Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
rosnaj - помощник
Здравейте колеги!Предлагам качествена идея, как да направим изолация, с помощта на силикон на стара дървена дограма(1970 год.),без да даваме излишни пари, за нова ПВЦ или Алум..(Стига да не страдаме от кичозни предразсъдъци!)
Купуват се:
1.Безцветен силикон(4-5 лева)
2. Хартиено тиксо - най широкото(2-3 лева)
3.Олио за готвене(1-2 лева)
За моя 4-крил прозорец,разхода беше 2 картуша(шприцопаковки) силикон,2 ролки тиксо и 200 мл олио.
Та:
1. Крилото на прозореца се отваря от касата.
2. Залепя се хартиеното тиксо, по цялата контактна повърхнина на крилото.
3.Върху тиксото(хартиената му страна),намазваме хубаво олио - все пак, силикона освен изолатор е и лепило.
4.Хващаме силикона-шприцваме канала(каналите) на рамката околовръст
5.Затваряме крилото към рамката,теглим една молитва силикона да не хваща директно "рамка-крило".(че няма отлепяне).
6.След няколко дена отваряме крилото и отстраняваме хартиеното тиксо,залепнало за силикона.
Резултат: Преди вятъра казваше фиу,през леко огънатите рамки,а сега чак получавам конденз от добрата изолация.
Последна промяна от rosnaj на пон сеп 14, 2009 2:57 pm, променено общо 1 път.
naskov - майстор
Дай някоя снимка да го видим
tysonlkr - специалист
Наистина дай и някакви снимки, за да добием по добра представа как стават нещата :roll:
Подробно си обяснил но със снимки ще е по лесно да видим нагледно как става :wink:
Благодаря за идеята :!: Чакаме снимки :wink:
Master_Kenobi - V.I.P.
rosnaj написа:
5. ...теглим една молитва...
Е тва е основното в метода! :-D :-D :-D
Преди петнайсетина години си правих подобен експеримент (вярно, не толкова старателно) и резултатите бяха плачевни... :( Уж, прозорците се отваряха ден-два след това, но на следващата година рамките тръгваха с трески от касите :lol: , след яко напъване с лостове. :shock: Имаше и няколко потрошени стъкла. :(
mitko414 - специалист
Правил съм го, но вместо хартиено тиксо използвах ленти полиетилен широки 4-5 см, от торбички. Нанасям силикона върху касата, слагам лентите върху него и затварям прозореца. След изсъхване на силикона махам лентата, не залепва.
Използвах акрилен силикон Akfix, струва по-малко от два лева и върши чудесна работа. След това една боя и всичко е ОК.

На снимките силикона е между червените линии.
Изображение

Изображение

Изображение
samisam - напреднал
Master_Kenobi написа:
rosnaj написа:
5. ...теглим една молитва...
Е тва е основното в метода! :-D :-D :-D
Преди петнайсетина години си правих подобен експеримент (вярно, не толкова старателно) и резултатите бяха плачевни... :( Уж, прозорците се отваряха ден-два след това, но на следващата година рамките тръгваха с трески от касите :lol: , след яко напъване с лостове. :shock: Имаше и няколко потрошени стъкла. :(
Master, мисля, че си прав. На теория изглежда възможно, но щом никой производител не е приел тази технология....май е само за тук. Аз това го играх, само че на винкел.Нямаше голям ефект, освен боята-остана на силикона. Акрилтания мисля, че е за други цели, затова е по-евтин.
Продават уплътнители на Теса, с такер може би ако се усилят, може и да стане. Не съм пробвал обаче. А иначе някъде тук във форума (май при фрезите беше имаше идея леглото на стъклото да се увеличи, така, че да влезе стъклопакет. На Видира дограмата е така, само стъклодържателя е кован с пирончета без глава (може би тези с такера) и след това е уплътнявано със силикон-безцветен.
Последна промяна от samisam на ср фев 03, 2010 10:07 pm, променено общо 1 път.
zmeios - специалист
Акрилът е по-евтин, но не върши работа, защото не е водоплътен и се разкапва от УВ лъчите.

Санитарният силикон (7-8 лева от добрите марки) е това което е нужно. Безцветен е, относително здрав, издържа на всякакви влияния. Единствен недостатък: не може да се боядисва върху него (или поне с латекс не може, с блажна боя може пък и да стане)

Още един съвет: силикон се слага на ИДЕАЛНО почистено. Първо се избърсват всякакви прахове, трески и прочее. После се минава със силен домакински обезмаслител. После пак се бърше, с някой стар Т-шърт (памука не пуска гадости). И след това вече цялата процедура.

Аз бих го направил с рядко машинно масло (за шевни машини, 2 лева тубичката) вместо олио, в ролята на отделител.
MASTER - специалист
zmeios написа:
(или поне с латекс не може, с блажна боя може пък и да стане)
И с блажна не може
rosnaj - помощник
Здравейте майстори!
Значи,аз като играх цялата процедура - грундирах и си боядисах предходната година,преди силиконясването.
Идеята е, че силикона прекалено добре уплътнява и ако на уплътнените вече със силикон и изсъхнали от него прозорци,"теглим" боята,то самата боя ще попречи на отварянето.
Лошото е, че тогава"ще тегли трески" и т.н.,както се се изразяват колегите-противници и ще открият огън по мен с този мотив.
Иди тогава им обяснявай, че е от боята ,а не от силикона.
Освен това винаги имаме едно наум, че дървената дограма,никога не се "успокоява" и непрекъснато "диша" и се измята,макар и със стотни и десети от мм.
Но, е за предпочитане от прескъпите Ал. и ПВЦ.
Master_Kenobi - V.I.P.
Стига, бе! ПВЦ-то скъпо, че и прескъпо?! :shock:
А колко време ще изкара тая самоделка и с колко ядове? :?

Тема "Изолация на стара дървена дограма.ПВЦ и Алум. - излишни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: