Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Зарежи ги тия тръби. Те в повечето случаи са черни хартиени и са с толкова малък диаметър че трудно може да се прекарат през тях повече проводници от колкото са били. А ако има и някоя сгъвка някъде правена с огъване на коляно на бързо, става почти невъзможно. В къщи имах същите боклуци по стените с вкарани в тях кабели с отвратителна изолация - тънка гума и прежда :lol: В такъв случай се действа радикално - режат се старите кабели навсякъде където имаш достъп до тях и ги зарязваш да си стоят в тръбите. Копаеш канали и си пускаш нови токови кръгове колкото ти са необходими с тройка мостови проводници.
mladkal - майстор
KIBRIT написа:
Virtuozo написа:
Трябва ти един единствен кабел,който се състои от 3 жила с различен цвят,
:? А защо ме накараха да купя два отделни по 6 м2 ???
Защото до към 90-те години масово са се ползвали два кабела (едножилни) по 6кв.мм и именно заради това са те посъветвали да си купиш такива.

Кибрит, и аз съм на мнението на Милен, че зарязваш старите бергманови тръби със старият кабел в тях. Копаеш си нови канали, полагаш си нови жици;раздлеяш си токовите кръгове на колкото са ти нужни. Аз лично така процедирах, понеже моят блок също бе стар. Използвах данданията по копането и мръсотията та си вкарах и окабеляване за СОТ и LAN и HiFi.
Желая успех!
PCL82 - майстор
Ако старата инсталация с бергмановите тръби е добре изпълнена можеш да я ползваш за осветлението. Изтегляш нови кабели в старите тръби. Паралелно на тях пускаш магистрали от мостови кабели за контакти, печки бойлер и т.н. Оставяш все пак едно разстояние от 5-10см до бергмановите тръби, защото ако ги разкъртиш може и да ги повредиш.

Друг вариант е тръгваш по трасето на старата инсталация където може и копаеш канали в тухлите и слагаш нови тръби за всички кръгове.
KIBRIT - специалист
Изтеглихме нови кабели 6 м2 от таблото до апартамента/партерен/,общо 16 метра,но какво беше учудването,като разбрах,че кутията е в...банята...!!! :?
От там/вече отвътре/е пуснат кабел към коридора,за да се сложи един/1/предпазител 25 Ам...
Цяло чудо е че не е изгоряла...
Сградата е преустроена за жилищна през 1947 година,и незнам какви са били стандартите тогава,но сега....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
47ма... обществена баня. Това е било килер..
lenko71 - специалист
KIBRIT написа:
От там/вече отвътре/е пуснат кабел към коридора,за да се сложи един/1/предпазител 25 Ам..
Що не го пусна направо до коридора и там да си сложиш едно табло?

Тема "Стара ел.инсталация !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: