• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
Интересувах се от тези неща по страничен повод и приятел, който преди години се опитваше да прави и продава от новите електромери, твърдеше, че неговите (а може би всички битови) МОГАТ да мерят/изчислят (кое от двете не помня) Пълната мощност, като доста добре се справяли с cosФ, както и с Фактора на мощност.
Дори при него било въпрос на отчитане (една от тарифите).
Спомена, че всички ползвали специализирани чипове и това си било заложено в тях.
На въпроса "Дали не ни товарят с пълна мощност", каза че лесно се виждало по външната индикация на какви тарифи е "подкаран" ел.мера, а и контролът бил строг.
Разговорът беше за друго, той вече не е в този бизнес, та вярвам е така.
Не съм го правил, но вероятно, ако се види типа на ел.мера и се проверят в инструкцията кодовете на индикацията (били стандартни) - всеки сам би могъл да си провери, кое-как.

Апропо, с двигатели и трансформатори не сме "бъкани" по домовете, докато, нелинейни консуматори бол.
rettere - специалист
bobykafe написа:
rettere написа:
=D> Ти май си в 10-та глуха
:?: Проводниците захранващи кондензаторни батерии също се изчисляват по допустимо загряване/ток/.Защо?Защото капацитивния /реактивен/ток ги загрява.Е,сигурно те топлят с "реактивна" температура :idea:
А ти прочете ли внимателно какво съм написал? Помисли ли върху него?
Каква е разликата между активна и реактивна мощност? cos φ
Някъде във формулата да се споменава РЕАКТИВЕН ТОК?
"Капацитивния" ток, след като загрява проводниците, дали е "реактивен" :?:
...а каква е разликата между активен и реактивен ток ?Май пак е cos φ?
:idea: или само повтаряш без да мислиш ....мощност,та мощност...
Ти измисли нова електротехника-нямало такова животно реактивен ток..
и това от последния ти пост преди емотикона не съм го писал...
капацитивния и индуктивния токове са реактивни.
lz1wvm - специалист
rettere ти да не си даскал по електротехника,че ни изпитваш така.Я кажи как ще се топлиш с тази реактивна енергия,да не би да си прекарваш инсталацията от реотани вместо венелит. :lol:
bobykafe - специалист
rettere Тока си е ток. Няма активен или реактивен. Според товара, който го поражда, може да се нарече така, но условно. Всяка една формула, определяща дали величината :wink: е активна или реактивна съдържа cos φ- така ли е?
След като е така, би ли ми обяснил при смятането на "...Проводниците захранващи кондензаторни батерии също се изчисляват по допустимо загряване...." участва ли cos φ ?
И кое не си писал?

Този спор ми напомня един друг, нямащ нищо общо с форума, в който спорехме коя гума на колата спира първа- предната или задната :lol:
Ама бяхме :partyman:
bobykafe - специалист
tehribo написа:
предната
Е аз мислех задната, че нали колата натежава напред... отговора го достигнахме след около 40- 50 бири за трима човека :lol:
И той беше- зависи от колата :)
alsted - майстор
Не мога да повярвам, че такива изцепки хладнокръвно качвате в мрежата! Тук май само Бобикафе е в час!!!-визирам "професионалистите", другите си питате намясто.
bobykafe - специалист
alsted- Благодаря за комплимента, но не обичам да ме хвалят, понеже ми харесва и се възгордявам, а оттам и правя грешки.
rettere Нека не се караме за глупости, или поне да е на маса и с пиене, мезе и т.н. Говорим за едно и също, просто аз наблягам на факта, че на тока не му дреме какъв товар го създава, а на какъв товар отдава енергия. Ако е кабела до комдензаторната батерия- мощността е активна- тока е "активен". Същия ток обаче в кондензаторната батерия става "реактивен" :? Ей за това говоря и вече спирам, щото е 20:34 вечерта, а бившата ми приятелка ме покани на бира :)
rettere - специалист
Поздрави на специалистите и тези които са в "час":wink:
П.С. И все пак реактивния ток си е такъв и в кондензатора и по кабелите и в генератора....и в електромерите-независимо дали го мерят или не.
ще пробвам да се топля ,ама незнам как ще стана кондензатор :?

що няма електро-емотикони? :drinkers:
lz1wvm - специалист
Тъй като в ел.мрежата преобладава предимно индуктивната съставка на реактивната енергия,се поставят кондензатори за компенсация на тази индуктивната съставка(дефазирване между тока и напрежението 90 градуса или косинус фи=1).Но кондензаторите които се поставят за компенсация не топлят.Ако случайно вземат да греят то значи,че скоро ще гръмнат.Та дори и да станеш кондензатор пак няма да се стоплиш. :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Реактивна мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: