Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
AntonBM написа:
2v6, така е ако се гледа само топлината за отопление.
Реално обаче същата тази инсталация е произвела не само 5,7 MWh a 14MWh.
Т.е. ако се сравнява с термо-помпата трябва да се вземе в предвид цялото произведено количество топлина. В случая 14000х0,05=700лв.
Термо-помпата може, но в моята схема не се ползва за отопление на БГВ-то. За да се справи трябва по-скъпа термо-помпа – с по-голяма мощност и за предпочитане с 2 кръга. В случая тя не е такава и най-правилната сметка е да се отчете печалбата за отопление от слънцето 285 лв./година (за 5,7MWh) + останалите 8,3 MWh, като те трябва да се разпределят между дървата (за времето в което се пали котел или камина) и ЕЛ.ток за лятото. Ако се приеме, че топлината на дърва е 0,065 лв./kWh, а тока е 0,17 лв./kWh и се ползват в съотношение 50% дърва, 50% ток се получава, че инсталацията възвръща годишно 285 + 50% . 8300 . 0,065 + 50% . 8300 . 0,17 = 285+270+705 = 1260 лв./година.
Така сметката е по-точна. За колко години ще се изплати е друг въпрос. Както писах по-горе, за всеки влак си има пътници. Има хора, които не пестят парите, когато правят „къщата на мечтите си”. Не казвам, че тази инсталация е „инсталацията мечта”! Такава инсталация няма.
Ами ти го представяш още по-черно - аз бях дал съотношение 1.5/5 (общо годишна енергия 5, 1.5 за отопление). Ти даваш горе-долу 1.1/5 (285/1260) :wink:

Моя въпрос от 11-ти Септември беше дали си съгласен, че лятно време топлината от тези колектори може да се ползва само за басейн.
Отопление лятото не е нужно нито с термопомпа, нито на дърва, а тогава реално се получава по-голяма част от енергията от слънчевите колектори :idea:
filmatoplo - майстор
Зачулването започна , един клиент който заземява хотела ме пита да зачулва ли панелите с брезент или някакъв плат да не нагряват през зимата и рано напролет - казах му - Да :)
AntonBM - специалист
2v6, аз по-горе съм писал, че с повече слънчеви колектори ефекта за отоплението ще е по-голям, но летният сезон е спирачка в това увеличаване. С 12 m², бойлер 500 литра и буфер 750 лятно време се получава следното: Бойлера загрява до 60°, после буфера се загрява до над 70°, включва се помпа 4 (автоматично) и тя започва да изравнява температурите на бойлера и буфера. Това продължава до към 90°. В този режим топлинните загуби и излъчването на колекторите се изравнява с печалбата от слънцето. Т.е. температурата не се повишава повече. Това не е гарантирано! Възможно е в много топъл ден тази температура да превиши и 100°. Решението е засенчване на колекторите, отопление на басейн или изхвърляне на топлината с ВА-апарат.
Това важи за инсталация с акумулатор с малък капацитет – за дневен баланс. Съществуват инсталации, които имат много по-големи буфери. Те са на принципа на годишният баланс – трупат енергия от лятото за зимата. Те нямат този проблем. Ето по-долу линк на такава инсталация:
http://www.dlsc.ca/animation.htm
Изтегли си филма, няма да съжаляваш. Интересен е, но не съм сигурен дали това някога ще се направи в България.
2v6 - майстор
AntonBM написа:
2v6, аз по-горе съм писал, че с повече слънчеви колектори ефекта за отоплението ще е по-голям, но летният сезон е спирачка в това увеличаване. С 12 m², бойлер 500 литра и буфер 750 лятно време се получава следното: Бойлера загрява до 60°, после буфера се загрява до над 70°, включва се помпа 4 (автоматично) и тя започва да изравнява температурите на бойлера и буфера. Това продължава до към 90°. В този режим топлинните загуби и излъчването на колекторите се изравнява с печалбата от слънцето. Т.е. температурата не се повишава повече. Това не е гарантирано! Възможно е в много топъл ден тази температура да превиши и 100°. Решението е засенчване на колекторите, отопление на басейн или изхвърляне на топлината с ВА-апарат.
Това важи за инсталация с акумулатор с малък капацитет – за дневен баланс. Съществуват инсталации, които имат много по-големи буфери. Те са на принципа на годишният баланс – трупат енергия от лятото за зимата. Те нямат този проблем. Ето по-долу линк на такава инсталация:
http://www.dlsc.ca/animation.htm
Изтегли си филма, няма да съжаляваш. Интересен е, но не съм сигурен дали това някога ще се направи в България.
По твоята схема казах че е сложно да се определя колко може да греят тези 12м2 :idea: Ако се използват и за топлата вода, то за отопление през Декември-Януари няма нищо да остане :!:

А само за отопление има друг вид - въздушни. Доста са по-евтини, не им пречи прегряването, а ако са монтирани директно на външната стена лятно време пазят от слънцето :idea:
filmatoplo - майстор
Вярвам му на филмчето , ама да има някой да финансира тоя проект и да ни викне нас да го изпълняваме -като магистрала тракия :wink: Да пита по телефона - момчета как е върви ли обекта - колко пари (милиона )да пратя тоя месец , и нямя страшно не бързайте със срока . :)
AntonBM - специалист
Filmatoplo, аз пък не бих имал нищо в против да го проектирам. Особенно ако инвеститора е толкова разбран човек :-D
syncho - майстор
Аз пък не бих имал нищо против да имам парите за да бъда този инвеститор :cool:

Тема "Възможно ли е отопление с сл.колектори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: