• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stanislav Stefanov - специалист
Имам още параметри на плевняка но нещо май не са ги измерили вярно :?
От края на зида,до билото 1.50м
Растояние м-до дървените трегери 1,15м но на мен ми се струва ,че това са на средните два,защото те са видно по-високи.Значи на другите два остава по 75см.

Колеги,провокиран от един пост на един колега/ка,започна да зрее в мен една идея.
Примерно:
Махам дългата стена към двора.
Наливам плоча на 2.60м.
Надграждам до пълен горен етаж.
Покрива 4-скатен,,, матерял имам и от една друга стара къща дето е за събаряне.
Така сега и идеята:
Да стане комбинация м-до стар и нов стил :камък и+фасадни тухли.
След изливане на плочата ,прозорците и т.н други елементи смятам да градя с ютонг,после изолация и фасадни тухли(тия дето се правят с фугички)като пак ще слагам на същото равнище от дървените трегери само,че за декорация.Надграждането на етажа ще се направи с матеряли кавито каже конструктора,но от вън ще ги облицовам пак с фасадните тухлички.С камъка който падне от стената ще доградя гаража от външния край и стената.И там горните няколко реда ще се изградят от тухли.На стената тухлите ще са на дълго един ред,така от вътрешния край ще се образува дулап а с дървени греди ще се направи покривчето.
Как мислите,дали ще стане добре :?
От тия всичките планчета, най важно за нас е да направим грубия строеж.Тоест да излеем плочата и да направим покрива.Другите работи смятам да си ги правя сам или поне с активно участие от моя страна.Бюджета ни е ограничен 10-15 000лв. за грубия строеж.После каквото капне,ще го мяткаме там.

П.П- М-то ние до миналата година правихме ново жилище и толкова свикнахме с майстори и ремонти,че взеха да ни липсват :-D

Прикачен файл

pl3.jpg
pl3.jpg (126.27 KиБ) Видяна 4959 пъти

Прикачен файл

pr2.jpg
pr2.jpg (35.46 KиБ) Видяна 4965 пъти

Прикачен файл

pl-1.jpg
pl-1.jpg (124.07 KиБ) Видяна 4966 пъти
bolen_siderov - напреднал
:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:
На мен много ми харесва - ще стане супер!!!
Само един съвет от патило - като зимаш декоративните тухлички и камъни, задължително взимаш мостри и ги носиш на място и гледаш там как се връзва със стария камък, че иначе може да стане оле-мале :wink:, но проекта ми допада много. Само че ако махаш дългата стена, за какво са ти тухли за надграждането - ще имаш камък в излишък дори :?

П.п. Тоя последния план кърти тротоари направо :lol: :lol: :lol: направо е трепач!!! И ако си мислиш, че го казвам с насмешка - мн бъркаш - нечовешки е! Аз лично на твое място като стане къщата бих си го сложил на стената в рамка :)
Последна промяна от bolen_siderov на чет сеп 24, 2009 3:56 pm, променено общо 1 път.
Малииииии, ква съм я свършил снощи :-D

П.П-Това е само идея. :? Иначе мисля сериозно и по другите планове на колегите.
LZ - специалист
На мен ли така ми се струва, или най-горният ред зидария изглежда по-различен от останалите :?
mim - специалист
а защо зазиждаш с тухли стената към двора, която събаряш
аз си мисля, че вместо да отваряш прозорци в стената към улицата, може цялата стена, която събаряш към двора да замениш с... дървена дограма тип френски прозорци, от долу до горе
за съжаление не знам какво е изложението и дълбоко се надявам улицата да е север или поне всичко друго но не и юг
mim написа:
а защо зазиждаш с тухли стената към двора, която събаряш
аз си мисля, че вместо да отваряш прозорци в стената към улицата, може цялата стена, която събаряш към двора да замениш с... дървена дограма тип френски прозорци, от долу до горе
за съжаление не знам какво е изложението и дълбоко се надявам улицата да е север или поне всичко друго но не и юг
Не западна е.
Иначе това са само нахвърляни идеи.Аз също съм мислил за такива прозорци.
Последна промяна от Stanislav Stefanov на чет сеп 24, 2009 4:52 pm, променено общо 1 път.
leoncho - специалист
Stanislav Stefanov написа:
Имам още параметри на плевняка но нещо май не са ги измерили вярно :?
От края на зида,до билото 1.50м
Растояние м-до дървените трегери 1,15м но на мен ми се струва ,че това са на средните два,защото те са видно по-високи.Значи на другите два остава по 75см.

Колеги,провокиран от един пост на един колега/ка,започна да зрее в мен една идея.
Примерно:
Махам дългата стена към двора.
Наливам плоча на 2.60м.
Надграждам до пълен горен етаж.
Покрива 4-скатен,,, матерял имам и от една друга стара къща дето е за събаряне.
Така сега и идеята:
Да стане комбинация м-до стар и нов стил :камък и+фасадни тухли.
След изливане на плочата ,прозорците и т.н други елементи смятам да градя с ютонг,после изолация и фасадни тухли(тия дето се правят с фугички)като пак ще слагам на същото равнище от дървените трегери само,че за декорация.Надграждането на етажа ще се направи с матеряли кавито каже конструктора,но от вън ще ги облицовам пак с фасадните тухлички.С камъка който падне от стената ще доградя гаража от външния край и стената.И там горните няколко реда ще се изградят от тухли.На стената тухлите ще са на дълго един ред,така от вътрешния край ще се образува дулап а с дървени греди ще се направи покривчето.
Как мислите,дали ще стане добре :?
От тия всичките планчета, най важно за нас е да направим грубия строеж.Тоест да излеем плочата и да направим покрива.Другите работи смятам да си ги правя сам или поне с активно участие от моя страна.Бюджета ни е ограничен 10-15 000лв. за грубия строеж.После каквото капне,ще го мяткаме там.

П.П- М-то ние до миналата година правихме ново жилище и толкова свикнахме с майстори и ремонти,че взеха да ни липсват :-D

Хайде и аз да предложа нещо,т.е. аз как бих преработил.
Махаш дългата стена към двора,правиш 8 вътрешни колони-по 4 на всяка дълга стена,лееш плоча на нормална височина.На втория етаж стават 3 спални със собствени санитарни възли ако искаш.На първия етаж голямо помещение за ядене и пиене с дълги маси и бели покривки :-D ,камина задължително,килер и други сервизни помещения.Аз дългата стената откъм улицата не бих пипал(нито свалял,нито надграждал каквото и да било),просто стената на спалните там ще бъде по-ниска.Откъм фасадната стена(дългата вътрешна стена) може да се направи страхотен чардак по цялата дължина.Втория етаж откъм фасадата ще е с нормална височина,двускатен покрив.Стълбите може да са вътрешни,но аз бих ги направил външни към чардака и от там да се влиза във всяка спалня.Като резервен вариант може да си спретнеш и една ква да е спалничка на първия етаж :-D .За аварийни нужди де.
Всички прозорци естествено ще бъдат откъм фасадата.
И никакви тухли,итонг и т.н.,фасадната стена ще се прави от сваления зид.
Всичко това може да стане ако изложението го позволява,а мисля че то е север североизток.

П.П. Това ми беше идеята-да правя къща за гости в Балкана.
Но засега само идея.
Fortune - специалист
Гледал ли си предаването къща и половина? Там представиха идентична ситуация сряда от 21.00 ч. мисля по МСАТ. От плевня - къща, някаква българка живееща в Америка се занимаваше с реконструкцията. Можеш да вземеш някоя идея от там.

Колкото до втория етаж, не е ли по-добре вместо тухличките, имитация на варосан кирпич и дървени греди?

Друга възможност е супер модерно с груб камък - разбирай големи стъклени витрини или окачена фасада.
dito написа:
Това за качествените изменения май винаги е в отрицателна посока... :lol:
Такава ми беше и идеята - да дадем на човека предложения, но подкрепени с размери, макар и груби.
Ползата да се вкопае зимника е двойна - от една страна се печели височина, от друга се намаля температурата през лятото и се съхраняват хранителните продукти. Част от изкопаната пръст се трамбова под дневния тракт, който се вдига на определна височина (поне 1-2 стъпала) за да се предпази от земна влага, проливни дъждове и т.н. Плочата между етажите може да стъпи на греди и колони от вътрешната страна на зида в сутерена, така че да не натоварят допълнително конструкцията. Така няма да се наложи допълнително укрепване на основите, защото колоните могат да стъпят на техни си фундаментчета и да поемат на практика всички товари от дострояването. Покривът дори и да изглежда като двускатен на скицата, може да се направи четирискатен като единият скат е по-дълъг и слиза над дневната, където могат много готино да се виждат гредите, както на някои от снимките на Силвето. Могат да се ползват керемидите (които успеят да се спасят поне). От зида остава да се разгради малка част - площта на жълтия правоъгълник над ската - може да се сметне по-точно чак при дадена височина, положение на билото и наклон, но грубо около 4 кубика да речем. От тези камъни + извадените от отворите за прозорци какъв хубав дувар може да стане... Общо-взето не е чак такава хамалогия, особено в сравнение с пълно разрушаване. Няма такава свобода, но пак не е зле.
Станислав, я дай ако обичаш един план с улицата, двора и положението на плевнята вътре, като означиш и посоките. Чак ти завиждам какво може да постигнеш с малко време и доста пари :lol:
Мисля по твоя проект :? ще се опитам да го начертая в 3-D.
Това са посоките и от към двора.

Прикачен файл

посоки.jpg
посоки.jpg (9.8 KиБ) Видяна 4815 пъти

Прикачен файл

pl8.jpg
pl8.jpg (122.69 KиБ) Видяна 4818 пъти
mim - специалист
дръпни картинката от тук в пдф формат http://mim.cult.bg/other/plevnia.pdf

ето и малко писмено обяснение на идеята ми:
махаш стената от към двора, укрепваш и т.н. аз не съм нито архитект, нито инженер, само давам вредни идеи :)
не надстрояваш нищо :-D и не копаеш нищо, използвала съм твоите размери в мащаб
само твоят си камък и дърво
строиш вътре полуетаж на гредоред и преградни стени
вещото лице ще каже кое как и защо там трябва да е носещо и колко и защо колони ще трябват и дали не можеш да минеш само с дървения
мисля че гредоредът може да се захване безпроблемно в тази дебела каменна стена и да легне и на новите
на първия етаж: гараж, дневна, 1 спалня и баня
на втория полуетаж с "тераса" върху гаража идва спалня, върху банята - тоалетна, върху спалнята от 1 етаж друга спалня, съответно всичко е със скосявания (написала съм основните размери)
около тоалетната сигурно може да се измисли и по-добре, сега и други неща ми хрумват, но... даже да не се бута цялата предна стена, но това за друг епизод
и 1 камина за разкош, че нали ще е къща за релакс и удоволствие :-D

внимание! картинката е само моя идея и не е задължаваща, а конструктивно е тотално грешна :-D
моля не използвайте това вкъщи :-D

п.п. и както бях писала, предната страна с една хубава дървена дограма, не с този голям джам от картинката, ама не ми се рисуваше повече
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16

Тема "Преустройване на Плевня в Къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: