• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Мисля да си взема аквариум (30 на 40 на 50 см.), в който да гледам някои растения.
За целта обаче ми трябва нагревател с реле, който да поддържа температура 25-30 градуса.

И така, въпросите ми са:
1. Знаете ли къде се продават такива? Нещо подобно на нагревателите за аквариуми, само че да може да работи без да е потопен във вода.

2. Ако не знаете къде се продават, но все пак знаете как да си направя, моля обяснете ми! Няма да е зле и да посочите откъде да взема нужните части.

Благодаря предварително!
masteradmin - майстор
В някой зоо магазини продават автоматични термонагреватели с реле. Но тяхната мощност трябва да се присметне според водното съдържание на съда. При всяко спадане или повишаване на температурата на водата под определената тези термонагреватели се включват и изключват автоматично чрез реле. Те са много удобни за някои видове риби, които изискват постоянна температура, а също така и за малките рибки които се излюпват от хайвера.

Прикачен файл

heater(1).gif
heater(1).gif (4.21 KиБ) Видяна 5905 пъти
velsi - Почетен майстор
Проблема е, че човека иска да топли въздуха. Няма да има вода. Аз мога да дам друга идея: електрическа възглавничка се слага на дъното и отгоре се насипва почвата. Остава само да се намери подходящ терморегулатор и да се свърже. Сондата му може да се зарови в почвата. Ако топленето на почвата не е желателно може възглавничката просто да се опъне по едната стена на аквариума и да се прикрие по подходящ начин. Идеята е, че тя не се нагрява прекомерно, а в същото време има достатъчно голяма площ за да е ефективна.
masteradmin - майстор
Изложих се сори, :scared: асоциацията е голямо нещо.
evdoki - специалист
А може ли възглавничката д :?а се сложи под аквариума :?
velsi - Почетен майстор
Сигурно може. Особено, ако възглавничката се окаже по-голяма от аквариума. Тогава ще има известни топлинни загуби, но ако се поекспериментира... Това ще каже питащия, ако разбира се хареса идеята. :?
маистор - помощник
Според мен по подходящ начин е да поставиш над аквариума лампа,(ако светлината не пречи на растението).Експериментираи с различни по мошност.Ако температурата е висока можеш да сложиш термореголатор от стара ютия,но мисля че с 40w лампа няма да се наложи.
:-)
Де да имах стара ютия!
Възглавнички май няма за слагам...

Идеята ми е да направя нещо подобно на нагревателите за аквариуми - да си има реотанче, което да е свързано с терморегулатор/реле, който да е свързан с кабел и оттам - право в мрежата.

Само че не знам как точно да стане и откъде да взема частите.

Попаднах на ей това тук http://neomontana.dir.bg/kit121.htm обаче нищо не разбирам от схеми! Може ли някой да обясни от коя страна трябва да е реотанчето, от коя - кабела и дали са необходими и др. части?
докера - специалист
Не съм сигурен , че терморегулатор от ютия ще е много подходящ за поддържане на температура то около 25-30*C :wink:
Нещо ТАКОВА ще ти свърши идеална работа :wink: Щом е с термистор , регулирането на температурата ще е по-прецизно отколкото с механичен терморегулатор . Цената му е височка , но имат доста богат избор в сайта , та можеш да си потърсиш подходящ . Не си писал в кой град живееш , но няма начин да няма магазин за електронни компоненти там . Отиди и потърси , сигурно ще има нещо подходящо . Можеш да ползваш също терморегулатор от радиатор , подово , печка тип"духалка" и т.н.
А за нагревател можеш спокойно да ползваш такъв за поялник - 40 , 60 , 80 , 100 W - има ги навсякъде цени 2 - 5 лв
Свързването става , като прекараш фазата / "Ф" ,"L"/ през терморегулатора /при някои регулатори има вход и изход и за нулата / "О" / . Така , когато температурата достигне зададената стойност , терморелето прекъсва фазата и нагревателя не работи .
Добре ще е , според мен , нагревателя и термо регулатора да са в различни краища на аквариума . така ще се отчита по-реално температурата .
Отскоро съм с Линукс и още не мога да се ориентирам в програмите за чертане :? , така че нека някой да пусне схема на свързване :wink:
ОК, Докера, благодаря ти за информацията!
А ако има и схема на свързване ще е идеално! Аз не бързам, така че като се ориентираш в програмите за чертане, може да направиш една. Със сигурност ще ми е от полза!
  • 1
  • 2

Тема "Как да си направя нагревател с реле - 50-100 W" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: