тока по твоите два проводника - колкото отива, толкова трябва да се връща. Дори и да има варирания на напрежението, тока който отива по фазовия проводник, и този, който се връща по нулевия, трябва да е еднакъв. Той може да е 5А, в следващият момент може да стане 10А, после да стане 7А - не е проблем. Важното е колкото тече по едното жило, толкова да е и по другото. Ако се получи разлика, това вече не е нормално и тогава ДТЗ изключва като защитна мярка.

За гаранционния период трябва да попиташ производителите.
Аз мога да ти кажа че някои ДТЗ-та имат тест-бутон - ако имаш съмнения - натискаш го и се убеждаваш в работоспособността й.
Еклектик - специалист
Благодаря за отговорите. Конкретен въпрос, адекватен отговор. Тези неща ме интересуваха.
Еклектик - специалист
Относно ДТЗ реших да го сложа. Пускам СВТ кабел до бойлера, Връзвам го според схемата, като не прекъсвам никъде синьо зеления от нулата до масата на бойлера. Тъй като това е един вид зануляване, след като защитния се връзва за нулата, желателно ли да вържа за корпуса и заземяването или ще станат поразии при случайно прекъсване
на нулата извън къщата. Не знам какъв кабел ще сложа при заземяването, вероятно рекордеман, но предчувствам непредсказуеми напрежения по уредите.
lenko71 - специалист
Еклектик написа:
желателно ли да вържа за корпуса и заземяването или ще станат поразии при случайно прекъсване
на нулата извън къщата.
Това ще е полезно в случай че стане точно това - да ти отпадне нулата в таблото, макар че досега не съм срещал такова чудо.
Еклектик - специалист
Имах предвид не само таблото, но и буря, падане на клони, прекъсване на уличен кабел, при това нулев...
lenko71 - специалист
Ами забий едно колче в земята там където влиза кабела в къщата, вържи го с нулата и така...
Милен - майстор
Точно заземителя го слагай на нулата, така се презастраховаш за цялата инсталация. А иначе локални заземления и зануления са опасни например при бойлера защото ако има слаба връзка по нулите може да се окаче че цялата къща си е харесала заземлението на бойлера и следва претоварване на кабелите му и т.н.
Еклектик - специалист
Обстоятелствата ми позволяват да вържа заземителния проводник за синьо-зеления, с който съм занулил бойлера и който без да е прекъснат никъде стига до нулата на таблото. Мисля, че това е правилно решение.
Милен - майстор
Както искаш, твоя си работа.

Периодично се появява по някое подобно питане където всеки пита как да изнасили ситуацията и всичко да нагласи по най удобния начин. И като не му изнасят съветите, трабва да му обясняват на дълго и на широко кое, какво и защо :-D
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: