Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, начинаеща съм в тази област, но искам да се науча да запоявам! Някой може ли да ми обясни как става!? Искам да си направя скрито осветление за в къщи от светодиоди! Вичко друго ми е ясно като схема и начин на свързване, но никога не съм запоявала! :-D Ще съм Ви много благодарна ако някой ми даде начални насоки! :) И другото което исках да попитам, някой знае ли как да си направя грец от 4*1N4007, за да заема по-малко място от готовите! Ако може и картинки ще съм Ви много благодарна! :razz:
nivanov - специалист
http://www.youtube.com/watch?v=I_NU2ruzyc4
По ясно от това едва ли ще се намери ;>>
ELEMENTAL - специалист
http://www.kpsec.freeuk.com/solder.htm
http://www.aaroncake.net/electronics/solder.htm
Иначе относно греца - препоръчвам ти да използваш готов (например 1Р4М, 2W10M).Грец направен с дискретни елементи по принцип няма по-малки размери от монолитен такъв.Освен това монолитния е по-евтин.
Wishmaster-ruse - специалист
Относно клипа на nivanov Не ти върши ама въобще работа относно светодиоди.
Светодиода си има свои изисквания за запояване:
1 трябва да се запоява във леко влажна среда
2 не трябва да си облечена със дрехи изкуственна материя(правещи статично електричество)което е враг на светодиода
3 Поялникът ти трябва да е със терморегулатор със заземена или занулена човка.
4 Начина показан на клипа със това задържане на поялника на крачето на диода ще доведе до неговото прегряване което е фатално за светодиодите.

съвети от мен ползвай калай със спирт,колофон или флюс вътре ако все пак използваш чист калай ще е добре да подготвиш повърхнустите за запояване със солна киселина (ако имаш)или със спиртен разтвор на флюс или колофон.
Намазваш със памуче местата за запояване предварително и калая лепне веднага и се разлива добре около запояваното краче.

Ако съм пропуснал нещо нека другите да допълнят.
желая ти успех :2thumbs:
ELEMENTAL - специалист
1)не е необходима влажна среда при запояване на светодиоди
2)може да се носят всякъкви дрехи (все пак не става дума за запояване на CMOS интегрални схеми)
3)не е задължително поялника да е с терморегулатор
4)калая не е тинол (припой)
5)недопустима е употребата на солна к-на като флюс
Gladiator_BG - специалист
като ще си правиш скрито осветление вързвай диодите успоредно и резисторите (съветвам те да сложиш) ги запояваш на анода на всеки светодиод поотделно ...
предполагам щом с теорията си наясно ще разбереш каде са анода и катода на светодиодите ...
по дългото краче е анода (+) ... а по късото е катода (-) ... същот така от страната на катода самия светодиод е леко "отрязан" ..
има значение и как ще са свързани спрямо греца ...
а за греца ... намираш си един траф (на 12V 2А примерно) после нареждаш четирите диода и за по сигурно на края на веригата сложи един кондензатор и после давай смело с лампите (светодиодите)
zmeios - специалист
Според мен това на ниванов е най-доброто образователно видео по темата.

Има някои детайли - вярно е например че трябва да пазиш светодиодите от висока температура. За целта по време на запояване слагаш метална щипка на запоявания крак, за да отвежда топлината.

Това за влажна среда и незнам си какво са глупости. Солната киселина Я ЗАБРАВИ.

Да се опитаме да се върнем към по-базовите неща обаче.

Имаш ли поялник? Да - какъв е? Не - ще ти препоръчаме, ако кажеш колко можеш да платиш.

Имаш ли тинол? Ако да - какъв е? Ако не - приготви се да се изръсиш яко, свестните се продават само в разфасовки с които има да поиш, поиш, до припадък...
Gladiator_BG - специалист
ти и ти са престара малко ...

за да не прегрее диода - крачето може да го държи и със пинцета ...

за влагата и киселината си прав ...

всеки 40W поялник би и свършил работа - та ако ще и от всичко по левче да е купен ...

и да няма тинол ... "свестните" се продават по разфасофки и по метър ... така че няма да и излезе повече от 2-3 лева ...

за магазини от кадето можеш да си ги набавиш тея неща ти препоръчам ... квазер ... кузмов ... викиват ... конрад ...
bobykafe - специалист
Тенола в конрад НЕ Е хубав

Тема "как се запояват светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: