Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Отдавна имам идея малко да преправя инсталацията в къщи и ето, че дойде времето за тази работа.
На кратко имам локално парно(затворена система) на електричество с два нагревателя по 4.5kw (общо 9kw) на фирма Декон модел от поне 6-7 години. Проверих има защитен клапан на 2.5 бара и котелен и авариен термостат. Липсва обаче пресостат (нищо не следи налягането).
Инсталация с руски чугунени радиатори във всяка стая общо - 5 на брой със общо 63 ребра по 60см.
Имам следните въпроси:
1. Има ли начин да модифицирам котела, че да мога да контролирам температурата на водата в системата? (Сега мога просто да пускам и да спирам и двата нагревателя. И се получава следната ситуация на един нагревател е студено а на два е прекалено топло и котелния термостат изключва системата за много дълго време, защото котела изтива бавно и помпата не работи) - стаен термостат нямам.
2. Може ли да добавя още 7 ребра към последния радиатор защото там е най-студено?
3. Възможно ли е да монтирма термовентили на радиаторите за по-прецизна регулация в отделните стаи ? (четох, че за някой модели котели даже е забранено, но не знам дали това важи и за ел. котли)
3. а) В момента спирателните кранчета на радиаторите са монтирани така че главата им сочи в земята. Ако ги сменя със термовентили проблем ли ще е, че техните глави също ще трябва да сочат надолу.

Прикачам и една снимка.
Всякакви съвети ще са ми от голяма помощ!

Прикачен файл

parno.jpg
радиатор
parno.jpg (153.59 KиБ) Видяна 2493 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
1. Да - със стаен термостат, който може да управлява дори само единият нагревател, а другият да се включва ръчно.
2. Да, можеш и повече.
3. Да, можеш, но трябва да преработиш връзките така, че главите да са хоризонтални.При стайния термостат не слагай термоглава.
vanko68 - специалист
Има глави с елзадвижка по команда от стаен термостат.Тоест в мехче има слаб реотан,който ако се затопли,разширява мехчето и то избутва оста на термостатния вентил.
Благодаря за отговорите...

Доста трудно ще е преправянето на щранговете към парното...
Май ще си остана само на стаен термостат и по-голям радиатор в последната стая.

Тема "Модификация на ел. затворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: