• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
vreden написа:
...
Идеята ми е ако,се окаже достатъчно ефективен,после да си купя една камера без водна риза и да монтирам топлообменника на нея.Ще предвидя по голям размер на кутията за входа на газовете,за да мога да направя после и по голям отвор според димоотвода на камерата.
Може би ще трябва да увелича дължината и/или броя на тръбите,за да запазя мощността,тъй като вертикално поставен ще има по малко топлоотдаване.Топлообменника да е едноходов като на fbr.По принци търся мощност около 20kW.Мисля да отоплявам 3 стаи по 15кв.м., коридор-10кв.м.,хол-40кв.м. където ще се намира и печката,две бани общо-8кв.м и 120л.бойлер.Къщата ми е с ПВЦ дограма с К стъкло и изолация 100мм. фасаден стиропор.
Моля за мнения,много съм се запалил и нямам търпение да почна.
А какво ще правиш с топлината от сухата камера :?: Само хола ли ще грее :!:
vreden - специалист
Ами той хола е доста голям-45кв.м.(8.60х5.20)Мисля в единия край да има малък радиатор, а от другия край да грее печката в последсвие камерата с вентилатор.
Мислех и за камера с водна риза ,но дали няма да се получи проблем с преохладени димни газове.
Но това сега не е толкова важно щото съм на печка за момента.По важно ми е мощноста която ще получа от тази конструкция,необходими изменения и дали е удачна.Инак гледам фирми за рязане ,заваряване и огъване колкото щеш в София,няма да имам преоблем с изработката.
Очаквам мнения с нетърпение :roll:
msm - напреднал
.Инак гледам фирми за рязане ,заваряване и огъване колкото щеш в София,няма да имам преоблем с изработката.

Здравейте на всички
Вчера ми охладиха ентусиазма когато разбрах колко ще ми струват заварките. Навярно ще търся някой приятел заварчик.
Избрал съм електрозаварена тръба за димоходите ф48х2 Моля за съвет и мнение, а някой ползвал ли е електрозаварени тръби за водопроводни и отоплителни инсталации и имал ли е проблеми?
Абсолютно наложително ли е да се ползват безшевни тръби?
За топлообменника радвам се ,че има и други харесали идеята надявам се ако не аз някой друг да я реализира и да сподели резултата.

Останете със здраве и успех.
2v6 - майстор
vreden написа:
Ами той хола е доста голям-45кв.м.(8.60х5.20)Мисля в единия край да има малък радиатор, а от другия край да грее печката в последсвие камерата с вентилатор.
Мислех и за камера с водна риза ,но дали няма да се получи проблем с преохладени димни газове.
Но това сега не е толкова важно щото съм на печка за момента.По важно ми е мощноста която ще получа от тази конструкция,необходими изменения и дали е удачна.Инак гледам фирми за рязане ,заваряване и огъване колкото щеш в София,няма да имам преоблем с изработката.
Очаквам мнения с нетърпение :roll:
Този допълнителен топлообменник има смисъл да се прави само при положение, че имаш печка - за да хваща това което излиза през комина :idea:
Ако купуваш нова камина си вземи направо с водна риза и такъв топлообменник няма да трябва да правиш :idea:
vreden - специалист
Да прав си колега.Но за момента съм с печка и затова обмислям тази идея.Само дето колегата mcm леко вме притесни относно цените за заварки.Колега я кажи каква цена ти поискаха,че да съм подготвен.
Поздрави.
2v6 - майстор
vreden написа:
Да прав си колега.Но за момента съм с печка и затова обмислям тази идея.Само дето колегата mcm леко вме притесни относно цените за заварки.Колега я кажи каква цена ти поискаха,че да съм подготвен.
Поздрави.
Ти и заварките ли мислиш да плащаш :?:
Вземи си един готов бойлер и приключваш въпроса :idea:
http://tusima-t.com/index.php?page=shop ... 60&lang=bg

Прикачен файл

show_image_in_imgtag.jpeg
Водосъдържател за бойлер на твърдо гориво /тип Силистра/ бял
show_image_in_imgtag.jpeg (4.63 KиБ) Видяна 5412 пъти
vreden - специалист
И за това се бях сетил колега,ама дали ще има достатъчно топлоотдаване,че да ми свърши работа.Малко ми е съмнително.Пък и няма ли да са множко тия литри,системата да е бавна при първоначално загряване сутрин и т.н.Ти виждал ли си нещо подобно действащо.
2v6 - майстор
vreden написа:
И за това се бях сетил колега,ама дали ще има достатъчно топлоотдаване,че да ми свърши работа.Малко ми е съмнително.Пък и няма ли да са множко тия литри,системата да е бавна при първоначално загряване сутрин и т.н.Ти виждал ли си нещо подобно действащо.
Да виждал съм, но за заварките бяха взели 100 лв :x Ако знаех нямаше да давам идея да се прави :!: Беше сглобено от 3 пожарогасителя за вътрешна тръба, а външния кожух беше огънат от ламарина. Работеше на затворена система, 2-2.5 бара.

За топлооддаването ще е напълно достатъчно за една печка, дори при първоначално палене ще трябва да се байпасира докато се загрее комина и печката се разгори хубаво :!: Ако случайно печката има резерв (изкарва през комина много голямо количество топлина) може да се вземе още един за 75 лв :wink:

Разбира се ще има забавяне, но това пък ще удължава времето на греене след угасване на печката :idea:
msm - напреднал
[quote="2v6"][quote="vreden"]И за това се бях сетил колега,ама дали ще има достатъчно топлоотдаване,че да ми свърши работа.

Здравейте на всички ,
бях изоставил идеята поради невъзможност да я реализирам но с помоща на приятели започва да придобива все по завършен вид.
Затова на дневен ред излиза изграждането на отоплителната система при мен на първо време ще се състои от един радиатор(смятам да ползвам вътрешно тяло от климатик) и един бойлер 80л. свързан сако към отоплителната система като буфер акумулатор
и разширителен съд - отворена система. Тръбите ще минават горе на 30 - 40см. от тавана.
Това ми е идеята но на практика как да се изпълни не знам или не съм сигурен Моля за помощ съвети и идеи и всичко за което се сещате.
Давам една готова схема на която съм се упражнявал за да има по какво да коментираме.

Благодаря на всички останете със здраве и успех

Прикачен файл

buferen_sad_47.JPG
buferen_sad_47.JPG (55.47 KиБ) Видяна 5172 пъти
2v6 - майстор
msm написа:
Здравейте на всички ,
бях изоставил идеята поради невъзможност да я реализирам но с помоща на приятели започва да придобива все по завършен вид.
Затова на дневен ред излиза изграждането на отоплителната система при мен на първо време ще се състои от един радиатор(смятам да ползвам вътрешно тяло от климатик) и един бойлер 80л. свързан сако към отоплителната система като буфер акумулатор
и разширителен съд - отворена система. Тръбите ще минават горе на 30 - 40см. от тавана.
Това ми е идеята но на практика как да се изпълни не знам или не съм сигурен Моля за помощ съвети и идеи и всичко за което се сещате.
Давам една готова схема на която съм се упражнявал за да има по какво да коментираме.

Благодаря на всички останете със здраве и успех
А какво ще използваш като източник на топлина :?:
Това на схемата "Акумулиращ съд" ли ще е 80 литровия бойлер!?!
Каква е мощността на тялото от климатика?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Тръбен топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: