• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
grants - специалист
искам да ви попитам нещо.
камината ми е на първи етаж от двуетажна къща.смятам да слагам пласмасова дограма на целия етаж и следователно ще имам проблем с кислорода на камината.въпроса ми е ако пусна една тръба ф 1/2 от таванското помещение до камината за пресен въздух дали ще има ефект , в смисъл дали ще си опъва от горе въздуха ,и трябва ли да има някакъв кран с които да регулирам тоси вуздух.ще се радвам да споделите мнението си.
pipbel - майстор
Ф 1/2 е интересна мярка :-D

Комина ти единичен ли е ?
Ако е двоен можеш да ползваш свободния, стига да няма включен абсорбатор или друга печка към него.
Много добро решение за целта е, един вид рекуператор, тъй като топлината на дима от камината ще затопля входящия въздух.
Ако изкарваш тръба - по добре да е над покрива, съмнява ме че на тавана ще ти е наистина пресен въздуха. :?
Takezo Sensey - модератор
Бистрихме го и това някъде по форума :? , за момента намирам само това :

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... E%E2%EE%E4

Опитай и с търсачаката, че 1/2 " е супер малко за целта.

Успех !
grants - специалист
комина е двоен но се ползва другата дупка за втора камина на втория етаж ,значи казжаш че 1/2 ще е малко?а каде трябва да е тръбата която ще идва-отдолу ли където е пепелта за чистене,а колкото до чистия въздух не е проблем да го извадя и на покрива но дали сте си го дърпа от там е вапроса
Takezo Sensey - модератор
Довечера ще се разтърся за по-подробно инфо.
Ако до тогава не си намерил де . :wink:

Разгледай форума : "Отопление" там някъде го пише.
2v6 - майстор
grants написа:
искам да ви попитам нещо.
камината ми е на първи етаж от двуетажна къща.смятам да слагам пласмасова дограма на целия етаж и следователно ще имам проблем с кислорода на камината.въпроса ми е ако пусна една тръба ф 1/2 от таванското помещение до камината за пресен въздух дали ще има ефект , в смисъл дали ще си опъва от горе въздуха ,и трябва ли да има някакъв кран с които да регулирам тоси вуздух.ще се радвам да споделите мнението си.
Наобратно трудно ще "опъва", а при първоначално палене ще трябва да се отваря прозорец :!:

Зависи от мощността на камината, но тръбата трябва да е от ф50 мм нагоре :!:
От камината хоризонтално или под наклон до най-близката външна стена. Входа отвън трябва да е по-ниско от камината :!:
grants - специалист
от това се опасявах.а акосложа някаой вентилатор за принъдително засмукване на въздуха?
iv4o_3774nenkov - помощник
Колега и аз съм с камина и това лято реших да сложа търба за свеж въздух поразпитах и ми бе обяснено че търбата трябва да е наи малко с фи 110 да е под камината и да е максимано къса.Така и направих фи 110 под камината ниско по самия под до наи близката стена направих един отвор и я сложих там търбата е от мека връзка за абсорбатор.След това ше я скрия с гипсокартон.Тази зима ще видя как е.Мисля че и ти трябва да сложиш то голямо фи под камината.Според мен няма смисъл да го водиш чак до тавана или покрива.Ниско и наи късо трябва да е.дано съм ти бил от полза.
2v6 - майстор
grants написа:
от това се опасявах.а акосложа някаой вентилатор за принъдително засмукване на въздуха?
С вентилатор става, но защо от таванското помещение :?:
Като смуче от там ще влиза студен въздух отвън и етажа под него ще трябва да се топли повече :idea:
grants - специалист
ами за да не ми се вижда .иначе трябва да ми минава тръбата през целия бокс ,а няма как да я скрия
  • 1
  • 2

Тема "въздух за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: