Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
evdoki - специалист
откъде мога да си взема някоя резница от този сорт. благодаря.
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 6:55 pm, променено общо 1 път.
kapanec - специалист
есенеска си сях 100корена от сортовете сторгозия и мискет кайлъшки вси4ки се хванаха и пораснаха над 1,5м
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 6:55 pm, променено общо 1 път.
kapanec - специалист
Купих ги от лозаро винарския институт в пПлевен.Подготовката беше на терен от люцерна която изорах и пръсках две години със раундъп.Засадих ги във дупки по 40см на нивото на терена есента както споменах поляхги добре по 10л на лозичка и загрибах.Пролетта ги изрязах на по две пъпки и сложих един препарат "милан " за сиф телен червей защто го забелязах докато ги режех, на всяка лозичка забих по една пръчкаи във нея набучих пластмасово шише отрязано от долния край и заровено в купчинката със отреза нагоре които използвах по нататък за поливане и торене със амониева селитра.Подрязах един път росните корени ,редовно колтучени връзване и пръскане до средата на август когато отгърлих лозичките и подрязах росните корени още веднъж и все още продължавам със пръскането .Ето и характеристиките на сортовете.

Произход СТОРГОЗИЯ


Сорт Сторгозия е селекциониран в Институт по лозарство и винарство – Плевен от Й. Иванов, В. Вълчеви и Г. Петков, чрез кръстосването на сортовете Букет и Вилар блан. Утвърден е през 1976 г.
Разпространение:
Разпространен е основно в Северен лозаро-винарски район.
Ботаническо описание:
Лист - средно голям, триделен, овален, слабо нарязан, гладък, отдолу слабо четинест.
Грозд - средно голям (13.6/7.8 cm), цилиндрично-коничен, сбит или полусбит, с тегло от 150 до 160 g.
Зърно - дребно (12.8/12.0 mm), почти сферично, с тегло от 1.6 до 1.8 g. Кожица - тънка, жилава, тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен.
Агротехническа характеристика:
Сторгозия е къснозреещ червен винен сорт. Гроздето узрява през първата половина на октомври. Лозите са със силен растеж, с редовна висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Практически е устойчив на мана, оидиум и сиво гниене. В благоприятни години за развитието на цитираните заболявания е необходимо да се извърши двукратно третиране срещу тези болести. Лозите имат повишена устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност, поради което сортът може да се отглежда при различни стъблени формировки. Поради високата родовитост натоварването на лоза трябва да бъде около 20 – 30 зимни очи, при което се получава по 4 – 5 kg грозде от лоза. Сорт Сторгозия се развива и плододава добре, присаден на подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария СО4.
Технологична характеристика:
Сорт Сторгозия е типично винен. Гроздето му натрупва от 22 до 24 % захари, а в години с благоприятна есен (топла и продължителна) – до 25 – 26 % захари. Титруемите киселини са в границите от 7 –9 g/dm3. Получените вина са с интензивночервен цвят, свежи, с приятен пладов аромат, плътни, екстрактивни. Гроздето е подходящо за производство на обикновени червени вина. В години, когато натрупва много захари, могат да се произвеждат и висококачествени десертни вина.
МИСКЕТ КАЙЛЪШКИ

Произход
Получен е чрез кръстосването на сортовете Мискет хамбургски и Вилар блан от Й. Иванов и В. Вълчев. Утвърден е през 1976 г.
Разпространение
Разпространен е основно в Северен лозаро-винарски район.
Ботаническо описание
Лист - средно голям до голям, петделен, средно нарязан, гол. Горните врязове са средно дълбоки, отворени. Долните врязове са плитки (едва забележими), отворени. Опашният вряз е отворен, сводест, тесен, с остро дъно.
Грозд - средно голям (15.3/9.4 cm), цилиндрично-коничен, често разклонен, рехав, с тегло от 200 до 220 g.
Зърно - средно едро (14.7/13.4 mm), овално, с тегло от 2.0 до 2.4 g. Кожица - дебела, еластична, жълтозелена до златистожълта. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, приятно мискетов.
Агробиологична характеристика
Къснозреещ бял винен сорт. Гроздето узрява през първата половина на октомври. Лозите са с умерен до силен растеж, добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Практически е устойчив на мана и сиво гниене и е с много добра устойчивост на ниски зимни температури. Лозите могат да се отглеждат на различни стъблени формировки, като при резитбата се оставят къси плодни звена - чепове и стрелки. Сорт Мискет кайлъшки се развива и плододава добре, присаден върху всички подложки разпространени в страната.
Технологична характеристика
Сорт Мискет кайлъшки е типичен винен сорт. При нормално натоварване и добро отглеждане гроздето натрупва 19-22 % захари и титруема киселинност 7-9 g/dm3. Гроздето е подходящо за производство на бели естествено пенливи вина и на оригинални десертни вина.

Прикачен файл

S7000707 [800x600].JPG
и така сега
S7000707 [800x600].JPG (209.28 KиБ) Видяна 5243 пъти

Прикачен файл

S7000409 [800x600].JPG
така изглеждаше след засаждането
S7000409 [800x600].JPG (181.09 KиБ) Видяна 5243 пъти
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 6:56 pm, променено общо 1 път.
kapanec - специалист
Благодаря Део-хточно така мисля да постъпяна мен също ми доставя удоволствие да виждам резултатите от положения труд игрижи

Прикачен файл

S7000216 [800x600].JPG
някой лозики ето така поникнаха
S7000216 [800x600].JPG (193.46 KиБ) Видяна 5008 пъти

Прикачен файл

S7000702 [800x600].JPG
труд+ желание =успех
S7000702 [800x600].JPG (169.14 KиБ) Видяна 5008 пъти
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 6:56 pm, променено общо 1 път.
kapanec - специалист
део несъм наясно със чепчетата това е някаква клечка аз несъм бутал нищо немие ясно тая тънкос ако може малко информация (бира)

Прикачен файл

S7000811 [800x600].JPG
тая годишна прасковка сорт елегант лейди
S7000811 [800x600].JPG (214.14 KиБ) Видяна 4975 пъти
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 6:57 pm, променено общо 1 път.

Тема "--" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: