Много интересна и все по-често дискутирана тема.
emil_v r - майстор
Аха , съгласен съм с теб и всичко от горният пост безусловно.
Ти лично си наясно какво правиш ,и защо .
При тия ситуаций е така .
Знаеш , че така обаче за по - бързо , за да не им мръдват на другият ден "лепат" и гранитогрес , и камък 1см и квот падне .
Иначе чат пат по некоя глупост може да пуснем
:-D много не ми обръщай внимание :)
MASTER - специалист
emil_v r написа:
Аха , съгласен съм с теб и всичко от горният пост безусловно.
Ахахахахаха, Емо не се съгласявай тозкоз лесно бря.

Прецака те лесно тоя момък с обясненията за болтовете и дограмата.

Като щраус у ферма те прекара :lol:

А за влажната замазка и неравностите = ако се хвърля от време на време некоя мистрия (лопата) матриал пред мастаря си става многу равна и гладка.

А аз я обичам влажната най вече щото сам мога да си я тегля.И не я пердашя.:lol: Ако е земно-влажна - бая трябва да съм ходил на фитнес предния си живот, че да дърпам сам мастара, и да ми остане после сила да пердаша.

Иначе нищо против земновлажните, ама защо да ми е трудно, като може да ми е лесно. Тъй и тъй съм се убил от бъркане дотогава :wink:
simeonov_74 - специалист
liatev написа:
Относно замаската нищо и няма. Пукнатините са се получили още при стягането на замаската което не е проблем за здравината и. Не си губи времето да запълваш пукнатините. Просто купи добро лепило за полагане на подовата настилка.
Въпрос към колегите, които са против земновлажната замаска. Вие някога правили ли сте замаска над 2см. ? Имате ли представа, че колкото е по влажна толкова като изсъхне е по неравна.
:2thumbs: Разбира се , че колкото е по мокра толкова по трудно става да я направиш идеално равна , винаги остават гърбици по нея и като сложиш мастара ти призлява :datz:, но това е проблем на тези, които я правят по мокра и на собствениците :lol:
liatev - напреднал
Мастър
Мисля, че старите неща са доказани с времето и не са за подценяване. Ние сме професионалисти и за нас не е важно дали ни е трудно или тежко а да не се срамуваме от работата ни. Ако има нещо по добро макар и старовремско то ние сме длъжни да го ползваме.
Единия ми майстор се занимава с това повече от 40 години и прави замаска на цял апартамент без нито една майка.
Относно дограмата няма проблеми ако имаш по нова информация моля те сподели я. Последния семинар който съм посетил е от март месец и може да е излезнало нещо ново.
MASTER - специалист
Лятев,

Не мисля, че изобщо е разумно да се прави замазка без майки, но щом само така е карал човека 40 години е ясно че никой няма да успее да го убеди.
Ей например аз днес на едно плотче метър и шейсе на осемдесе :-D си му направих две майки, попълних си го с замазка, накроих си гранитогреса и утре като отида, между другото ще забъркам малко лепило, и ще лепна плочките. Това така защото плотчето беше има пет сантима криво. А ако бях почнал да лепя плочки на материал и да подпълвам, нямаше да ми стигне деня. Та ще ми отнеме сумарно около час - днес 40 минути, утре 20

Освен това, съм виждал наистина много майстори, които са започнали кариерата си в периода на най развития социализъм и изобщо не съм очарован от представите им за точност и прецизност.

Говоря ти за майстори, в чиито умения трябва да влизат контролиране на размери, вертикалност,хоризонталост,равниност, прави ъгли, геометричност. Тоест зидари,кофражисти,майстори по покривите,мазачи,фаянсаджии,дърводелци,строителни железари.

Един възрастен зидар ми беше направил страхотно впечатление с начина си на работа. Канап,отвес, подравняване. Зидахме едно обектче с стари единички тухли, така бяха подравнени и така бяха подпълнени с вар старите тухли, че зида стоеше като изпънат чаршаф, абсолътно вертикално. Другото нещо, което ми направи впечатление, че всеки ден в 17 часа човека слагаше последната мистрия материал, никога не му остана забъркан материал, и да остава да го изхарчва, нито му е свършвал в 16 и 30. Разпитвах го къде е работил и излезе че човека почти 20 години е работил в Германия, верно тогава източна Германия, но явно и там са имали доста по добри тертипи от нас.

Не казвам, че по голямата част от новоизлюпените покрай строителния бум нови майстори са по прецизни, напротив - пълно е с страхотни палачори.

Ще ти кажа къде съм виждал наистина точност в изпълнението на монтажна работа, правена 70-те,80-те години у нас.

Първите алуминиеви витрини и прозорци у нас пристигаха от Австрия и Германия. Монтираха се в черни каси от П профили. Когато се случи да демонтирам такава рамка съм сигурен, че мога просто да си взема габаритите на старата рамка, да си направя новата, и да я монтирам плътно в черната каса на мястото на старата без да се притеснявам за нивелации и правоъгълност. Не знам дали знаеш какво е черна каса, някъде му викат царги у нас, а някъде може и съвсем другояче да му казват. Това е рамка от метален профил, която се монтира предварително, и после дограмата се вкарва и се монтира с винтове, или болтове към нея. Тази точност е постигната благодарение на това, че заедно с дограмата, са идвали и шеф монтажници от Австрия и Германия и са контролирали изпълнението.
Съвсем случайно се бях видял с един германец преди време, и когато му казах че съм от Варна той започна да ми разправя как е ръководел монтажа на дограмите на аерогарата. И понеже и там съм демонтирал доста рамки го питах как са се справяли така добре нашите железари. Човека отговори че това е било най големия проблем - да разберяли нашите кое е наистина право, и да схванат че това дето само малко не е право. значи изобщо не е право. И номера ставал с мерене, и разваляне и правене на ново, и така докато им писне да развалят, и да почнат да го правят както той искал.

Че така де, а съм махал и много прозорци от къщи дето някой майстор ги е гласил навремето, и винаги съм внимавал с колко сантиметра да намалям размери, за да не се налага да къртя, и колко съм къртил, защото понякога кривотията надхвърля и най смелите ми очаквания.

А за семинара дето си бил - кой беше лектора ?

За дограмите - какво да ти казвам, ако имаш някакъв конкретен казус за мислене - споделяй и ще се пробвам да ти помогна.

Нямам големи претенции да разбирам от прозоречна техника, но съм достатъчно наясно кое как и кога се прави в Германия, и то са ми от първа ръка тези наблюдения, не ми ги е обяснявал някой, дето някой друг му бил казал, че някакъв търговски представител бил му показал някакви брошури дето нещо се правело някак си.

Достатъчно наясно съм и кое как се прави тук, защо се прави така и причините, за да не може да се направи у нас както в Германия

Тема "Напукана замаска на пода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: