Много интересна и все по-често дискутирана тема.
dankg - специалист
Здравейте,
Сблъсках се със следния проблем....апартамента ми в нова кооперация, в къйто подът /замаската на пода/ е напукана. Реших да слагам паркета и теракота в коридора, на комшиите ми казаха първо да премахна старата напукана замаска и да се постави нова, защото на някой от тах поради напуканата замаска на пода, която не са сменили, сега теракота в коридорите им се отлепил и напукал, на на единия комшия паркета се разместили и изкочил.
Въпросът ми е: Трябва ли де се прави нова замаска на пода преди да се залепи теракота в коридора и паркета в стаите, или проблемите на моите комшии са от друго естество?
Очаквам вашите съвети...
hygro - майстор
Ако замазката е здрава, пукнатините могат да се армират и отремонтират.

Ако е ронлива, спасение няма. Въпреки, че по-долу вероятно ще те съветват да шпакловаш с това-онова, махай я... стига да можеш да си позволиш ремонта.
dankg - специалист
hygro написа:

Ако е ронлива, спасение няма. Въпреки, че по-долу вероятно ще те съветват да шпакловаш с това-онова, махай я... стига да можеш да си позволиш ремонта.
Комшиите, 3-ма до момента, които са махнали старата замаска, майсторите които са правили ремонта са им казали, че старата замаска не е била добре хванала към плочата и едва ли не имало като въздух между нея и плочата и затова се е напукала.
На всичкото отгоре наистина е ронлива - като започна да мета постоянно се рони.
simeonov_74 - специалист
dankg написа:
hygro написа:

Комшиите, 3-ма до момента, които са махнали старата замаска, майсторите които са правили ремонта са им казали, че старата замаска не е била добре хванала към плочата и едва ли не имало като въздух между нея и плочата и затова се е напукала.
На всичкото отгоре наистина е ронлива - като започна да мета постоянно се рони.
Това,че се рони не е проблем, тъй като замазката е земновлажна и така се получава, като се ходи по нея и се мете по дълго време. Пукнатината също не трябва да те притеснява, ако замазката е залепнала за плочата.Така че не бързай с къртенето.Напиши точно пукнатините по майките ли са.? Направи ми впечатление на един обект, също ново строителство замазката пак беше напукана и като сложих мастар на 2 метра напреко на пукнатината, краищата на мастара отскачаха по 1см все едно не е нивелирана както трябва и там съм сигурен че беше отлепила на въпросната пукнатина и затова е надигнала точно там. Мой съвет е разкърти парче около 30на30 покрай въпросната пукнатина и ще си проличи дали е отлепила, ако не е ще видиш зор докато я разкъртиш, а пък ако е ще се откърти лесно.
hygro - майстор
simeonov_74 написа:
Това,че се рони не е проблем, тъй като замазката е земновлажна и така се получава, като се ходи по нея и се мете по дълго време. Пукнатината също не трябва да те притеснява
:lol: Ами то друго не остана - значи и най-мърляшката напукана и ронлива замазка си е добра. Недоумявам какво още би трябвало да се случи, за да я бракуваш?

Замазка се прави със 250kg цимент на кубик пясък и ДОСТАТЪЧНО вода. Разни фолклорни полусухи смеси са абсолютен непрофесионализъм и водят до случаи като горния.
simeonov_74 - специалист
hygro написа:
simeonov_74 написа:
Това,че се рони не е проблем, тъй като замазката е земновлажна и така се получава, като се ходи по нея и се мете по дълго време. Пукнатината също не трябва да те притеснява
:lol: Ами то друго не остана - значи и най-мърляшката напукана и ронлива замазка си е добра. Недоумявам какво още би трябвало да се случи, за да я бракуваш?

Замазка се прави със 250kg цимент на кубик пясък и ДОСТАТЪЧНО вода. Разни фолклорни полусухи смеси са абсолютен непрофесионализъм и водят до случаи като горния.
Много майстори, много методи. Болшенството майстори я правят земновлажна. Напълно съм съгласен че по водната е по здрава и не се рони, но земновлажната е факт в повечето случай :razz: :-D
hygro - майстор
simeonov_74 написа:
Много майстори, много методи. Болшенството майстори я правят земновлажна. Напълно съм съгласен че по водната е по здрава и не се рони, но земновлажната е факт в повечето случай :razz: :-D
Не виждам причина да се повтарят грешките на тълпа пишман-майстори, които дори не са чували за хидратация на цимента. Професията ми е такава, че ходя точно подир тях и гледам трагедиите, които са натворили. Но пишман-майсторите са достатъчно дебилни, за де не се впечатляват от псувните на клиентите си и затова ти си прав - мърлящината е факт в повечето случай.

Има утвърдена технология с гарантиран добър резултат. Предпочитам да се придържам към здравия разум и да препоръчвам именно този резултат.

Ако за теб по-важно е да повтаряш безсмислената и мърляшка традиция - твой проблем.

ПП
Също така, безсмисленият ни спор е офтопик тук и ще бъде изтрит.
emil_v r - майстор
Да допълня мизерията ...
повечето работи не ги виждате .
Примерно лепенето на мраморни или гранитни плочи на полусуха замазка. Това е непреходен хит още от Живково време.
Замазки 2 пъти по дебели от носещата плоча .
Дръги работи се виждат но не може да се осмислят от всеки .
Примерно 8 етажа облицовка с камък без никаква хоризонтална фуга , лепени с теракол в/у 5см стиропор , или както там се пише шибания стиропор .
"Пеносване " на дограми без дюбели и цели стени
и какво ли още не .
Порка донна мизерия алл граца . :-D
dito - специалист
emil_v r написа:
Примерно 8 етажа облицовка с камък без никаква хоризонтална фуга , лепени с теракол в/у 5см стиропор
:shock: Къде се намира това, че да заобикалям? Главата ми е дебела, ама чак толкова...

Присъствах на разговор между двама майстори и единият разказваше на другия за някакъв обект, на който видял складирани всякакви дебелини стиропор за външна изолация - от 2 см. през сантиметър до ... не помня, но доста беше. Позачудил се човекът, но като погледнал какво е отклонението по вертикала на сградата, разбрал за какво са им различни дебелини :wallbash:
MASTER - специалист
simeonov_74 написа:
hygro написа:
simeonov_74 написа:

Никога не правя земновлажна замазка.

Даже не мога да се сетя за дори едно преимущество, че да я правя така.

А на кривотии и щуротии толкова съм се нагледал, че няма какво да ме изненада вече.

Плоча на 15 метра дължина да е крива 11 см как е, или пък вертикална бетонова колона на 3 метра височина с 7 сантиметра отклонение в отвесноста. :? :? :?

Тема "Напукана замаска на пода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: