• 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
:).Rosw по-леко с тона.Така никои няма да помогне :).

Доколкото знам линейните енкодери в мах3 са за следене на преместването и с тях не може да направиш обратна връзка.Но не съм запознат толкова детайно с тази програма.Ако може да се направи ще е идеално.Ще може да се направи обратна връзка и за стъпковите.
skartalov - специалист
rosw написа:
И отново мълчание относно серво моторите, линейнитеенкодери които MACH3 -то позволява Тея работи да неса някаква таина.
:?:
Май вече ти отговорих на тоя въпрос на предната страница!
Как точно искаш да ти се каже, че MACH3 не може да играе роля на серво- контролер???
Явно не съм задал коректно въпроса съжалявам.
Може ли да попитам, че неми е ясно MACH3 поддържа поставяне на линеен енкодер, които евентуално да следи преместването.
А в същото време това трябва да се извършва от серво контролера, който получава сигнал също от някакъв енкодер, а енкодера получава от компютъра само сигнал за позицията и посоката то тогава защо да връзваме енкодера с компа? :? Това не ми е ясно.
Нещо не мога да разбера как работи това серво свързано с компа :?
shulio - специалист
Енкодера на сервото следи дали мотора се е завъртял толкова градуса колкото му е задал мах3.А енкодера които се връзва с мах3 следи линейното преместване,защото от луфтове по гайката на винта или каквото се изполва друго може да има разминаване между това което е задал мах3 и това което наистина се е преместило.Така може да следиш дали работата се върши коректно.
Ако разбирам правилно:

"Енкодера на сервото следи дали мотора се е завъртял толкова градуса колкото му е задал мах3."

Тоест задаваме на програмата определено преместване ((пр. 100мм които отговарят на определен бр.обороти (според стапката и предавателното отношение между двигателя и винта) също така на определен бр. импулси от енкодера на двигателя пак според оборотите *бр.импулси за оборот)) и би трябвало да сме на 100мм като неотчитаме грешките от гаиката?

"А енкодера които се връзва с мах3 следи линейното преместване,защото от луфтове по гайката на винта или каквото се изполва друго може да има разминаване между това което е задал мах3 и това което наистина се е преместило."

"Така може да следиш дали работата се върши коректно. "

Нетрябвали линеиния енкодер да коригира грешките в преместването а не просто да ги отчита, нетрябвали линеиния енкодер да контролира серво контролера ? Нещо несхващам каде е логиката ?
маи наи добре даси бичим сас стапкови мотори ? :?
velsi - Почетен майстор
Би било много добре, но дококото знам Mach3 няма тази възможност да коригира преместването спрямо показанията на линейния енкодер. Но пък от друга страна едва ли има някой, който да е толкова запознат с работата и всички тънкости на Mach3, че да го потвърди или отрече. Колкото до стъпковите двигатели и сервотата... идеята е не да се намери начин за коригиране на евентуална грешка, а за вариант при който грешката да стане невъзможна. Случвало ми се е стъпков двигател да изпусне стъпка и просто да гледам как труда ми отива на кино, но нищо не мога да направя. Няма начин да върнеш състоянието на координатите, ако ще и пет енкодера да си вързал. При сервото просто това няма как да се случи и това е единствената простичка разлика.
skartalov - специалист
До момента само VELSI се изказа подготвен!!!

SHulio- грешиш в обясненията!

Сега ще Ви обясня какво искат да кажат за енкодера към MACH3.

Това са едни ръчни колела (като потенциометри) който генерират импулси когато се въртят и тези импулси са диференцирани, точно както работят ENCODER-ите. Те са за РЪЧНО преместване на координатите. Един вид преди да се стартира програмата да можете да позиционирате шпиндела на точно определено място.
Аз лично съм го пробвал това и работи.

ROSW - Упорито се опитва да си внуши ще всичко е толкова просто и MACH3 подава импулсите на серво мотора и така! Не знам как да му го избия от главата, явно няма начин :-)
skartalov Кви са тия коментари няма да се обиждаме я. Никои не е длайен да знае всичко затва се питат хора дето разбират пак те ако искат отговарят.
Много ясно че като някои произвежда нещо(си вади хляба) няма да ти каже как го прави я мойе и да те обарка за разни работи.

"Това са едни ръчни колела (като потенциометри) който генерират импулси когато се въртят и тези импулси са диференцирани, точно както работят ENCODER-ите. Те са за РЪЧНО преместване на координатите. Един вид преди да се стартира програмата да можете да позиционирате шпиндела на точно определено място.
Аз лично съм го пробвал това и работи."

То тва не е ли Manual pulse generator (MPG) които се настроива отделнокакто е дадено на този линк по долу в страницата???

http://images.google.com/imgres?imgurl= ... %26hl%3Den

DRO - какво е това съкращение ???
skartalov - специалист
Да точно това е MPG.
Входовете на MACH3 са именно за това нещо!
DRO (Digital Readout) - Един вид дисплей на координатите

В тази тема обиди няма, не е лошо човек като не знае, но аз отговарям за 3-ти път на един и същ въпрос, прочети внимателно предните постове.
Благодаря за всичките отговори :roll: :roll: :roll:
съжалявам че несам на нужното ниво че да разбера от парвия път :razz: :roll: :roll: :roll: :-D
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: