• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stevebradata - специалист
LazarGanev нямаш проблем ще пиша как се държи през зимата

kuuuuuul може ли да те попитам ти с какви колектори си ? с каква площ ? ако не е тайна :-D
kuuuuuul - майстор
kuuuuuul може ли да те попитам ти с какви колектори си ? с каква площ ? ако не е тайна :-D[/quote]

Тук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=14712 можеш да видиш всичките ми колектори,последните са 2х1,8м2=3,6м2 обикновенни/НЕ селективни/турски 700лв.
С удоволствие ще споделя мойте наблюдения с всеки който има интерес :partyman:
naskov - майстор
Моите са от преди 10г и са същите като на kuuuuul. Два броя на 120л Дипломат, 30м тръбна разводка от ф16 Pex-al-Pex неизолиран( тогава още не работих с медни тръби :) ), отворена система с антифриз и предпазен клапан от 3бара на разширителя. Лятото бойлера достига 65гр след обяд. Ако в 12ч на обяд изхарча бойлера, до 17-18ч отново имам тези градуси
filmatoplo - майстор
Ай стига, това е похвално :) - щото двамата предни колекторджии не споменаха консумация по време на деня .
naskov - майстор
Невероятно, но факт :wink:
2v6 - майстор
stevebradata написа:
хехе да системата си работи на мен въпроса ми е защо е толкова малко температурата по каталог пише работна минимум 90 градуса :)
Работна къде :?:
Сложи един термометър в стъклената тръба за да видиш колко е работната температура :idea:

При 20 градуса в бойлера колко трябва да е на колектора :?:
Изчакай бойлера да стане 90 и може да видиш дали колектора ще дигне нагоре :idea:

Ако ъгъла на колектора спрямо хоризантала е 30 градуса ще работи максимално в периода Май-Юли. През другите месеци ще работи малко по-слабо.

Така монтиран датчика със сигурност показва малко по-ниска температура. Това не пречи на нормалната работа на системата. Водата излизаща от колектора със сигурност е с по-висока температура от показанието на контролера :wink:
kuuuuuul - майстор
И при мен е така лятото с 150л-вия го загрява два пъти до 60гр. а нормално точене през деня почти не се отразява,проблема е че всички вкъщи искат да се къпят вечер,а на жената 40гр на водата и е хладко :x
днеска и двата бойлера в 14.30 бяха 55-56гр
ee аз днес постигнах рекорд :) 65 градуса на водата на бойлера и 70 на колектора :)
kuuuuuul - майстор
Значи с-мата си работи,при облачно време сигурно ще имаш по добри резултати от мене
ми ще подържаме темата актуална и ще пиша да сравняваме днес найстина ме изненада :) 63 градуса някъде на бойлера хехе което е добре :) направо неочаквано
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "да попитам дали някои е запознат с колектори RAY" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: