Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
borko-67 - специалист
12 м. са си почти четириетажна сграда!Къщата е на един етаж,повече не ми трябва,само да повдигна малко покрива.
Явно,че е по-добре с разрешение,т.е. да си платиш!
Сега се чудя обикновени керемиди ли,битумни ли или железни?Какво е по-добро?
liatev - напреднал
Прави са колегите. Големия ти проблем не са властите а съседите. Шурито ми си вдигна покрива с 40см. Имаше подадена жалба в кметството. От РДНСК изпратиха комисия да провери надзиждането. Глобата е 5000лв. и те задължават да събориш построеното. При него него проблема, е че жалбата е подадена след като беше направил и новия покрив та сега трябва да събори и покрива. Става въпрос за село Бистрица до София.
Пожелавам на всички да не се спречкват с такива проблеми.
merakliq - специалист
danovsky написа:
Айде и аз да се включа,че и аз съм на тъмно и да не пускам нова тема.Започвам да събирам парички за нов покрив,че този е "умрял "преди 10г.(или може би така е направен)и на първа пролет го почвам.Интересува ме колко дебело OSB се слага за основа(за битумни керемиди)?Приблизително колко "стотинки" да приготвя за материали?Покрива е 110 м2.На снимките по-доло се вижда ,че и някоя др. гредичка ще трябва....
Здравей, поясни какво точно искаш да сменяш на покрива - целия или частично столици, мертеци, дъсчена обшивка, керемиди, сачак и т.н., тъй като от снимките се вижда, че гредите не са изгнили.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
В грешка сте - за пета категория е до кота корниз, стреха, спрямо котата на прилежащия терен - до 10,00м.
Има и едни вратички, които може да се използват - провежда се една равнина под 45 градуса спрямо ограждащата стенаи частта от покрива която остане зад тази линия не се вкл. във височинат
Точната формулировка не я помня, но при нужда ще погледна.
Без разрешение е риск, но зависи от много неща.
Поздрави
borko-67 - специалист
Сега до кота корниз ми е 4 м.,значи мога да дигна още 6 м.,така ли?
Ако е така, супер - напълно ме устройва.
Дигам си покрива и пей сърце.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Зависи какво влагаш във "мога".
В смисъл, възможно ти е, но не ти е разрешено. Почваш си мъките по уреждане на строежа и някъде след 2 години и доста пари ще можеш да кажаш "мога".
Всъщност защо четеш през ред през два? :wink:
borko-67 - специалист
Извинявам се!
Мога,ако ми разрешат!Тука n_a си прав.
А защо да чета между редовете?
Вече казах,че ще искам разрешение,ако това имаш впредвид.
danovsky - специалист
merakliq написа:
danovsky написа:
Айде и аз да се включа,че и аз съм на тъмно и да не пускам нова тема.Започвам да събирам парички за нов покрив,че този е "умрял "преди 10г.(или може би така е направен)и на първа пролет го почвам.Интересува ме колко дебело OSB се слага за основа(за битумни керемиди)?Приблизително колко "стотинки" да приготвя за материали?Покрива е 110 м2.На снимките по-доло се вижда ,че и някоя др. гредичка ще трябва....
Здравей, поясни какво точно искаш да сменяш на покрива - целия или частично столици, мертеци, дъсчена обшивка, керемиди, сачак и т.н., тъй като от снимките се вижда, че гредите не са изгнили.
Единствено да изхвърля дъските ,да сложа OSB , ламаринена обшивка и отгоре битумни керемиди.Ако се окаже ,че и някоя гредичка е изгнила-и нея.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Няма нужда да изхвърляш дъските, ако финансово те бърка. Просто на един скат да са дъски, на друг оесби. Заради необходимата равна плътна повърхност. Ламарина под битумни керемиди е ненужна и вредна. дебелина на OSB питаш. 18мм, мисля е ОК. По-тънко се гъне, овисва. по-дебело май няма нужда. Не е необходимо да е импрегнирано.
Вземи прочети всичко за битумните керемиди, че имаш нужда.
merakliq - специалист
Съгласен съм с n_a. От снимките не ми е ясно дали има средна столица, там където се снаждат мертеците. Хубаво е да сложиш при бъдещият ремонт. По принцип не съм за битумните керемиди, но ти си решаваш.

Тема "Как да постъпя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: