Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Gogo55 - специалист
погледнато логично с по висока честота може да се вдигне КПД на обикновен нагревател ,или котлон, и от там да се икономисът кинтите.нищо незаконно няма ако си захранвам котлона или боилера не с 200херца а с колкото си искам примерно 400.Ще хаби по-малко ток и ще отдава почти същата топлина.Електромера не може се излъже особено тези новите, но може да се вдига КПД на нагревателните уреди и на други такива който могат да работят с по висока честота.
hermit - специалист
погледнато логично с по висока честота може да се вдигне КПД на обикновен нагревател ,или котлон, и от там да се икономисът кинтите.нищо незаконно няма ако си захранвам котлона или боилера не с 200херца а с колкото си искам примерно 400.Ще хаби по-малко ток и ще отдава почти същата топлина.
Малеййй, това Кашпировски ли го е открил или феноменът Вера Кочовска?
Аз доколкото му разбирам на електричеството, законът на Джаул и на великия съветски учен Ленц, все още не е отменен, нито са гласувани поправки към него на първо и второ четене. Сиреч имаш Q=U.I.t (ако токът и напрежението не са константни, умножението се замества с интегриране) и толкоз. Честотата я няма в равенството.
Колкото до КПД-то на нагревателя, той е сигурно единственото нещо на този свят с КПД 100%. Демек каквато електрическа енергия вложиш, толкова топлина получаваш. Вдигнеш ли КПД-то на нагревателя, считай, взел си 5-6 нобелови награди + орден "Стара планина".
Gogo55 - специалист
ако беше прочел малко нямаше така да пишеш,а сигурно за калоритметри не си и чувал :lol:/там в един съд с вода-топлопроводимост и т.н./ ,има си доста упражнения на тая тема, ама кои да учи, или да си прави опити.
а между другото не съм видял или чул още за нагревател с кпд100%,сигурно ти си първоотривателя му.
hermit - специалист
ако беше прочел малко нямаше така да пишеш,а сигурно за калоритметри не си и чувал /там в един съд с вода-топлопроводимост и т.н./ ,има си доста упражнения на тая тема, ама кои да учи, или да си прави опити.
а между другото не съм видял или чул още за нагревател с кпд100%,сигурно ти си първоотривателя му.
За много неща съм чувал, и не само съм чувал, но съм имал и търпението да чета и разбера.
Не искам да обръщаме форума в кавгаджийница и поради това устоявам на изкушението да продължа в наложилата се тоналност, за която несъмнено имам своя принос.

Но да преминем по същесттво. Имам следните два въпроса:
1. Как при използването на ток с по-висока честота се вдига КПД на един обикновен нагревател или котлон?
2. Ако КПД на един нагревател не е 100%, кажи ми колко по десет на минус коя степен е относителният дял на тази подадена към нагревателя електрическа мощност, която не се превръща от него в топлина. И доколкото има такава, каква е нейната съдба - и не приключва ли жизнения си път пак като толина.
Gogo55 - специалист
да съгласен,няма смисъл да го обръщаме на "кои знае повече" и "кои нищо не знае".аз също бих задал един въпрос:
Как с 200вата мощност отчетена от електромера за по малко от 5 мин биха се изпарили 800мл вода напълно от тънкостенен стъклен съд без никва топлоизолация,налягане и други екстри на самия съд?който знае как и с какъв "нагревател" това става ще си отговори на почти всичките въпроси.
иначе за нагревателите-има много видове и всеки има различно кпд-това е лесно да се открие,или сметне и вземе като информация за обща култура например.
на втория въпрос нещо като обяснителен отговор,защото може да се изтълкува и докаже по няколко начина :) :
при подадена да кажем 1киловат/може и в друга единица да е/ мощност или енергия за затопляне на 80литра вода с първоначална температура от 20градуса по целзии колко ще и се вдигне температурата след 1 час?
възможните отговори са десетки според някои обстоятелства нал тъи :lol:
-да кажем съда в които е водата колко е топлоизолиран-модна тема в сегашните времена.
-на каква площ се подава тази енергия и с каква температура е.
-на коя точка от съда с водата горе или доло се подава тази енергия.
-В каква форма е съда с водата и дали водата има принудителна или гравитационна циркулация.
и т.н. може да напиша цял труд на тази тема като само формулите ще са над 30 страници А4 формат-поне толкоз ми трябваха като си сметях едни неща преди време, иначе може и да са доста повече.
ПС:все пак ще се опитам да обясня максимално елементарно защо при високата честота при нагряване се печели спрямо нагряване с ниска честота. имаме винаги "остатъчна" топлина от дадена материя която се награвя,имаме топлопроводност,имаме и топлоемкост, и също така имаме максимална температура която не може да се подмине./пример пак с водата като наи лесно и ясно 100градуса,пара130градуса да кажем и т.н./
как става нягряването на да кажем обикновен канталов нагревател от няква печка или котлон.при протичането на ел.ток през него се награвя,отделя се топлина вследствие на движението на електроните, и според съпротивлението което има, или силата на тока/напрежението/, се регулира получената топлина. температурата която можем да получим е да кажем средно 400-500градуса-да стане червен на цвят.ние тази топлина я използваме за нагряване на вода при която повече от 100градуса не са нужни по принцип защото температурата на водата не може да се вдигне повече,а от там и температурата на самия нагревател потопен във водата пък ако ще и да го пържим с 1000волта прав ток.аиде сега да помислим има ли някво значение дали ще пържим нагревателя с максималното за него напрежение и ток, или може да му подаваме импулси с дадена честота и определено напрежение съгласувано по даден алгоритъм зависещ от материала който ще се награвя,и времето нужно за нагряването му, който алгоритъм да се регулира ръчно, или автоматично?и наи накрая да сметнем приблизително времето нужно на този нагревател да нагрее един боилер с вода при честота 50,200,400 херца и да кажем винаги ~220волта/за волтажа може също да спорим/,и какво ще отчете електромера в трито случая с различните честоти? този пример да го вземем и да го повторим след обикновения канталов нагревател с два въгленови електрода потопени във водата така че да се получи ел. дъга вътре в самата вода,като регулираме честотата и напрежението по наше желание и си правим записки,след това със микровълнова печка/2,4гигахерца-купешка/,наи накрая с "вредните" тоци на фуко и тях да впрегнем в нашите опити както са някои пещи за топене на метали, и пак да направим сравнение при достигане на желаната температура от 60,70, 90 или 100градуса с разхода на ел. енергията отчетена от електромера при предишните опити с обикновения нагревател.
преди десетина години съм правил доста такива опити и експерименти в продължение на около 2 години и разликата за джоба казано на прост език е била впечатляваща-тоест не се лъже електромераЕ2=м.с, а се използва максималното което можем да извлечем от "трансформирането" електричество-топлина на дадената енергия с наличните ни средства,прибори и технология.
ето пак написъх половин роман а почти нищо не може да се каже-просто не мога една дебела тухла,или цяла наука която се учи около 5 години и после ти трябват поне още 2-3 години за да навлезнеш повърхносто и,или по надълбоко/още 10 години/ в нея, и да я преразкажа в едно мнение на форума.Мисля че примерите който съм дал са достатъчни като за общи приказки и чешене на езици.Който ги повтори тези примери от по горе, сам ще се убеди за какво става на въпрос и какви са разликите :) .
hermit - специалист
Аз все пак не чух отговора на въпроса в какво се превръща тази част от електрическата енергия, подадена към нагревателя, която не се превръща от него в топлина. Аз твърдя, че тя е нищожна. Следователно, с предостатъчна за практиката точност, може да се каже, че нагревателят напълно преобразува подадената му електрическа енергия в топлина (което е предназначението му), т.е. отношението на това, което получаваме на изхода, към това, което подаваме на входа е 99,99...%, т.е. кпд е практически 100%. Друг е въпросът тази получена вече топлина доколко добре се използва по предназначение в самия уред. Но това вече е въпрос на КПД не на нагревателя, а на уреда като цяло.

Твърденията, че повишената честота ще вдигне КПД на нагревателя, тълкувани в буквален смисъл, означават или нищожно подобрение (стотни от процента и по-малко), или ако се претендира за съществено подобрение, означават отказ от признаването на закона за запазване на енергията.
Ако тълкуваме въпросното твърдение в по-широк смисъл, а именно - подобряване на използването на получената от нагревателя топлина, то:
-Обясненията са неясни, не се цитират достатъчно конкретно физически закони и явления. Предвид опита ми с четене на статии от списания и конференции на IEEE, не смятам, че имам проблеми със схватливостта в научната област.
-Как/под каква форма се губи енергия в примера с нагорещения до червено канталов нагревател и водата? Не изключвам да има загуби, но ми е интересен механизмът им.
-И сега по един косвен начин да подложим на съмнение теорията за повишената честота: Ако беше вярна, бихме били свидетели на следните две явления: а)вълна от масови фалити на дебелоглави фирми, които не прилагат тази теория; б)на пазара масово щяха да присъстват бойлери и отоплителни уреди, съоръжени с преобразуватели на честотата на захранващото напрежение.
-Колкото до микровълновите печки и индукционното нагряване, първия случай нуждата от висока честота е обусловена от принципа на работа на микровълновата печка, а в случая на индукционното нагряване има оптимална честота/честотен диапазон според материала, обема му и т.н., и следователно принципът "колкото по-висока честота, толкоз по-добре" не е валиден.

Ако продължавам този разговор, то е по следните причини:
1. Трябва полека-лека да започнат да се налагат малко по-сериозни стандарти за истинност и аргументираност при изказването на мнения и поддържането на позиции.
2. По възможност да се ограничи вярата в чудодейни изцеления, заобикаляне на природните, икономическите и т.н. закони чрез някаква "гяволия", дето още на никого не е хрумнала (или е укрита поради заговор на заинтересовани, най-вероятно юдо-масони), обаче прагматичният сънародник не може лесно да бъде излъган, хванал му е цаката и т.н.
jordanvass - майстор
Гого, как можа да нацвъкаш толкова простотии бе, братче? Кажи поне, че докато си писал, си бил на 5 ракии, иначе наистина не мога да проумея как всичкото това може да ти мине през главата. Или поне другия път ги пускай тия мъдри мисли в раздела за хумор и забава, макар, че според мене са доста тъжни! Бъди здрав. И не спори за неща, които не разбираш.
Gogo55 - специалист
Драги ми hermit ,първото мое мнение в тази тема което си цитирал ,нещо си го орязъл-по точно последното изречение от него,виж ако искаш прочети го. след това нещата нещо не са както трябва, а се увъртат.
hermit - специалист
Увъртане действително има. Аз обаче, смяттам, че говоря напълно конкретно. Когато се разискват въпроси за КПД, начният мироглед изисква да се изходи от закона за запазване на енергията и да се прави равносметка на мощностит/енергии/извършена работа. Възможно е и да се обори убедително въпросният закон или да се направи пепратка към авторитетен източник. Аз вече два или три пъти призовавам към подобен подход. Смятам, че разискване на въпроса извън рамките на този подход е същинско увъртане.

Действително съм пропуснал да цитирам цялото ти изказване - с цел икономия на място, а и поради факта, че не съм очаквал да се разгори такава дискусия, при която да се стигне дотам, че да се хващаме за запетайките. Разобличаването на моята груба некоректност обаче, почти с нищо не прави по-правдоподобни и аргументирани твърденията ти.
hygro - майстор
:lol: Брей, хайде да налея и аз масло в огъня. Я сметнете и загубите от излъчване на дължина на вълната 6000km, загубите от създадените звукови вълни и т.н. Като ще цепим микроватите, поне да е докрай :lol:

Тема "КОНСУМАЦИЯ НА ТОК ОТ МРЕЖАТА С 200 Hz ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: