• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stevebradata - специалист
хехе дано ще се види като настъпи хехе :) а този филтър ако го отвъртя дето е странично под дебитомера няма ли да загубя течност :) ако реша да поизчистя малко :) :?
filmatoplo - майстор
Ако идват монтажниците или ти -при спряна помпа спри крана под филтъра и този на дебитомера , развий тогава филтъра .100 грама течност може да текне .След това по обратния път , ако е необходимо обезвъздушете и долейте течност .Предполагам че сте напълнили системата с ръчна помпа тоест системата няма връска с водопровода и при нужда на доливане само майсторите биха ти доляли или имаш начин.
2v6 - майстор
stevebradata написа:
ми покачи с 7 или 8 градуса някъде :)
Коя температура се е покачила :?:
ми температурата на колектора респективно на бойлера

filmatoplo ммм да системата няма нищо общо водопровода и се пълни ръчно с помпа :-D така или иначе тези ще ги докарам скоро или доброволно или на сила да си оправят теча и ще долея то и налягането на системата ми падна от 2 на 1,5 бара :)
2v6 - майстор
stevebradata написа:
ми температурата на колектора респективно на бойлера
Или температурата на бойлера, респективно на панела :?:

Като намалиш дебита се повишава температурата на изход на панела, но се намалява температурата на вход :idea:
Температурата в бойлера зависи от още 5-6 неща :idea:
Едно от основните е колко е била сутринта :wink:
хехе да аз ти казвам в момента в които съм погледнал систамата не знам колко е била температурата стартовата :) но от както намалих дебита се увеличи телпературата на колектора и на бойлера :)
filmatoplo - майстор
И аз имам стари системи без дебитомери и не са нагласени точно - сутрин се осеща по това че помпата по често спира и тръгва заради по големия дебит .Като е точен дебита налаля импулсите .
2v6 - майстор
stevebradata написа:
хехе да аз ти казвам в момента в които съм погледнал систамата не знам колко е била температурата стартовата :) но от както намалих дебита се увеличи телпературата на колектора и на бойлера :)
:-D
Както казват шопите: "Те такова животно нема :!: ".
По слабия дебит няма начин да загрее по-силно бойлера :wink:

Температурата на изход на колектора пряко зависи от температурата на бойлера и дебита. Нормално е да е по-висока при топъл бойлер или слаб дебит.
При увеличаване на температурата на изход от колектора се увеличават топлинните загуби в тръбата от колектора до бойлера - в бойлера влиза по-малко топлина :idea: Можеш ли да премериш температурата на вход на серпентината :?:

Въпроса е как преценяваш загряването - от колко на колко се повишава температурата в бойлера примерно от 11 до 12 часа :?:
Но най-важното условие е силата слънцето :!:
А къде ти е датчика на бойлера?
ми датчика на бойлера е на специално оставен отвор за това над входовете на серпентината а колкото до температурата да прав си ако на колектора ми е 65 градуса долу в серпентината ми е около 60 и 62 градуса това го виждам на термометрите на вентилите дето са ми ги монтирали на входящата и на изходящата ако на входящата търба ми е 62 на изходящата е 60 горе долу около 5 градуса имам загуби от всичко :) поне така показват датчиците а колко са верни хехе никои не знае :)
2v6 - майстор
stevebradata написа:
ми датчика на бойлера е на специално оставен отвор за това над входовете на серпентината а колкото до температурата да прав си ако на колектора ми е 65 градуса долу в серпентината ми е около 60 и 62 градуса това го виждам на термометрите на вентилите дето са ми ги монтирали на входящата и на изходящата ако на входящата търба ми е 62 на изходящата е 60 горе долу около 5 градуса имам загуби от всичко :) поне така показват датчиците а колко са верни хехе никои не знае :)
Ако бяха верни тези температури (65 градуса на изход на колектора, 62 вход на серпентината, 60 изход) значи на вход на колектора имаш около 57 :idea:
При такива измервания загубите са 3+3=6 градуса, печалбата 2 градуса :!:
Или с други думи от общата топлина произведена от колекторите в бойлера влизат 25% :)
Термометрите на серпентината в суха сонда ли са?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "да попитам дали някои е запознат с колектори RAY" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: