Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
kha - помощник
Здравейте, моля ви за някакви идеи как да реша следния проблем.

По време на големите дъждове преди няколко дни се образуваха не малки мокри петна по тавана ми. Течовете са на две проблемни места където съборихме няколко неизползваеми комина. Живеея на последния етаж на блок старо строителство. Над апартамента ми има само една плоча без подпокривно пространство. Преди време в този апартамент тавана направо се е ронил, поради което е правена хидроизолация на покрива, която предполагам ще разпознаете от прикачените снимки. Допълнително на таваните вътре в апартамента са лепени стиропорни декоративни плоскости. Това преди повече от 2 години, след което не е имало абсолютно никакви проблеми.

След като съборихме комините се отвориха дупки към покрива, които наетият майстор запуши по следния начин. Отдолу на комините застопори по една дървена плоскост. Качи се горе и изля в дупките разтвор цимент-пясък-вар (каквото имаше подръка), но колкото да ги запечата отдолу - предполагам няколко сантиметра. Не ги напълни защото обясни че трябва да качва страшно много материал, а достъпът до покрива е неудобен. След това комините бяха натъпкани с парчета стиропор почти догоре. За капак отгоре беше направена шапка от същата замазка. В единия от комините беше вкарана ПВЦ тръба за аспиратора в кухнята, уплътнена към комина едиствено с пяна. В най-горната част ПВЦ тръбата беше замазана като другите комини. Отдолу реално не е запечатана с нищо.

Чак сега си дадох сметка какво безумие е всичко това и колко незащитени са тези комини. Без да коментираме изпълнението моля за съвет как да оправя положението. Стиропорените декоративни плоскости по таваните отвътре бяха запазени и под тях направен окачен таван от гипскартон - т.е. достъпът ми до проблемните места отдолу вече е невъзможен без да развалям таваните, което не искам да правя. Трябва да се измисли нещо отгоре. Прилагам някои снимки за да добиете представа за какво става въпрос. За разлика от другите ми проблеми досега този се очертава сериозен и ще съм много благодарен на всички, които се включат.

Прикачен файл

P9130029.JPG
P9130029.JPG (91.6 KиБ) Видяна 8533 пъти

Прикачен файл

P9130030.JPG
P9130030.JPG (63.56 KиБ) Видяна 8533 пъти

Прикачен файл

P9130032.JPG
P9130032.JPG (78.53 KиБ) Видяна 8533 пъти

Прикачен файл

P9130033.JPG
P9130033.JPG (52.63 KиБ) Видяна 8533 пъти

Прикачен файл

P9130027.JPG
P9130027.JPG (71.55 KиБ) Видяна 8533 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Мажеш обилно всичко с асфалт и посипваш обилно с пясък.
Пясъчната посипка изолира асфалта и той не се влияе от горещо-студено, съответно се се оттича и си върши работата.
Толкоз
Изобщо не ти е голям проблема. Просто самата хидроизолация не е добре направена.
За по-сигурно, го армирай, сиреч пласт битум, слой армировъчен текстил (нетъкан или стъклоплат). Отново пласт битум и отгоре пясъчната посипка.
Целите комини. Имам предивд и отгоре шапките.
kha - помощник
Да, трябва да се маже и отгоре. Там явно се просмуква заради тази слаба шапка и направо си тече надолу през празното пространство тъпкано със стиропор..

А около мястото където PVC тръбата влиза в комина какво да правя? Там вода със сигурност влиза през замазката и оттам надолу през пяната директно на тавана ми. С асфалт не съм работил, но преполагам се загрява. Няма ли да стопя тръбата?

Ще бъда благодарен за малко повече инфо като за пълен лаик :roll:

М/у другото тук имам имам някаква битумна паста (импулсивна покупка) - става ли да се използва за нещо? http://www.selena.bg/cms/?__page_id=1859
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Ми идеално е за запушване на пробойните преди обмазването с течен битум. Пракически, е излишна покупка.
необходимото обикновено го продават в кофички или баки с разни имена. И обикновено е по-разреден от необходимото. Не, не се загрява. Като намериш материал и ще обясняваме според него. Че ни мързи да пишем хем подробно, хем общо.
kuuuuuul - майстор
Продават се водоразтворими хидроизилационни замазки мажат се с четка и са много удобни за работа,от къде си,че знам само в София къде го има./в момента не се сещам как се казваше/.
svetliopi44 - Чирак...
:)
Последна промяна от svetliopi44 на пет ное 13, 2009 11:09 pm, променено общо 1 път.
kha - помощник
От Бургас съм.

Значи моята паста става само за временно закърпване на положението. Светльо, това изглежда интересно и елементарно за работа. Имаш ли някакъв опит с него?

Мислех, че операцията ще е по-сложна. Един близък ме посъветва да бъркам разтопена смола с пясък (за да не се пука) и да заливам с този разтвор. Това е свързано с осигуряване на горелки и качване на бутилки горе на покрива. С битумните разтвори изглежда доста по-лесно. Важното е само да има дългосрочен ефект.

n_a, можеш ли да препоръчаш и ти някакъв материал по-конкретно. Тези дни ще гледам да взема нещо за да мога да се кача Събота и да го намажа. За момента комините са обвити с дебел найлон - поне да не ги пере дъжда директно отгоре. Снощи когато валя нямаше проблеми.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
да бъркам разтопена смола с пясък (за да не се пука) и да заливам с Е, да, само дето нема нужда да е разбъркано. Нали тези асфалтови/битумни неща са именно разтопена и РАЗРЕДЕНА фабрично смола. Не, не мога да ти препортъчам. Всички са с битум. Е и човекът по-горе такова ти препоръча. От мен малко инфо, че не е добре да е водоразтворимо. Нетрайни са. Не знам какво има по магазините в Бс. Като намериш нещо, питай за подробности
kha - помощник
ОК, благодаря много за инфото и съветите!
svetliopi44 - Чирак...
:)
Последна промяна от svetliopi44 на пет ное 13, 2009 11:09 pm, променено общо 1 път.

Тема "Помощ - мокри петна по тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: