Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
2v6 - майстор
Еклектик написа:
Бойлерът едва ли ще го оставям включен не порадади консумацията, а от фобия за взрив. В апартамента друг ми е изпускал парата, заради едно скапано полско термореле. Сега каквито и защити да има бойлера - никакво доверие на електриката. Но за печката бях решил същото - термостат с температура, по съвпадение, 5 градуса. Благодаря ти за съветите. Ще направя топлообменника, ще сложа и термостата и ще наблюдавам процесите през зимата.
Ще споделиш ли впечатленията после :?:
Еклектик - специалист
Естествено, ама предпочитам по-приятна зима. :-D
Еклектик - специалист
Рекуператорът се оказа много полезен. Дължината на външната тръба е 1,5 метра с диаметър 110 мм като съм центрирал въздуховода със стъклена вата, положена спираловидно, за да увелича площта на топлоотдаване. В края на тръбата има страндартна клапа, която се отваря при включване на вентилатор ММоторс 10 см, 60 куб. м на час. Когато банята не се отоплява, темрературата не пада под 8-9 градуса, дори когато навън е минус 5-6. Странно за мен е, че дори вентилаторът да работи 24 часа, без допълнително затопляне, температурата в помещението не пада под 6 градуса. За всеки случай в банята съм монтирал печка CFK 5, която автоматично се включва, когато температурата падне под 6 градуса, но това почти не се е случвало. Искрено благодаря на 2v6 и пожелавам щастлива и благотворна 2010 на всички майстори.
2v6 - майстор
Еклектик написа:
Рекуператорът се оказа много полезен. Дължината на външната тръба е 1,5 метра с диаметър 110 мм като съм центрирал въздуховода със стъклена вата, положена спираловидно, за да увелича площта на топлоотдаване. В края на тръбата има страндартна клапа, която се отваря при включване на вентилатор ММоторс 10 см, 60 куб. м на час. Когато банята не се отоплява, темрературата не пада под 8-9 градуса, дори когато навън е минус 5-6. Странно за мен е, че дори вентилаторът да работи 24 часа, без допълнително затопляне, температурата в помещението не пада под 6 градуса. За всеки случай в банята съм монтирал печка CFK 5, която автоматично се включва, когато температурата падне под 6 градуса, но това почти не се е случвало. Искрено благодаря на 2v6 и пожелавам щастлива и благотворна 2010 на всички майстори.
:shock:
Къде е стъклената вата? Ако е между двете тръби площта се намалява заради изолираните повърхности :?
Входящия въздух по спиралата успоредно на ватата ли върви?
Еклектик - специалист
Ватата е нарязана на ленти с широчина около 10 см и е навита спираловидно със стъпка от 10 см. Така че входящият въздух да се качва по тази спирала и по възможно на дългия път да влезе в помещението, респективно да има по-дълго време съприкосновение с въздуховода отвеждащ въздуха от банята.
2v6 - майстор
Еклектик написа:
Ватата е нарязана на ленти с широчина около 10 см и е навита спираловидно със стъпка от 10 см. Така че входящият въздух да се качва по тази спирала и по възможно на дългия път да влезе в помещението, респективно да има по-дълго време съприкосновение с въздуховода отвеждащ въздуха от банята.
Времето за топлообмен не е от значение :!:
Основния фактор е топлообменна повърхност. Както си го направил горе-долу си покрил половината от гофрираната тръба с изолация. Това намалява топлообмена точно два пъти.
Също така ватата не трябва да има допир с входящия въздух - отделят се видими и невидими частици, които попадат по кожата и има опасност да се вдишат :idea:

За центрирането може да ползваш единични спирали изрязани от пласмаса.

Мерил ли си температурите на въздуха на вход/изход?
Капе ли конденз на изхода?
Еклектик - специалист
Още снощи осъзнах, че съм намалил площта на топлообмена. Що се отнася зо частиците, те са минимализирани. Ватата е "опакована" в ... части от фин дамски чорапогащник. Но за следващия сезон ще използвам перфорирани пластмасови шайби, които да крепят въздуховода равнопоставен спрямо външната тръба. При температури под нулата съм забелязал минимален конденз на изхода. В момента на входа температурата е 8 градуса, на изхода 7, на околната среда -2.
2v6 - майстор
Еклектик написа:
...При температури под нулата съм забелязал минимален конденз на изхода. В момента на входа температурата е 8 градуса, на изхода 7, на околната среда -2.
7 градуса навън ли излиза?
Колко влиза в банята?
Еклектик - специалист
Няколко дни не бях в града. Утре ще премеря точно температурите. В момента в банята е 8,4 а навън 4,2. Вентилатор не работи.
valio2007 - специалист
2v6 написа:
Изображение
За да работи тази схема при написаните температури, диаметри и дилжина 2метра потока не трябва да надвишава 3.62 м3/h

За 60м3/h ще са необходими 33м тръба.

Разумното е вътрешната тръба да е с много по-голям диаметър от външната и да се намачка с някаква форма без да се запушва отвора.

Тема "Вентилация на баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: