Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ProE - напреднал
Здравейте,
Интересувам се каква осветеност, колко лукса дава нормална (с нажежаема жичка) 100W крушка, каква дава аналогичната енергоспестявща и каква дава луничка 50W на 12V и 220V.
negramoten - специалист
Една сто ватова крушка с нажежаема жичка дава 1100 лумена, а според някой търговци на енергоспестяващи крушки 20 ватова такава, дава 1080 лумена. Луничката не е съпоставима в случая, защото тя е с насочена светлина, а във формулата за определяне на осветеноста участва ъгъла на падане на светлината. Демек луничката ще освети с по- голяма сила по- малка площ. Според мен поне е така.
naB4o - специалист
Неграмотен е напълно прав, а за осветеността на енергоспетяващите крушки, е малко по-трудно съпоставимо, заради различната светлина.
Милен - майстор
ProE написа:
Здравейте,
Интересувам се каква осветеност, колко лукса дава нормална (с нажежаема жичка) 100W крушка, каква дава аналогичната енергоспестявща и каква дава луничка 50W на 12V и 220V.
Какво значи нормална :lol: Няма нормални крушки има различни типове лампи от различни производители и за тях може вече да говориш за осветеност. Просто в света на интернет влизаш в сайта на производителя на лампите които те интересуват и сравняваш параметрите им. А и няма такова животно енергоспестваща крушка това е търговско наименование измислено от търговците да си рекламират стоката и добило популярност. Въпросните лампи се наричат "компактни луминисцентни лампи" , а дали са спестяващи е друг въпроса и колко и на кого спестяват е под въпрос.
darken_nz - специалист
Друг е въпросът, че някои производители си спестяват всичко овсен
напрежение и ватове. :-D
А енергоспестяващите са супер скъпи и долнокачествени боклуци, които ще ни пробутат насила
Дано поне да паднат цените
Защото сега за да си вземеш що годе добра такава трябва много да кихаш, а икономия - не виждам такава
LZ - специалист
Това със забраната на крушките с нажежаема жичка е поредната просттоия (корупция) на европейските бюрократи и поредното доказателство, че хората и в европейски мащаб са заблудени и лесно манипулируеми овце
Junak - майстор
negramoten написа:
Една сто ватова крушка с нажежаема жичка дава 1100 лумена.........
Хмм, и това на какво растояние от крушката - 1, 3 или 30 метра :?
negramoten - специалист
Junak написа:
negramoten написа:
Една сто ватова крушка с нажежаема жичка дава 1100 лумена.........
Хмм, и това на какво растояние от крушката - 1, 3 или 30 метра :?

Това не съм го сметнал аз, а е някаква вероятна база, която незнам как е постигната. Всеки от тук присъстващите може да открие формулата, по която се смята. Ако искаш и аз мога да я напиша, но не съм сигурен дали колегата, който задава въпросите ще седне да мери каква площ ще осветява с тази крушка. А и всички могат да се сетят, че ако сложим една крушка на тавана на физкултурен салон и една у нас на тавана ще получим различна осветеност.
Плюс това има полилеи, в които крушките се завиват с балона нагоре, а не надолу, тогава тавана ще е по-осветен от пода, а ако стените в помещението са боядисани в черно? Има много въпросителни, за това не съм се опитвал да изяснявам всички обстоятелства, а написах приетата база. :)
moimoimoi - майстор
автора на темата явно иска да разбере от коя крушка при еднаква мощност се постига най голямо осветяване
унъче енергоспестяващите за нищо не стават :lol: ,от гледна точка на осветеност ,качество на осветяване и икономия
един прост пример:
две крушки ,едната с нажежаема спирала 100вата , и една енергоспестяваща 20 вата /уж отговаряща на 100 вата/
за една година или по точно за 1000 часа работа :
100W x1000h=100000вата което е 100 киловата=17 лева
20W x1000h=20000 вата което е 20 киловата=3.40лева
но!
като се вземе под внимание и пурвоначалната цена на съответните крушки а именно:
100вата е 0.50 лева
20 вата енергоспестяваща качествена е минимум 15 лева

и се получава
0.50+17=17.50лева за 1000часа работа на обикновенна 100 вата крушка
15+3.40=18.40 лева за 1000 часа работа за енергоспестяваща 20 вата

е те това е далаверата
а ако ти изгори крушката икономията .........
LZ - специалист
И като се включи във формулката и качеството на произведената светлина и следователно комфорта, нещата клонят силно в полза на вече забранените от европейските бюрократи крушки с нажежаема жичка.
Аз съм се позапасил и мисля, че ще имам поне за 10-тина години :cool:

п.п. Ако крушките с нажежаема жичка се пускат през устройство за "плавен пуск" животът им значително се увеличава :wink:

Тема "Каква осветеност дава 100W крушка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: