Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Прочетох всичко с интерес, тъй като откакто сме влезли в този нов апатамент (2002) правим вече трети ремонт заради влаги, мухали, кондензи. На втория ремонт се изтръшках да сменим дограмата защото смятах, че големия проблем е в начина на монтирането, а именно един голям прозорец на ъгъл (2.20х1.80)(1.20х1.80) шльопнат направо върху бетонов елемент (широк 0.6м) без всякаква изолация.
Изидахме един ред итонг (30см) и поставихме нови прозорци. Вярно водата понамаля, но не изчезна. Всяка сутрин се налага да събирам толкова вода, че сякаш ги мия тия прозорци. Подлудяват ме вече! Ще пробвам с трика за полу затворените дръжки, но искам и да попитам дали тези уредчета постоянно трябва да работят или може например сутрин за около час вклюване да изсушат прозорците. Ако се налага да работят през цялата нощ вдигат ли шум?
Имат ли механизми за вклюване по зададен час, както и автоматично изключване при достигане на определена влажност на въздуха?
Благодаря Ви,
Гери
hygro - майстор
Гери написа:
Имат ли механизми за вклюване по зададен час, както и автоматично изключване при достигане на определена влажност на въздуха?
Най-добре е осушителят на въздух да е постоянно включен. Така се гарантира, че влажността в помещението няма да надвиши зададеното ниво. Съвременните битови осушители са снабдени с хигростат, който автоматично ги включва само при необходимост, когато влажността превиши зададения предел.
Гери написа:
Ако се налага да работят през цялата нощ вдигат ли шум?
Шумът от битовите прибори е напълно поносим. Например този
http://www.technooptima.com/catalog/kom ... Path=75_23
има ниво на шум 44-46dBa, което е по-тихо от шума на маломощен настолен вентилатор.
Последна промяна от hygro на съб ное 08, 2008 4:45 pm, променено общо 1 път.
Искам да направя някои уточнения за себе си за осушителите. На мен ми се налага да издърпам влагата от сутеренно помещение. Дали са удачни, при положение, че влагата е постоянно в стените от земята.50/50 е под земята. и второ - какъв им е долу горе разхода на енергия- май са доста енергоемки. Благодаря предварително
hygro - майстор
alobg написа:
Искам да направя някои уточнения за себе си за осушителите. На мен ми се налага да издърпам влагата от сутеренно помещение. Дали са удачни, при положение, че влагата е постоянно в стените от земята.50/50 е под земята.
Да се опитваме да осушим стените, докакто се подхранват по капилярен път с влага, е обречено мероприятие. С извличането на влагата от вътрешната повърхност на стената се нарушава създаденото в момента водно равновесие. Това моментално ще доведе до нов транспорт на вода, който да попълни капилярния й недостиг, създаден при осушаването. Необходимо е да се възпрепятства подхранването от външната стена чрез дренаж и/или хидроизолация и т.н. Едва тогава приложението на осушител би имало смисъл.
alobg написа:
и второ - какъв им е долу горе разхода на енергия- май са доста енергоемки.
Енергоразходът зависи пряко от количеството влага, което се налага да бъде извлечено. За битови приложения осушителят практически не се отразява на сметката за електричество, защото мощността му е колкото на хладилник и включва само когато влажността превиши зададеното ниво - обикновено 60%. Засичал съм енергоразхода на осушителите вкъщи и изчислено за месец сумарната изразходвана енергия не надхвърля 15kWh. Разбира се, при постоянен източник на влага превишаващ капацитета на осушителя, той ще работи практически непрекъснато.

За професионални цели - например осушаване на 120m² замазка сумарният енергоразход е около 200-400kWh.

Тема "влага/конденз/?????????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: