• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nasko1 - специалист
[quote="EmoZ"]Насе това дето си го нарисувал е много неясно, някаква инсталация, попътна ли е, лъчева ли е, смесена ли некаква?!?!?

Аз по ясна от тази инсталация не мога да направя :? Не съм сигурен какво значи попътна или лъчева, но ми е ясно че систамата е най- ефективна когато е с колектори. Както казах по горе през коридора няма да минава нито една тръба, защото не ми се къртят плочки и после да търся из Бургас същите които едва ли ще намеря т.к. са правени преди 10год. Също и трапезарията е с плочки и тях не искам да къртя за това печката ще е там, а и до сега е била там 20год. Хола е паркет... Знам че увиличавам по този начин метражите но тръбите ще ги слагам освен в гофре и във 2-ра изолация от тая сивата за ппр-тръби. За Изолацията на къщата чакам индивидите, които живеят под мен да се наканят те, та да я правим заедно, последните 2-3 зими им напомням ама уви. А иначе не ми се дават 4-500лв повече за алпинисти, на 5 етаж съм, или скеле което ще излизе горе долу пак толкова.
------------------
2V6: За твоето предложението, хубаво е котлето, 18кв риза е супер обаче 1кв отдавана топлина за стая 17-18кв (трапезария+кухня) дали ще стигнат.
EmoZ - специалист
За схемата - както и да е :), ти си знаеш к'во (к'ви са обстоятелствата) имаш предвид.

Т'ва с високата ефективност и колектора не е верно (смехория некаква), некой те е заблудил, ти си го знаеш кой е, да му кажеш да не твърди глупости!

Колектори викаш - убаво нека е така - та 'лъчева' схема 'начи (илиииии в краен случай - смесена) - от колектора тръгват спагетите към 'секи консуматор: радиатори по стаите, пЛодово в банята и к'вото още накачулиш. Ииии т'ва към секи консуматор подавща и връщаща, кат' най-малкия диаметър е ф16 (колко може да захрани една ф16 е друга бира - некъде бех сметал - ма се затрих собствено, щот се бех изнервИл).

Ииии ся на въпроса колко чифта ф16-ки 'ше вкопаеш под вратите - 'щото от трапезарията по стената кротко тръгват бая? Вариант е да преместиш колектора в хола или некъде другаде - дет' ти е удобно - не знам къде - ти знаеш най-добре.

Успех.

п.п. Аааа, да! 4-500 кинта 'отгоре' за изолация, за още от 1 до безкрайност зими са си бая 'цифра' загуби от нереализирани икономии от отопление, ама ти си знаеш.
nasko1 - специалист
Емо, явно не виждаш къде е колекторната кутия в жълт правоъгълник в стената на хола и банята. Съгласен съм за изолацията, но има и старейшини над мен които взимат крайнтие решения :)
EmoZ - специалист
nasko1 написа:
Емо, явно не виждаш къде е колекторната кутия в жълт правоъгълник в стената на хола и банята. Съгласен съм за изолацията, но има и старейшини над мен които взимат крайнтие решения :)
Ха, хааааа :), абе казвам ти, че е неясна схемата (сигур от формата на картинка, за да влезе във форума), кутията не може да се види - трябва да знеш, че е там :).

Сега ми светнА, та 'начи тръгваш от печката, отклоняваш попътно един радиатор за хола и забиваш в колекторната кутия - от там насекъде другаде - бива :)

Старейшини - бе к'ви старейшини - кат' размахаш кинтите да платиш ти изолацията не вервам да те спрат :).

Успех.
nasko1 - специалист
Мда трябваше да я намаля 5 пати поне да я постна.Да, Не е лоша идеята да ударя една тетка за хола, да ама в тоя случай както ще ми бъдат Стаби тръбите до колектора, ще трябва до радиатора на хола също да е стаби 1/2, Не ми се прави резбова връзка в мазилката. А какво ще кажеш за цолажа на тръбите до колектора, 3/4 или 1'
EmoZ - специалист
До колектора ги пусни 1'', нема да е непосилно скъпо.

Тръбите в стените ли ще ги вкопаваш?

Успех.
nasko1 - специалист
Ами до кол. кутия ще минават под праговете на 2-те врати, за хола ще са вкопани в стена с изолация от тая сивата, за северозападната както се вижда ще са вкопани в замаската по пода, и за сев.източната пак в стената, а между др. в баните изолацията на пода ще е 5см фибран.
2v6 - майстор
nasko1 написа:
2V6: За твоето предложението, хубаво е котлето, 18кв риза е супер обаче 1кв отдавана топлина за стая 17-18кв (трапезария+кухня) дали ще стигнат.
Разбира се, че 1 kW няма да стигне за дневната с кухнята, но:

Първо: Когато е много студено и към другите стаи трябва да отива 18 kW кюнеца се напича здраво :!: При два метра ще отдава може би 2-3 kW :idea: Колко ще е дълъг кюнеца?

Второ: Може да махнеш изолацията на вратичките.
Трето: Може да махнеш изолацията на страничните капаци.
Четвърто: Може да направиш страничните капаци подвижни - ще се получи конвекция, която може да регулираш по желание :wink:
Пето: Може да сложиш една лира в кухнята - да са ти зимно време сухи и топли кърпите :idea: С регулиращ вентил ще може да се променя мощността.
Шесто: Когато бойлера се ползва интензивно се отнема топлина само от водната риза :!: Намалява мощноста към радиаторите в другите стаи, но в дневната остава същата. Получава се като в темата "Помогнете": "Защо радиаторите не ми греят?".

От къде мислиш да взима въздух печката?
nasko1 - специалист
Значи кюнците са 3-3.50м , в тоя скучай трябва да топлят. За лирата в кухнята няма да е никак зле. Предполагам няма да се отрази на инсталцията ако пусна от печката едни тръби ал.16мм. към къхнята. А имаш ли някакви впечатления от това котле, виждам си запознат с изолацията му и др.
здравей,предлагам ти следният вариант;камина екватор на дипломат,за спалнята да качиш тръбите над входната врата и след това да ги свалиш долу като и на двете тръби им поставиш по един авт. обезвъздушител на най-високата точка.Колектора на поне 3/4'',за хола и северозападната стая директно по един тройник ppr с вътрешна резба на който да закачиш ф16 и по този начин спестяваш два изхода на колекторите,остават ти за баните и за другата спалня.За подовото в банята става с ъс студената да мине от долу,но трябва да пуснеш на двете бани отделно към колектора.Не слагай тръбите в гофре губи се от топлината,слагаш под трабите изолация с фолио 0,5мм.с фолиото на горе и завиваш краищата към стената на ниво на замаската която армираш с арматура 1.5-2мм.плочките ги лепиш с гъвкаво лепило/Flex/.
  • 1
  • 2

Тема "Схема на инсталация на парно - Съвети !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: