Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
totko - специалист
Привет на всички в форума!
От известно време ме мъчат едни мисли за ВиК :) и не ми дават мира, тъй като не мога да преценя, дали да се притеснявам или обратното.
Какъв е случая:
Става дума за частна 3 етажна кооперация.Живея на последния етаж и отходната тръба към кухнята, която идва от съседите отдолу е с фи 3-3,5 см.Не знам защо навремето са пуснали толкова тънка тръба - може би е правилно, защото съм на последния етаж, но аз съм склонен да си мисля че е тънка?!
Мисля го и не мога да го измисля, аджаба тази тръба може ли да поеме едновременно мръсна вода от пералня и мивка,евентуално и за в бъдеще и от миална машина, може ли да се правят разклонения,има ли въобще такива разклонения да се продават, или ще трябва да слагам тенджерата на главата ( като каска :-D ) и да ходя долу при съседа да му кажа че ще трябва да се кърти?Не съм ходил още в тяхната кухня, за да видя тази тръба как е свързана, към каква друга тръба е свързана и къде отива.

Хайде колеги и колежки, помагайте със съвети, мнения и препоръки!
Каналски - специалист
totko написа:
Привет на всички в форума! ....
Привет !
Защо ли ! Ако е стара сграда ... просто едно време нямаше тръби ...
"частна 3 етажна кооперация" -> свободно наемни майстори с матриали влачени от къдели не !
При мен 10 етажен блок към кухните е тръба d50mm (1982-83г).
Заради мазнините от миене на съдове с времето тези участъци на тръбите (хоризонталните поне) се запушват тотално ...
В момента имаш ли проблеми с оттичането на водата от кухненската мивка ?
mitaka_vk - специалист
Не знам откъде са я докопали тази тръба но ф32 /това и е диаметъра/ се ползва основно за отвеждане на конзни и други подобни води. За кухнята ти тпябва тръбата дабъде с ф50. Опитай се при първа възможност да я подмениш че може да имаш проблеми с натрупването на мазнините и чести запушвания.
По принцип за хоризонтална канаизация ф50 наклона трябва да е около 3%, но масово поради много причини наклона на тръбата е по малък, това води до наноси от типа на мазнини и други твърди отпадъци основно по връзките на тръбата, които водят неминуемо в последствие до запушвания.
Малко се увлякох ще ме извините :)
totko - специалист
Привет!
Голяма простотия са направили според мен, защото към банята и тоалетната са пуснати тръби фи 50 , но не и към кухнята. Сградата е строена около 80-та година и като гледам в повечето подобни кооперации строени по същото време са използвани към кухните тръби фи 50, т.е. едва ли са били дефицитни.
А един мой приятел ми вика, че когато са строили сградата въобще не са мислили за автоматични перални и такава тръба тогава ги е задоволявало отвсякъде.
Все още не живеем в това жилище и в момента нищо не е свързано към тази тръба, само има една дупка на плочата ( пода ) и нищо повече.Нов собственик съм и си нямам на представа как е било оттичането при предишните собственици. Положението което заварих беше много стара мивка, а в тази дупка беше вкарана същата като фи тръба и отиваше към мивката.
А относно запушването, сега се сетих колко лесно се затлачва подобна тясна тръба - в панелното жилище в което живеем сега, мивката в банята се свързва с такава към фи 50 тръба, а дължината и е само около 50 см и почти вертикална ( леко Г-образна ).
totko - специалист
А как мислите, дали това фи 32 се влива в вертикален фи 50 щранг, или от първи, до последния етаж всичко е тръба фи 32?
Ако се влива в фи 50, тогава що за простотия ще да е да спестиш 3 м тръба фи 50.
Не съм слизал още при комшиите на оглед за да видя какво е положението при тях, но ако се окаже че целия шранг е фи 32, направо ще се видя в чудо.
mitaka_vk - специалист
За да разбереш проучи къде са ти щранговете. Все някъде трябва да има ревизионни отвори за да се инспектират инсталациите.Ако кухнята е долепена до банята най вероятно щранговете са в банята /около тоалетната/ Ако не е е възможно да има собствен щранг но не е гаранция. Ако не можеш да го откриеш при всички положения ще се наложи къртене за да се открие всичко.
totko - специалист
Подозирам комшията под нас, че може да ми каже че си е правил ремонт в кухнята и че не го интересува моя проблем и да се оправям както мога. Знам че по закон трябва да ми осигури достъп до общата канализация, но в тази държава кой ти уважава законите.
Единствения алтернативен вариант за който се сещам, е да пусна хоризонтални тръби фи 50 чак от банята, като спазвам наклона, но дължината ме притеснява - около 4 м, както и това че много източници ще се вливат в нея.
mitaka_vk - специалист
Колко много са тези източници. И ако спазиш наклона от 3% и минеш по пода това ти прави 12 см денивелация което си е доста ако минаваш по плочата. Имаш няколко варианта
вариант 1: Минаваш по пода с тръбата при 1 - 1,5% и свързваш с щранга от банята.
вариант 2: Минаваш по стената /не се притесняваш толкова за наклонта от 3%/ но имаш пролем, по дълго трасе и ако имаш врата трябва да слезеш отново на пода.
вариант 3: Имаш щранг само за кухнята който дори и ф50 да е ще поеме консумторите от кухнята. Проблемът тук е че не се знае дали го имаш този щранг.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Стига се чесахте!
Какъв е шансът миялна пералня и мивка едновременно да забълват вода? Кломящ към нула. Погледнете дебелината на маркучите им и дебелимата на струята от чешмата! Сборът от сеченията им минава ли през 32 тръба? Минава.
Айде спете спокойно!
Човечецът се пинка и още не е видял у долния комшия как е, те пресмятат дължината нероден Петко!
Бе Isтински проблеми нямате ли си? Да ви сипя малко?
Ааа-ма-ха, хайти с хайти!
totko - специалист
Благодаря ти колега че вземаш активно участие по проблема!
Ако минем на вариант да се пусне тръба от банята, източниците които ще бъдат свързани към нея ще са : мивка в баня, втори сифон в баня който ще е точно под душа, мивка и пералня в кухнята. Първия сифон ще е до мивката в банята и в него ще се оттича вода само когато се мие пода.
Относно втория сифон под душа, който ще се прави допълнително. той се намира в посока кухня (ще се намира на 45-50 см от стената която разделя баня и кухня ) и така или иначе ще се пуска тръба по пода към него. В случая не е ли възможен и 4 вариант - тръба по пода на банята до втория сифон, от там тръбата прави лека чупка към стената и влиза в нея и така вече в стената продължава към кухнята, като влизайки в стената няма да се притеснявам за денивилацията в кухнята. Даже в стената на кухнята, тръбата може да се пусне под по-голям наклон към мивката.
Това което най-ме притеснява е,дали голямата дължина на този почти хоризонтален канал не е предпоставка за по лесно затлачване/запушване от мръсотиите от кухненската мивка? :? Иначе като източници които ще се вливат в нея, май не ми се струват толкова много

Тема "Отходната тръба към кухнята е 3-3,5 см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: