• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Metalboy - напреднал
Привет на всички! Искам да си направя усилвател 2x20W.За целта съм приготвил следните неща:
-усилвател 2x20W със следните параметри
- Uзахр.-от 8 до 18V- типична стойност 14,4
- товар 2x4ома
- ток от източника ( P max.) 5А
- радиатор - около 80кв.см
А за захранването смятам да закупя траф със стойности 9V 4,5А; Грец схема 5A/12V;предпазител 5А; кондензатор 4700 микро фарада на 24V. Въпросът ми е следният ще се осъществи ли идеята ми с тези подбрани елементи?
stefan_gb - специалист
Наи добре кажи с каква ИС е изграден този усилвател .
ELEMENTAL - специалист
Metalboy написа:
Въпросът ми е следният ще се осъществи ли идеята ми с тези подбрани елементи?
Няма.
:arrow:
траф - 12V/мин.5A
грец - 8А/>50V
кондензатор - 6800uF/25V (може и 10000uF)
радиатор - 200кв.см (интегралата и греца са монтирани на него)
Metalboy - напреднал
Ок. Благодаря за инфото.
2v6 - майстор
Metalboy написа:
Привет на всички! Искам да си направя усилвател 2x20W.За целта съм приготвил следните неща:
-усилвател 2x20W със следните параметри
- Uзахр.-от 8 до 18V- типична стойност 14,4
- товар 2x4ома
- ток от източника ( P max.) 5А
- радиатор - около 80кв.см
А за захранването смятам да закупя траф със стойности 9V 4,5А; Грец схема 5A/12V;предпазител 5А; кондензатор 4700 микро фарада на 24V. Въпросът ми е следният ще се осъществи ли идеята ми с тези подбрани елементи?
Нямаш ли някое захранване от компютър :?:
Провери първо в някой сервиз колко струва, може и ново :idea:
bonchesto - помощник
да и аз това ще ти кажа да използваш захранване от компютар понеже те са кам 30-40 А и струват кам 10-15 лв а пук трансформатора ти едва ли ще е толкова ефтин. И междо другото този усилвател е предназначен за коли и е предназначен да работи на захранване от акумолатор ама с захранването ще успее6 да го подкараш ама няма да чуеш цялата му мощност
zmeios - специалист
И като монтираш TDA-то на радиатора и диодите също там, внимавай много на кое нещице кой извод му е свързан с корпуса. Да не се окаже че усилвателя има маса на корпус, а диодите имат каквото дойде, и накрая ръц.

Препоръчвам също да си купиш по десетина бройки кондензатори 100 и 10 нанофарада (жълти стотинки са), понякога тия китове звънят тук-таме и опитното добавяне на такива кондензатори на разни места обикновено решава проблема ефективно и завинаги. Сега не знам как са китовете, но преди години им мереха частите до бройка, бъди сигурен че няма да има "допълнителни" такива кондензаторчета в набора.

Още ще ти трябват бушони (задължително и непременно, най-добре два: един на 220-те волта и един на изходните на трафа). Защо - ще разбереш като дадеш някоя верига за пръв път през живота си накъсо. Много е цветно, обикновено ;)
Metalboy - напреднал
5А бушон достатъчен ли е?А бушоните имат ли поляритет?
Gladiator_BG - специалист
малиии ... успяващ да си направиш сам усилвател а питаш бушоните дали имат поляритет ... :?
  • 1
  • 2

Тема "Усилвател 2x20W" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: