Цените са добри, дано и архитекта да е свестен и да си разбира от работата, но гедезическото заснемане и вертикалната планировка ги прави геодезист. На мен ми ги направи геодезист от една частна фирма но момчето работи на "частно" след работно време защото служебната кола и всичката апаратура вървят комплект с него и затова ни излезе по-евтино(200лв тахиметрична снимка и 200лв вертикална план.) Успех дано бързо направят проектите и да минат общината, другото зависи само от вас.
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
batsande
- специалист
63 мнения в "Дом..."
zdravko_dimitrov1986
- специалист
Архитектурата е евтина, конструкциите малко по скъпи. Като цяло са добри цените.
Dessi2026
- специалист
Здравей,
нека и аз да се включа. Точно по същите причини и аз реших да си търся парцел извън София и попаднах на един в село Григорево - на 3 км от Елин Пелин. Моят строеж е вече наполовина готов, но само уточняването на плана с архитектката ми отне към година време - май претенциозна ще дойда...
Та както и да е - ако имаш желание, можеш да ми пишеш на лични, ще споделя всичко, през което съм минала досега. Също и контакти, ако имаш нужда.
Това, за което се сещам в момента, е че моите основи са повече от цялата къща - що бетон, що арматура отиде - не ти е работа. В региона са високи подпочвените води и затова е толкова тегаво с основите. Поне така ми казват и архитектката, и строителя.
Ще пусна и снимки, само че трябва да си поиграя да ги смаля.
Хайде, успех и не се отчайвай!
нека и аз да се включа. Точно по същите причини и аз реших да си търся парцел извън София и попаднах на един в село Григорево - на 3 км от Елин Пелин. Моят строеж е вече наполовина готов, но само уточняването на плана с архитектката ми отне към година време - май претенциозна ще дойда...

Та както и да е - ако имаш желание, можеш да ми пишеш на лични, ще споделя всичко, през което съм минала досега. Също и контакти, ако имаш нужда.
Това, за което се сещам в момента, е че моите основи са повече от цялата къща - що бетон, що арматура отиде - не ти е работа. В региона са високи подпочвените води и затова е толкова тегаво с основите. Поне така ми казват и архитектката, и строителя.
Ще пусна и снимки, само че трябва да си поиграя да ги смаля.
Хайде, успех и не се отчайвай!
Прикачен файл
подложен бетон.jpg (111.82 KиБ) Видяна 4883 пъти
Прикачен файл
подложен бетон2.jpg (127.28 KиБ) Видяна 4883 пъти
единак
- специалист
Недей на лични, давай тук, че много сме тия дето се интересуват от ...нататък.
Сигурно е късно, Евгени вече вероятно си е направил проекта, но да не забрави да провери в общината, която ще му го одобрява кои части се изискват, за да не стане после връщане и доработване. Пример е озеленяването, наскоро разбрах, че вече можело и без него, нооооо... не във всички общини. А колко струва майка му стара...
Сигурно е късно, Евгени вече вероятно си е направил проекта, но да не забрави да провери в общината, която ще му го одобрява кои части се изискват, за да не стане после връщане и доработване. Пример е озеленяването, наскоро разбрах, че вече можело и без него, нооооо... не във всички общини. А колко струва майка му стара...
Dessi2026
- специалист
Честно казано, на мен проектът със всички части, включително озеленяване, ВиК, електро, ОВ, конструкции и безопасност на труда ми излезе по 20 евро на квадрат (от къщата де - не целия парцел). След това ми се наложи да платя още или 250, или 350 лв. на друга фирма, която да прегледа работата на първата и да я потвърди един вид. Понеже бяха познати с моята архитектка, ми взе толкова - независим архитект ми поиска 2000 лв. за същото нещо.
Имайте предвид, че това е правено миналата година по това време. Честно казано, като видях що бумаги са - дадоха ми ги всичките папки в кашонче от кроасани - не знам как се оправят хора, без да плащат тия пари....
Имайте предвид, че това е правено миналата година по това време. Честно казано, като видях що бумаги са - дадоха ми ги всичките папки в кашонче от кроасани - не знам как се оправят хора, без да плащат тия пари....
единак
- специалист
На мен пък ми излезе по около 13лв/м2. За 10 части. Но това е, защото бях направил сам по-голямата част и мой приятел ми взе минимални пари за да си удари печатите. Дори се спазари с екипа си да намалим от цената на по-излишните/много условно казано/ части. Така, че те всъщност ми излязоха най-скъпи, ирония. Ако беше миналата година щеше дори да ми е без пари, но сега нямат никаква работа, а плащат за да поддържат офис.
Цитиранте по-горе цифри ми изглеждат космически, но най-вероятно са си в нормите. Особено като се сетя как плащах при изготвянето на ПУП.
Цитиранте по-горе цифри ми изглеждат космически, но най-вероятно са си в нормите. Особено като се сетя как плащах при изготвянето на ПУП.
KingoftheROAD
- специалист
В Пловдив като на "свой" човек, освен за разните задължителни държавни такси, и геодезии и тн, ми казаха цена за проектиране 17 лв/м2. Като казах, че има кой да ми начертае електрото - паднаха на 15,80. Проектът, за 290м2 РЗП ми излезе до момента около 5200лв. Това включва - архитектура, конструкция, геодезия,електро, ВиК,топлонезнамсикво, и ПБЗ. Предствои одобрение в общината на село...
То и ние с жинътъ, между другото решихме да живем на село и всеки ден да пътуваме до града (25км.). То вече и града на седемте тепета се е пренаселил през последните години....
То и ние с жинътъ, между другото решихме да живем на село и всеки ден да пътуваме до града (25км.). То вече и града на седемте тепета се е пренаселил през последните години....
mitaka_vk
- специалист
Я ква готина темичка, да се включя и аз. Така първо и аз намерих едно парцелче което много ми хареса. Проблем ми е преминаването през общините, мнооооооого бавно става това нещо /за София говоря/ иначе проектирането ми излезе 12 енра на квадрат всички части. Отделно ми е геоложкия доклад 250 лв, също така строителен надзор ми е моя фирма която ще напише доклад че е проверила проекта. В момента чакам становища от Ел и ВиК и ще пускам за разрешение.
Но най важното преди проектиране да се знае точно какво се иска че в момента имам малко проблем с конструкцията, не че нещо просто искам да бъде променен един детайл и сме се вкопчили с проектанта по част конструкции в една схватка
Но най важното преди проектиране да се знае точно какво се иска че в момента имам малко проблем с конструкцията, не че нещо просто искам да бъде променен един детайл и сме се вкопчили с проектанта по част конструкции в една схватка

Тема "Дом..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература