всичко ясно ама на мен ми дадоха една схема дето има траф, резистори и потенциометър:) лошото е че трафа е на 17в 4А па в Плд го няма никъде тоя пущиняк:))
мойто зарядно го направих от трансформатор от стар руски телевизор.Изправям го с 4 диода вързани по схема грец и става 14 волта прав,през ампермер го пускам на акумолатора.ампермера ми е показвал при много изхабени акумолатори 6 ампера и не е имало греене по трафа или диодите-значи е добре измислен трафа и не се претоварва макар че е от телевизорПодходът ти не бих казал, че е много за препоръчване. Зарядният ток ще е много силно зависим от състоянието на акумулатора и от стойността на мрежовото напрежение. Токът може да се изменя непредвидимо с пъти при промяна на мрежовото напрежение с 5-10 процента.
На по-теоретичен език може да се каже така: Правиш верига от последователно включени: два генератора на напрежение, имащи много близки стойности на напрежението, свързани противопосочно и едно много малко съпротивление. При това, дори малките промени на напрежението на кой да е от генераторите ще води до многократно изменение на тока през веригата.
Но, в крайна сметка, може и така, подходът не е за изхвърляне, а просто има недостатъци.
При съзнателно въведено баластно съпротивление (предполагащо по-осезаем излишък в изходното напрежение на трансформатора), би имал по-голям контрол над зарядния ток. При теб ролята на баластно съпротивление се изпълнява от много малките съпротивления на намотките на трансформатора + индуктивностите му на разсейване.
Впрочем, по твоята схема (т.е. без обособено баластно съпротивление) има фабрични зарядни устройства, но там трансформаторът е специално направен с повишена индуктивност на разсейване, т.е. умишлено е подсилен един ефект, който при производството на обикновените трансформатори всячески се опитват да намаляват, тъй като води до силно падаща характеристика.
Ако "купешки словосъчетания като "индуктивност на разсейване" не са ясни, грубо казано, тя е едно следствие от неидеална магнитна връзка между двете намотки на трансформатора: не целия магнитен поток, създаден от едената намотка, е обхванат от другата. Една част от него се разсейва.