• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 59
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
drill-bg - помощник
Gysmi-то държи ток почти същия, като въпросното ВИКИ, така че и тока, дето тегли от мрежата ще е горе-долу същия... (ако държим да бъдем точни - с около 15% по-малък...
разликата не е съществена, така че няма да има необходимост и от съществена разлика в електроинсталацията...
Разликата е в трите странични вентилатора на ВИКИ-то, срещу един на Gysmi-то. Така, че най-общо Гизмито ще трябва да почива (изстива), три пъти повече от Викито, което прави разликата в d.c., %.
Явно нагряването, поради работата на "късо" е еднаква и при двата апарата. Но май Викито загрява повечко и ако освен вентилаторите няма по яки проводници може и да се разтопят, ако са с по-малко сечение. Затова му трябва 40 А предпазител на това ВИКИ - щото работи на 75 % до 100 % ПВ.
Все пак ако ще говорим за професионални апарати (освен Кемпи), ето това е без много вентилатори http://profesionalni-instrumenti.com/29 ... 01i,%20A33 и определено си е профи машинка, въпреки че е с 16 А предпазител само. Затова имам резерви към ВИКИ-тата. Телвина също е доста над тях за тези пари.
Това си е мое мнение и не е ангажиращо. Който иска нека да пише и за други машини, все пак пазара се развива.
dragozow - майстор
За толкова пари ще вземеш 400А инвертор на Вики със 100% ПВ или 3 броя 165 на Gysmi. Работата е там че рядко някой си дава парите за подобна много маркова машина. Иначе със сигурност си заслужава. Аз съм правил опити да продавам подобни, за съжаление само ги гледат.
torbalan - Дървен философ
аз бях останал с впечатление, че в този форум сме предимно любители :-)
Ronin - специалист
:-D Е....има и професионалисти заварчици...(вадим си хляба и като заварчици) :) ........пък колегата е професионален търговец......май-май само ти си л'бител..... :? :lol: Пък и всички се учим цял живот...!

Колега ти да не си професионален фотограф щото аз пък съм любител..........закопал съм няколко хилядарки в канон
drill-bg - помощник
Дааа точно така е Драгозка за тези пари наистина си купуваш 3 Гизмита. Но аз показах модела само за сравнение между български и шведски професионал. Нищо повече не съм имал предвид. Аз лично нямам пари за такъв апарат, вместо това бих дал още 3000 лева и си купувам една прилична кола на старо!
За домашни цели инвертора трябва да е от 600 до 900 лева! Все пак имам и следното съображение - това си е полупроводникова апаратура до кога ще помпят цените! Ето един пиклив Fronius - TransPocket 1500 - дето на малкия пръст на Гизми 165 не може да се опре струва от 1289 - до 1400 лева!!?? Ко като е австрийски - майната му и пет пари не давам за подобни измишльотини.
dragozow - майстор
Цените на инверторите по принцип са високи. За обикновения трансформаторен разбирам че е заради цената на материала. Малко хора разбират наистина да ремонтират инверторните, повечето сменят платката и готово. Аз специално очаквам да им паднат цените до 2/3 години. Сега са нова технология. При Gys има такива признаци, модела 131 ще бъде заменен постепенно от 135. Параметрите са същите, втория има опция за аргон и е с 4 лева по-евтин:
http://www.gys.fr/pdf/datasheet/uk/016750.pdf
http://www.gys.fr/pdf/datasheet/uk/030237.pdf

Вики-Б също свалиха значително цените на професионалната серия. Инверторите на Deca(Italy) също идват на по-добри цени. Получава се нещо като с цифровите телефони, Gsm апаратите, компютри и т.н. Колкото по-масова става технологията, толкова повече се усърършенства и става достъпна за повече хора.
LazarGanev - "Велик майстор"
drill-bg написа:
Ето един пиклив Fronius - TransPocket 1500 - дето на малкия пръст на Гизми 165 не може да се опре струва от 1289 - до 1400 лева!!?? Ко като е австрийски - майната му и пет пари не давам за подобни измишльотини.
Айде не се аби толкова! Вече разбрахме, че нито Есаб ще си купиш, нито Фрониус и напълно те разбирам - за домашни нужди става всякакъв. Но не ща да ти чета глупостите, защото това са може би двете водещи марки и аз като купувах доста се колебах между тях и в крайна сметка избрах по-скъпия Фрониус. И тук става дума за сравнение на едни от най-евтините им модели! Не съжалявам и най-малко, защото парите му са избити отдавна, но се замислям дали да не взема и един евтин за по-неотговорни заварки, а да оставя Фрониуса само за тръби. Иначе Драгозов е прав, че цените на инверторите са много надути и ще падат. Друг е въпроса дали си заслужава чакането - за някои - да, за други - не!
drill-bg - помощник
Ами всеки си има предпочитания Г-н Ганев. Например Фрониуса, който ползваш за тръби, други майстори (по 40 години стаж) заваряват (пред мен цял ден тръби) с TELWIN - tecnica (стандартна серия) 165 : http://www.telwin.com/webtelwin/prodott ... m&E|815482| и са много доволни. Аз лично съм фен на Tеlwin technology (професионална серия) http://www.telwin.com/webtelwin/prodott ... m&E|815037| и не мисля, че един Фрониус от серията 1500 има изобщо с какво да се сравнява по отношение на параметрите и реалните възможности на Telwin technology от серията 220. Все пак парите на Фрониус 1500 са колкото на Телвините 220, но Фрониуса не ми допада като апарат - виждал съм го и не ми харесва (субективно мнение).
Аз пак повтарям, че имам елекрожен и не ми трябва да бързам да купувам на всяка цена.
Нека всеки да споделя своето мнение, впечатление или опит с инверторите. За мен е интересна всяка подробност и от специалиста и от начинаещия по отношение на една или друга марка инверторни апарати.
Ronin - специалист
На фрониуса единственото му лошо нещо е цената...и съвсем не е пиклив..........айде да не се изхвърляме......по скоро всеки трябва като купувач да намери златната среда за себе си.....имам си лично мои 250 А телоподаващо,аргон,чешки инвертор а съм работил и с фрониус 1500 ......аз лично разлика не намирам между двата освен че чешкия е малко по мощен и с малко повече неща...а миналата седмица събирах една машина и с кеф си перках с кракрата 180 А.......щото ми беше под ръка....

А за телвин освен че са разпространени друго немога да кажа...! Факта че се продават в големите търговски вериги нещо не ми вдъхва доверие ама това си е лично мнение....
Следя вашата дискусия отдавна с голям интерес, че наближи времето да си купя и аз нещо по-ново заваръчно. спрял съм се на тези, т.нар ВИКИ-та :) благадарение на прочетеното тук, а и на лични впечатления.

[quote]
българските електрожени ВИКИ от серията професионал- 190 А (около 1380 лева)[quote]

Само да отбележа, че горецитирания Професионал 190А е 1044 лв. с ДДС, ето тук пише http://viki-b.my.contact.bg/prices2.html и ако ми позволите да коментирам по забележката на колегата - Професионала затова е Професионал, защото с него се изкарват пари и не е за "домашната работилница". И честно казано тази шведската машинка на ESAB от линка горе е страшно симпатична и т.н само, че тези 16 А предпазител... това е невъзможно за такъв ток. Ако бяха 25А щях да се съглася, но 16А - в никакъв случай. Най-вероятно е печатна грешка или грешка при превода, по друг начин не мога да си го обясня. Както и да е, не мога да споря още кое си заслужава повече, но в най-скоро време ще имам много впечатления конкретно от Професионал 190А.
И преди да сте ме намразили заради дългия пост, някой може ли да каже нещо за това инверторно СО2 - http://viki-b.my.contact.bg/mig-mag.html
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 59

Тема "Инверторни електрожени" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: