• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stanislav Stefanov - специалист
n_a написа:
Чертаеш или скицираш? Щото има разлика.
Ползвам (Google SketchUp 7) получава се доста добре,но накрая се прецаквам работата :-D
dito - специалист
Абе хора, я вземете пишете по-сериозно.
Цитирам: "Височина на зида-3,80метра."
Без вкопаване или надзиждане няма как да се направи поне 5.20 м (2.50 светло на всеки етаж + плоча/гредоред). Вкопаването предлагам да не го обсъждаме :roll:
Значи какво - трябва да се надгради поне 1.40 (защото подпокривното пространство очевидно няма как да се използва при това положение). Отделно трябва да се разбива за прозорци и да им се сложат щурцове, защото тези греди на снимката не са и не могат да бъдат. Ще се избива отвор тук, ще се подкопава и укрепва там, ще се надзижда с поне 30-40% от съществуващата височина... хайде на погледнем нещата реално и да си признаем, че е по-лесно да се разгради (поне до някъде под втория етаж, където ще стъпи гредореда) и направи наново.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Тези дървените греди на снимката се използват за изравняване на зида - до колкото знам.
За вкопаване - сложно и трудоемко.
Пробиване на отвори за прозорци - иска се укрепване на отвора.
Да се съветва с конструктор, който е гледал обекта на място, а не като нас на две снимки и хоп - решението е готово.
Ние само насоки можем да дадем.
Конструктор на всяка цена.
Поздрави.
dito написа:
Абе хора, я вземете пишете по-сериозно.
Цитирам: "Височина на зида-3,80метра."
Без вкопаване или надзиждане няма как да се направи поне 5.20 м (2.50 светло на всеки етаж + плоча/гредоред). Вкопаването предлагам да не го обсъждаме :roll:
Значи какво - трябва да се надгради поне 1.40 (защото подпокривното пространство очевидно няма как да се използва при това положение). Отделно трябва да се разбива за прозорци и да им се сложат щурцове, защото тези греди на снимката не са и не могат да бъдат. Ще се избива отвор тук, ще се подкопава и укрепва там, ще се надзижда с поне 30-40% от съществуващата височина... хайде на погледнем нещата реално и да си признаем, че е по-лесно да се разгради (поне до някъде под втория етаж, където ще стъпи гредореда) и направи наново.
Колега този вариант остава като последно.Ние също сме мислили по него.Но за сега търсим по практично решение.
П.П- И ако примерно се разгради и на ново се гради тоя камък :?
1- къде да търся майстори дето градят камък?
2-те ще ми отрежат главата от кръста.
3-как се дигат тия камъни на втория етаж примерно :shock:
Естественно ние черпим идеи в момента.Преди да се посъветваме с архитект/конструктори и тем подобни няма да пипаме .
Ако не ни ядосат разбира се :-D
Master_Kenobi - V.I.P.
dito написа:
Без вкопаване или надзиждане няма как да се направи поне 5.20 м (2.50 светло на всеки етаж + плоча/гредоред).
Сигурно си виждал или поне чувал за скосени подпокривни пространства, при които стената е само 1-1,2 висока и от там започва скосяването на покрива. А 1-1,2 м. е напълно достатъчно да се разположат доста вещи - шкафове, легла и пр. Плюс височината на билото и ще се може спокойно да се направят една-две малки спални на второ ниво.
Очевидно е, че в случая ще се правят някои компромиси с възприетите архитектурни норми. Но така или иначе това е преустройство на стара плевня. Не се гради нов каменен замък.

Според мен всички приказки за надзиждане, вкопаване и пр. са в областтта на химерите. Помислете само от къде ще се набави камък за надзиждането, примерно. Пък ако има от къде, какви пари ще е и кой ще го прави? И да се демонтира покрива преди това! :shock: Е, не!
Не се усеща чак такъв ентусиазъм у инвеститора. :-D

dito написа:
...прозорци и да им се сложат щурцове защото тези греди на снимката не са и не могат да бъдат.
Прав си, но до някъде. Са и могат да бъдат, но след допълнително укрепване (виж снимката). Тия греди просто достатъчно добре "отсичат" зида и ще облекчат доста избиването на отворите за прозорци.

П.П. А, то още два поста пуснали преди да наглася моя. Сори, ако повтарям нещо от тях.

Прикачен файл

untitled-2.jpg
untitled-2.jpg (105.68 KиБ) Видяна 5756 пъти
dito - специалист
Stanislav Stefanov написа:
П.П- И ако примерно се разгради и на ново се гради тоя камък :?
1- къде да търся майстори дето градят камък?
2-те ще ми отрежат главата от кръста.
Тук си прав, за съжаление...
Stanislav Stefanov написа:
Преди да се посъветваме с архитект/конструктори и тем подобни няма да пипаме .
Ако не ни ядосат разбира се :-D
Виж сега, архитектът не само че може, но и най-вероятно ще те ядоса :-D Но конструктора го слушай и не се меси :lol:

Ако е до идеи, някой подхвърли за полунива - защо не го обмислиш по-сериозно? Правиш си сутерен на половината площ, който вкопаваш примерно 1.50 м, а над него ти остава височина колкото за един етаж, където можеш да разположиш нощния тракт (примерно 2 спални, дрешник, може и баня). Останалата част от обема може (или по-скоро трябва) да вдигнеш на 30-40 см над нивото на земята и да разположиш там дневна, кухня, антре (зависи какви помещения ще решиш да има). Височината ще е 3.80-0.40 = 3.40. Евентуално може да я намалиш, като пуснеш ската на покрива малко по-ниско. Между дневната и спалните ще се получат няколко готини стъпълца (ех, размечтах се, такива неща в апартамента ми нямааа...) Може да стане доста рачупено. Ако не съм се изразил много ясно, кажи да драсна една картинка на Пейнт-а :-D че сега нямам много време. Естествено, ако тази идея за полунива ти се нрави.
Само че, освен конструктивните проблеми, помисли и за топлоизолацията, че този камък ще държи студено. Едно време са правили стените от кирпич, поне из моя край в Балкана. Така че, евентуално може да се наложи и изолация. Ще викнеш алпинисти да ти сложат фибран отвън. Шегувам се :lol:
dito - специалист
Master_Kenobi написа:
Сигурно си виждал или поне чувал за скосени подпокривни пространства, при които стената е само 1-1,2 висока и от там започва скосяването на покрива.
Случайно съм чувал, но причината за да се правят толкова масово не е благото на бъдещия собственик :-D
Ако е СБ покривната конструкция, ок, ще се използва подпокривното пространство. Но в случая не виждам как.

Принципно, моето мнение е, че така или иначе ще се дадат маса пари - но това се прави веднъж и трябва се измисли и направи добре.
Master_Kenobi и според мен така ще стане.Гредите ще олеснят махането на камъните.Иначе ми казаха,че се маха първо единия външен/вътрешен ред камък подсилва се и после от другия край така.
П.П инвеститора си е чисто луд ентусиаст. Иначе не би се захванал с подобно нещо. :-D
silllveto - Майсторица
Плевнята е страхотна! :) Направо я искам :wink:
По принцип мисля като Кеноби. Много ми хареса изпълнението от клипчетата. След множеството предложения и хипотези какво може да бъде направено, реших да споделя и моето мнение. Ето какво бих направила аз, ако беше моя, с минимум главоболия за строежи:
Смяна на покрив само ако се налага.
Вкопаване - двайсетина сантима.
Укрепване на конструкцията - отвътре, за да не развалям фасадата.
Изолация - на пода, покрива и хубава дограма.
Етаж 1 - половината с въздух (хол с камина :-D ) до покрива, другата половина на височина 200см кухня, баня, килер, стълби.
Етаж 2 - спалня, или две.
Прозорци - тесни, или сводести, може кръгъл под билото на покрива.
Входна врата - сводеста дървена, а към двора - двукрила, цялата остъклена, с прекрасна гледка към градината :wink:
Последна промяна от silllveto на пон сеп 21, 2009 5:13 pm, променено общо 2 пъти.
mitaka_vk - специалист
silllveto написа:
Плевнята е страхотна! :) Направо я искам :wink:
По принцип мисля като Кеноби. Много ми хареса изпълнението от клипчетата. След множеството предложения и хипотези какво може да бъде направено, реших да споделя и моето мнение. Ето какво бих направила аз, ако беше моя, с минимум главоболия за строежи:
Смяна на покрив само ако се налага.
Вкопаване - двайсетина сантима.
Укрепване на конструкцията - отвътре, за да не развалям фасадата.
Изолация - на пода и покрива.
Етаж 1 - половината с въздух до покрива, другата половина на височина 200см кухня, баня, килер, стълби.
Етаж 2 - спалня, или две.
Прозорци - тесни, или сводести, може кръгъл под билото на покрива.
Входна врата - сводеста дървена, а към двора - двукрила, цялата остъклена, с прекрасна гледка към градината :wink:
:prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16

Тема "Преустройване на Плевня в Къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: