• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Мечтата на всяка домакиня
maroka - специалист
shadowman написа:
За ъглов шкаф панти блум, дупката е на център 11,5 и е клип, сериозна панта, ползвах малко Лама и макар да имам добра дума за тях ъгловата им панта след извесно време се разхлопва, поличават се луфтове някакви смешни.
Различни производители - различни отстояния. Това за 11.5 за сефте го разбирам, макар блум-ски за такива шкафове досега да не съм ползвал.
tyrnokop - специалист
Колеги майстори, здравейте пак.
Въпреки голямото разтегляне във времето ще опиша как се развиха нещата с бленуваната кухня. Обикалянето по мебелни палати, магазини и складове за плоскости и обков завърши с това, че стигнах до следните изводи:
- нямам необходимото познание да се справя САМ със сглобяването и монтирането.
- нямам необходимите инструменти. Цените на пособията са такива, че не си струва да се закупят за да се сглоби една кухня и след това да потънат в килера.
- няма такава услуга, при която кухнята ще ми дойде прошнурована и прономерирана (Изключвам стандартните модулни кухни, предлагани в Бриколаж, тъй като кухнята ми има Г- образна форма и точно в правия ъгъл на Г-то минават две вертикални тръби. Това изисква специфичен гръб на ъгловото шкафче.) и аз само ще правя навиване на видии.
За щастие форумът napravisam.bg се чете от хора, готови да откликнат на проблемите на колегите не само с ценни съвети. Такъв колега е и invizitor.
Срещнахме се, разказах му за вижданията си, той ми разказа за своите и се разбрахме да изготви проект, който да обсъдим на по –късен етап.
Това е проектът:

Изображение

Казах му, че всичко ми изглежда много добре и се заловихме за работа. Ще опиша основни моменти и някои трудности, които срещнахме.
Пренесохме материалите и инструментите до жилището. Някои от шкафчетата бяха сглобени и правихме само монтаж, при други на място се фрезоваха отвори за панти, правеше се рязане и обкантване.

Изображение

При монтажа започнахме с ъгловото шкафче от горния ред, така че то да определи хоризонталността на двете рамена на буквата Г. Тук трябва да отбележа, че стените са доста криви и теорията започваше да се различава много от практиката. Скрепването на шкафче към шкафче се правеше с обикновени видии. За скрепянето на шкафчетата към стената ползвахме дюбели с дължина 10 см.

Изображение

При закрепянето на вратичките използвахме панти, които позволяват регулиране в широки граници, така че да се получи еднаква вертикална фуга. Пантите се казват GRASS.
Снимано от друг ъгъл изглежда така:

Изображение

След подредбата на горния ред започнахме напасването на вертикалния плот. Трудното при него отново се оказаха двете тръби. Вертикалният плот е с дебелина 10 мм. За изравняване кривината на стената се наложи подлагане под плота на вертикални ивици, нарязани от самия плот. Ивиците ги закрепихме през около 45-50 см.

Изображение

Пристъпихме към подредбата и на долния ред и скрепянето на всеки два съседни модула един към друг. Трудният момент тук се състоеше в това, че част от плотът (около 7 мм) трябваше да се изрони с длето и гумен чук, за да може долният ред да “лепне” към плота. Направихме окончателното нивелиране на долния ред с помощта на винтовите крачета на шкафчетата и поставихме хризонталния плот. Чекмеджетата са отново с механизми GRASS. При затваряне последният сантиметър – сантиметър и половина чекмеджето прави едно много бавно и красиво движение и плътно лепва в “леглото” си. Монтирането и настройването на тези механизми беше трудоемко и отне доста време. Завършихме с монтирането на лицевите цокли по теракота.

Изображение

Тази седмица ще поръчам мивката, дръжки, ще монтираме лайстна между двата плота и може би някакви други глезотийки, чиито имена не знам и смятам, че следващите снимки ще ви покажат една по - завършена и функционална кухня.
shadowman - майстор
Хубаво сте купили механизми и панти на грас, ама тия беличките крачка (от три части) мен много ме нервят.
maroka - специалист
Добре вървите :)

Ще е интересно да снимаш накрая вече наредено с уредите...и нарязана първа салата на плота :-D
sasooooooooo - "специалист"
Аз не виждам снимки :?
shadowman - майстор
Вчера ги имаше.
tyrnokop - специалист
Натиснете 1-2 пъти клавиш F5.
leonardo_vd - модератор
И аз си направих кухнята по този начин и ми излезе 2 пъти по-евтина.
Снимки имам, ако ншкой му е интересно как един картонаджия се е справил с сглобяване на мебел ще пусна снимки.
tyrnokop - специалист
Естествено, че е интересно. Колега, пускай да разгледаме.
LZ - специалист
leonardo_vd написа:
...
Снимки имам, ако ншкой му е интересно как един картонаджия се е справил с сглобяване на мебел ще пусна снимки.
Пускай, пускай :)
Някой ден, ще видите как един прогрмист ще я свърши тая работа, ама преди следващата есен нЕма време :(
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Съществува ли услуга разкрой и пробиване на отвори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: