• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
маречков - специалист
filmatoplo написа:
Значи е вярно това че системата се пълни с др разтвор от вода за да работи Галана .
Да -електролит, от където и проблема с тоя котел, щото като не му е точно концентрацията, процеса не протича като хората, котела работи непрекъснато и бленуваната икономия се изпарява само в приказки. Просто хората монтиращи тея инсталации не са събрали достатъчно опит и повечето пъти се н..акват при настройката, иначе самия монтаж е прост като гъбена чорба. От друга страна според мен е удачно да се отдели тая система с топлообменник, щото тоя електролит не се знае какви поражения може да нанесе на инсталацията, оттелно от това и цената му не е ниска че да я прежалиш.
AntonBM - специалист
Маречков, стига и ти с тази икономия! Няма такава! Ето ти паспорта на котела.
http://www.galan.ru/support/store/galan ... vulkan.pdf
Там си пише как се настройва концентрацията и как тя влияе на мощността, не на икономията. КПД-то на този котел е 98%. Т.е. влагаш 10 kW ел.енергия, получаваш 9,8 kW топлина. Хората са си написали коректно нещата и не твърдят нищо за някакви невероятни икономии. Колкото до момчето от варненско, което се отоплявало за 120 лв., мога много лесно да ти сметна колко топлина е получил за тези пари (по КПД-то).
За невероятни икономии, говорят само някой некоректни български търговци.
П.П. и аз смятам, че когато се ползват тези котли е добре да се отдели топлоносителя (електролита) на котела от този на останалата инсталация.
Всъщност, пишат за някаква икономия от 40 до 60% спрямо стандартни електрически котли, като тя се осигурявала от автоматиката и бързодействието на котела... За да докараш такава икономия, стандартният ел. котел трябва за автоматика да има инсталиран циганин с шалтер държащ топлата тръба с ръка, за да и мери температурата.
маречков - специалист
AntonBM написа:
Маречков, стига и ти с тази икономия! Няма такава! Ето ти паспорта на котела.
http://www.galan.ru/support/store/galan ... vulkan.pdf
Там си пише как се настройва концентрацията и как тя влияе на мощността, не на икономията. КПД-то на този котел е 98%. Т.е. влагаш 10 kW ел.енергия, получаваш 9,8 kW топлина. Хората са си написали коректно нещата и не твърдят нищо за някакви невероятни икономии. Колкото до момчето от варненско, което се отоплявало за 120 лв., мога много лесно да ти сметна колко топлина е получил за тези пари (по КПД-то).
За невероятни икономии, говорят само някой некоректни български търговци.
П.П. и аз смятам, че когато се ползват тези котли е добре да се отдели топлоносителя (електролита) на котела от този на останалата инсталация.
Още от първия път, когато се срещнах с един представтел ми стана ясно че КПД от 300/400 и т.н % е :lol: , не съм казвал за такава икономия, просто ако объркат концентрацията и това КПД 98%, дето са го дали и него не могат го докара.
С други думи, аз не бих си сложил такова, поне към тоя момент. Предпочитам да набия едно климатиче с топлообменник на парното си, което просто да поддържа 30-40гр. само в подовото, докато се съмне и се подпали котела на дърва и кюмюр :-D
П.С. Просто ми е интересно за тоя котел.
AntonBM - специалист
Щом ти е интересно, прочети паспорта. Там пише как можеш да си направиш електролит и сам, с подръчни материали. Естествено рекламират си своя, но дават инструкция как да се настрой и с електролит самоделка.
Индукционните котли, на които беше пуснал линк в предишния ти постинг, са по-добри. Те работят и с чиста вода, но и те не са икономични.
naskov - майстор
АнтонеВМ, колко е КПД на обикновен ел. котел с нагревател. За Галана дават, че били с до 25% по-икономични. Значили това, че на обикновените котли КПД е 75%?
AntonBM - специалист
КПД-то на всички електрически нагревателни устройства е близко до 100-те %. Загубите са само в паразитни електромагнитни полета (2-3%). Това което пишат в паспорта на Гелан е реклама и то некоректна. Казват, че са по-икономични с 40 до 60%, като обясняват това с по-добрата автоматика. Тяхната не е на принципа ON/OFF (контактори), подава само толкова енергия колкото е необходимо - от там намаш пускови токове с голяма мощност и т.н. Освен това техният котел по-бързо реагирал на това подаване на енегрията... Това го обясняват с това, че няма ел.нагревател а се грее направо водата. Истината е, че това е без значение.
Много некоректна реклама! Не е възможно един ел.котел да е по-икономичен от друг.
Възможно е автоматиката да прави икономия на енергия, но тя икономисва не от обръщането на ел.енергията в топлина, а от това, че държи параметрите на топлоносителя в по-точни граници. Т.е. ако на къщата и трабва в конкретният момент 63° топлоносител, с качествена автоматика ще подадеш точно толкова, а с некачествена ще подадеш да кажем 70° (и после ще се изключи до спадане на Т до 55°). Това управление икиномисва енергия, но тя не е толкова много.
Съгласно методиката на ENCI за определняе на енергийните характиристики на сгради по този начин могат да се спестят не повече от 5% (като се сравнява добра с изключително лоша автоматика).
любопитния - помощник
Мисля,че не ме разбрахте правилно. За всякакви ел. отопления отдавна съм се отказал да мисля.При тая цена на тока ......... Мислех си за другите дето използват кавитацията за затопляне на вода.В руски сайтове срещнах КПД около 80%.Та идеята ми беше ако това наистина работи-да го свържа с вятърен генератор за да не се налага да преобразувам механична енергия в ел. и после в топлинна.
2v6 - майстор
любопитния написа:
Мисля,че не ме разбрахте правилно. За всякакви ел. отопления отдавна съм се отказал да мисля.При тая цена на тока ......... Мислех си за другите дето използват кавитацията за затопляне на вода.В руски сайтове срещнах КПД около 80%.Та идеята ми беше ако това наистина работи-да го свържа с вятърен генератор за да не се налага да преобразувам механична енергия в ел. и после в топлинна.
Ако КПД-то е наистина 80% какво ще спечелиш :?:
Електрогенераторите са с по-голям КПД и ще бъде много по-лесно да "пренесеш" енергията.
Иначе как си представяш системата - къде ще бъде този "кавитационен" нагревател :?
AntonBM - специалист
2v6, любопитният има перка, но не и ел. генератор. Иска с перката да прави топлина с просто съоръжение, без да минава през ел.
Маречков е дал един сайт: http://akoil-teplo.ru/product.html, в който предлагат вихрови генератори. Те ползват и ефекта на кавитацията, но каква част от енергията се превръща в топлина за нейна сметка не мога да кажа... Чисто кавитационни не съм срещал в интернета. Ефекта на кавитацията се проявява по-силно, когато водата достигне гранични стойности – близки до фазовото и обръщане. Т.е. когато е по-студена този ефект е по-малък, а с нарастване на температурата се увеличава.
Бих могъл да дам някакви съвети на любопитният, но не мога да дам 100% гаранция, че ще сработят. Прост вихрови генератор можеш да си направиш ако ползваш стара вихрова помпа, която въртиш в обратната на правилната посока. Оборотите, на които трябва да я завъртиш трябва да са минимум 1500, като колкото са по-високи, толкова ефекта от нея ще е по-голям. Този ефект можеш да го увеличиш, ако в нея успееш да добавиш допълнителни прегради, които да пресрещат водният поток и да го карат да си променя посоката на движение (т.е. да го завихрят). Помпата ти трябва да изисква мощност по-малка от тази на перката, за да тръгне да се върти и да можеш да и вдигнеш оборотите с редуктор.
Писал съм по-горе, че това съоръжение е много шумно. Ползва се най-вече в промишлеността. Съмнявам се, че перката ти ще има достатъчна мощност. 2v6, ти е предложил по-добрият вариант – мини през ел. генератор. Там резултата е гарантиран. КПД-то на системата генератор – ел. нагреватели е произведение от двете КПД-та, които в най-лошият случай са към 95% - т.е. ще е някъде към 90%.
П.П. защо цапаме хубавата тема за подовото с обсъждане на ел. отопление? Любопитен, ако имаш повече въпроси – отвори си нова тема. Примерно: Производство на топлина с вятърна перка. Сигурен съм, че темата ще се раздвижи и ще има и по-добри предложения от това на 2v6
filmatoplo - майстор
Това го имаше в Ютубе сайт едни американци го правеха с едни надупчени барабани задвижвани с ел мотор - 250 гр вдигаще .Някой от тук даде линк.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: