• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
Не е проблем, само отвреме навреме може да ти протичат фитингите при използването на пропилен гликол.
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
Входът и изходът на бойлера не са разположени отстрани, а отзад т.е. към стената, за която ще захвана бойлера. Освен това мястото за монтаж е много кофти и си мислех вместо да навръзвам колена и тръби да пусна една PEX тръба и всичко да приключи.
Съвсем ме сбърка :?
Може ли да снимаш това място?
tyrnokop написа:
Да разбирам че използването на PEX тръби няма да е проблем?
Аз ти казах за един проблем с PEx тръбата, Antonii за друг :idea:
С какво ще ти помогне тази тръба - и там трябват колена, адаптори :?
С медната какъв е проблема :?:
tyrnokop - специалист
2V6 , здравей.
Такъв тип е бойлера (120 l):
http://www.mediteh96.com/solar/drazice.pdf

Tака изглежда мястото за монтаж.
Изображение
Снимка ще пратя по-късно.
С какво ще ти помогне тази тръба - и там трябват колена, адаптори
Тъй като ползвам медна тръба с много малко Фи, фитингите ги намирам много трудно, докато за PEX ги има навсякъде
С медната какъв е проблема
Трябва да запоявам фитингите.
Аз ти казах за един проблем с PEХ тръбата, Antonii за друг.

Aко горното означава, че трябва да използвам мед задължително, няма как ще я таманя.
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
2V6 , здравей.
Такъв тип е бойлера (120 l):
http://www.mediteh96.com/solar/drazice.pdf
Ясно, но това не променя нещата :!:
tyrnokop написа:
С какво ще ти помогне тази тръба - и там трябват колена, адаптори
Тъй като ползвам медна тръба с много малко Фи, фитингите ги намирам много трудно, докато за PEX ги има навсякъде
С медната какъв е проблема
Трябва да запоявам фитингите.
Запояването е "най-сладката" работа в целия монтаж :) Става дори със "сушоар" (пистолет за горещ въздух) :idea:
Така или иначе трябва да сложиш някъкъв адаптор на медната тръба.
Слагаш един умалител ф15-ф12 и един преход холендър ф15-1/2" :idea:

А PEx тръбата няма да можеш да я огънеш така както е на схемата зад бойлера :!: Там си трябва коляно, ако тръбата е извън стената.

От къде ще е източването на системата?
tyrnokop - специалист
Слагаш един умалител ф15-ф12 и един преход холендър ф15-1/2"
Разбирам. Този умалител ще е на спойка към Ф12, а откъм Ф15 ще е резбови, нали така?
На терасата смятам да направя нещо такова:
Изображение
Тетката е на спойка и от трите края. Към края, към който ще монтирам сферичния кран ще монтирам отново фитинг спойка - резба.
2v6 - майстор
Умалителя се слага на тръбата ф12. От другата страна е ф15. Така може да се запои преход-холендър ф15-1/2". Холендъра се разглабя и с резбата се хваща на серпентината. След това се съединява.

Пълненето става най-лесно през мястото на източване :idea:
Защо ти е пълнене в банята :?:

На входа на серпентината трябва да сложиш тройник - отгоре обезвъздушител, отдолу идва тръбата от колектора. Ако съм разбрал правилно нали отдолу идват двете тръби към бойлера :?:
tyrnokop написа:
Слагаш един умалител ф15-ф12 и един преход холендър ф15-1/2"
Разбирам. Този умалител ще е на спойка към Ф12, а откъм Ф15 ще е резбови, нали така?
На терасата смятам да направя нещо такова:
Изображение
Тетката е на спойка и от трите края. Към края, към който ще монтирам сферичния кран ще монтирам отново фитинг спойка - резба.
tyrnokop - специалист
2v6, Нека си представим следната картинка:
Мястото, където смятам да монтирам сферичния кран на терасата е 1.20 м под долния край на бойлера. Той ще ми служи за изпразване на системата. Още повече, че сифона на терасата е на 50 см от кранчето.
Изображение

В банята смятам на входа на серпентината на бойлера да монтирам това:
Изображение
За да мога да пълня системата по следния начин:
В единия щуцер (1) слагам фуния и наливам гликола, докато другия (3) стои отворен, така че да изтласквам въздуха от тръбния път през него. През това време (2) стои затворен, така че въздуха и прашоляците да излизат от (3). В момента, в който от (3) избликне флуид спирам наливането, ЗАтварям (1) и (3) и ОТварям (2). След това ако има нужда добавям допълнително налягане от водопровода.
Пълненето става най-лесно през мястото на източване. Защо ти е пълнене в банята
Моля те да уточниш какво имаш предвид след като знаеш точната постановка на системата, която смятам да изградя (погледни първите ми постове). Ако от едно място мога да пълня и празня системата – прекрасно. Ще го направя, спазвайки всичко, което ми опишеш.
На входа на серпентината трябва да сложиш тройник - отгоре обезвъздушител, отдолу идва тръбата от колектора. Ако съм разбрал правилно нали отдолу идват двете тръби към бойлера
Да, абсолютно правилно.
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
Пълненето става най-лесно през мястото на източване. Защо ти е пълнене в банята
Моля те да уточниш какво имаш предвид след като знаеш точната постановка на системата, която смятам да изградя (погледни първите ми постове). Ако от едно място мога да пълня и празня системата – прекрасно. Ще го направя, спазвайки всичко, което ми опишеш.
Прочети пак поста ми от 3-ти март, 2009 :)
tyrnokop написа:
2v6, Нека си представим следната картинка:
Мястото, където смятам да монтирам сферичния кран на терасата е 1.20 м под долния край на бойлера. Той ще ми служи за изпразване на системата. Още повече, че сифона на терасата е на 50 см от кранчето.
Изображение

В банята смятам на входа на серпентината на бойлера да монтирам това:
Изображение
За да мога да пълня системата по следния начин:
В единия щуцер (1) слагам фуния и наливам гликола, докато другия (3) стои отворен, така че да изтласквам въздуха от тръбния път през него. През това време (2) стои затворен, така че въздуха и прашоляците да излизат от (3). В момента, в който от (3) избликне флуид спирам наливането, ЗАтварям (1) и (3) и ОТварям (2). След това ако има нужда добавям допълнително налягане от водопровода.
Пак опираме до въпроса - ще ползваш ли системата зимно време :?: Ако отговора е "Да" допълването от водопровода не е добра идея :!:

Този тройния вентил е много добър за целта, но за системата с помпата - нали имаше някаква за Перла :wink: Само с фуния директно няма да стане - как водата ще се изкачи от фунията в серпентината :?:

Вместо да слагаш единичния може да монтираш тройния на терасата - става и за изтакане :idea:
Към 1 свързаш изхода на помпата и го отваряш.
На входа на помпата слагаш някъкъв съд (примерно от минерална вода обърнат надолу с отрязано дъно...)
Отваряш 3 и с един мъркуч в съда.
Затваряш 2.
Наливаш антифриза в съда да е на ниво над мъркуча.
Включваш помпата.
Ако е необходимо доливаш антифриз.
Когато от мъркуча спре да излиза въздух (мехурчета) затваряш 3. После 1. Спираш помпата. Отваряш 2.

За повишаване на налягането може да ползваш по-мощна помпа или метода с мъркуча.
rosenred - специалист
Момчета какво е тва СОЛАРЕН ЛАК и какво представлява (на каква основа) и евентуално къде в София може да се купи?
tyrnokop - специалист
Колеги, здравейте.
Вчера окончателно завърших инсталацията. Тази сутрин макар, че във Варна е доста облачно и превалява системата вдигна 8 градуса. Надявам се за в бъдеще при повече слънце и резултатите да са по-добри.
Нека само кажа две думи за трудностите, които срещнах при реализирането на проекта:
- първоначалната ми сметка да закупя мека мед с малък диаметър Ф12, за да спестя пари се оказа вярна за сметка на нервите които изхарчих, за да намеря фитинги спойка-резба за този размер.
- Не бях пресметнал добре местата и броя на холендровите (и не само на тях) връзки и се наложи закупуване на нови фитинги за да покрия трасето
- Входа и изхода на серпентината на бойлера са на гърба му (към стената, на която ще се закача), за мен това също беше пречка
- Тефлонова лента от 30 стотинки, вместо от 60 беше груба грешка, която доведе до генериране на много нерви. Разкати се и стана на финни тънки нишки. В крайна сметка си купих такава от 60.
- Запояване когато духа вятър не е желателно. Когато някоя капка разтопен припой хвръкне улучва в 100% от случаите босия ви крак.
- Огъването на тръбата както и рязането при тесни и неудобни места е доста изморително

Не на последно място изказвам благодарност за времето и познанията, които споделиха с мен следните колеги:
Filmatoplo, Antonii, EmoZ, 2v6, Time2Burn, vladtod и LazarGanev
Без тяхна помощ системата нямаше да я има.
Благодаря
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Съвет за схема на затворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: