Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
То май и цялата тема е безмислена. Започна се от звездния център на трафопоста, та до дъвканата всяка седмица ДТЗ.
capri77 пусна един лаишки въпрос и после си гледа сеира във форума :lol:
rulom - модератор
И аз ви се чудех що се абите за вече дъвкани неща :? ....ма реших, че ви е интересно да си пишете....ей така :-D
alsted - майстор
Аз лично отстоявам позицията, че заземяването на звездния център в бита не носи само плюсове! Не съм дълбоко убеден, че ако човек попаднал на фаза и в допир с водопровода, би имал повече шансове да оживее, ако звездния център е заземен, отколкото ако-не е.Съгласен съм, че ако инсталацията е наред това няма как да стане, но за съжаление има толкова много смъртни случаи точно при такива обстоятелства.Няма статистика и съгласен съм, че няма как да има за тези, на които им се е разминало, но при наличие на техника, която в момента дублира заземяването защо да не поразсъждаваме над въпроса "а дали не е дошло време да преразгледаме нещата?"Не търся сензация и не съм съвсем субективен, но...много векове се е смятало и че земята е плоска... :wink:
Милен - майстор
Дошло е време да си преразгледаш позицията :lol: Какво сте се заяли всички с неща които не можете да промените посмъртно. Вместо да се чудиш какво, как и защо са решили умните хора на времето, по добре расъждавай над въпроса за обезопасяване на инсталацията си в къщи и осъвременяването и това би било посилите ти. Да не мислиш че някой ей така ще реши да подмени всички трафове и мрежи в държавата :lol: Тогава цената коментирана за АЕЦ-а ще ни се стори смешна. А ако иска човек да си поживее и в ситуация с изолиран звезден център може да дръгне на екскурзия по някои екзотични островни държавици. По широкия свят има всякакви изпълнения.
PCL82 - майстор
Ако толкова му е мерак да има изолиран звезден център. Може да се сложи разделителен трансформатор на въвода в сградата. Резултатът ще са 10-20% загуби, а придобивката ще е подобрена електромагнитна съвместимост и никакъв риск от прекъсване на нулата (дори и да заземи звездния център след трафа той си е независим от захранващата мрежа).
lz1wvm - специалист
Мисля,че е логично нулата да е заземена.В противен случай тя също би имала пулсации на напрежение.От там следва,че проводник "0" също трябва да е на изолатори.Това значи всички стълбове да имат по още едно рамо с изолатор за нулата.Където почвата не е добра земното също трябва да се прекарва по жица.Тъй като корпусите на ел.консуматорите не са от пластмаса и т.н.Да не говорим че има и трифазни далекопроводи с две жици(всичко това е съобразено и с вложените материали и по ред други причини).Така че хората преди нас са мислили преди да направят нещо уникално.
Милен - майстор
lz1wvm написа:
Мисля,че е логично нулата да е заземена.В противен случай тя също би имала пулсации на напрежение.От там следва,че проводник "0" също трябва да е на изолатори.Това значи всички стълбове да имат по още едно рамо с изолатор за нулата.Където почвата не е добра земното също трябва да се прекарва по жица.Тъй като корпусите на ел.консуматорите не са от пластмаса и т.н.Да не говорим че има и трифазни далекопроводи с две жици(всичко това е съобразено и с вложените материали и по ред други причини).Така че хората преди нас са мислили преди да направят нещо уникално.

Тия глупости къде ги прочете :lol: Я се огледай по диреците и виж дали има жици закачени само за железата без изолатори :lol:
То бива българска икономия ама трифазно с две жици малко много ще ни дойде. А може да го е проектирал някой телефонист с последователно уплътняване по фази :lol:
lz1wvm - специалист
Милене...доста смело и нелогично изказване от твоя страна(да не казвам че е заядливо).Хора като теб би следвало да се задълбочат малко в написаното от другите,преди да коментират така.Аз няма да споря с теб....вярно е че тези глупости съм ги чел,но някой съм ги и виждал.Така че ако видиш някой далекопровод с две жици на изолатори-не си мисли,че е монофазен :-D .Или мислиш,че след демокрацията като излязоха ДТЗ и трипроводни инсталации...всичко в далекопроводите се промени.Да ама не.След демокрацията изграждането на далекопроводи е занемарено,и все още се ползват горе споменатите двупроводни трифазни.

Прикачен файл

Scan10072.JPG
Scan10072.JPG (56.55 KиБ) Видяна 3483 пъти

Прикачен файл

Scan10069.JPG
Scan10069.JPG (58.24 KиБ) Видяна 3483 пъти
John - специалист
Съгласно ПТЕЕ,при въздушни мрежи НН се заземява всеки първи,последен и разклонителен стълб,както и всяко желязно стълбче.Това означава че,се прави спусък от нулата към заземяваща планка или въже на стълба
Милен - майстор
Не се заяждам в никакъв случай, просто ми стана смешно. Въпросните снимки са най вероятно от руски учебник преведен едно къмто едно или от български на който в литературата му са описани само руски книжки.

По света има най различни варианти за изпълнение на мрежи и даже и само с един проводник и земя. Но по голямата част от тях са само за сведение и експериментални мрежи или най много за захранване на някоя много специфична промишлена уредба, влакове, трамваи и др. подобни немасови специфични случаи.

Електроснабдителни мрежи средно напрежение в България са с три проводника( три фази), а тези за ниско напрежение с 4 (3 фази + нула) евентуално + една фаза за осветление, всички са на изолатори.

А въпросния случай 2 проводна трифазна е възможен най вероятно като времено решение при аварийна ситуация и то в някоя промишлена мрежа. Сам се сещаш че напрежение 10 kV по земята не е шега работа и който си позволи да го направи поради икономия на едната жица може да го отнесе много яко при нещастен случай.

Тема "Лаишки въпрос за заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: