Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
2v6 - майстор
hygro написа:
Напротив, лампите с нажежаема жичка са перфектното подобие на спектъра на слънчевата светлина, защото имат непрекъснат спектър и не внасят грешка в цветопредаването. По-ниската им цветна температура от 2700-3500°K се компенсира по адаптационен път от окото и особено халогенното осветление практически не създава дразнещи цветови деформации.
По тази логика не може ли окото да се адаптира и към луминесцентните лампи :)
hygro - майстор
2v6 написа:
По тази логика не може ли окото да се адаптира и към луминесцентните лампи :)
Не. Факт е, че всеки път възприемаш цветовете за неестествени. Виж се внимателно огледалото и ще забележиш петна по лицето, които отсъстват на слънчева светлина или при осветление с обикновена крушка. Проблемът е в отсъствието на определени дължини на вълната и това не може да бъде компенсирано от окото.

За подобряване на спектъра се произвеждат луминесцентни лампи с многокомпонентен луминифор, но с това се постига най-много резултатът от графиката по-горе... Абсолютно същото важи и за осветлението със светодиоди - светлината при белите идва също от луминифори и проблемите им са идентични...

Засега осветлението с обикновени или халогенни крушки няма достъпна алтернатива, що се отнася до светлинния комфорт.
2v6 - майстор
hygro написа:
...Факт е, че всеки път възприемаш цветовете за неестествени. Виж се внимателно огледалото и ще забележиш петна по лицето, които отсъстват на слънчева светлина или при осветление с обикновена крушка. Проблемът е в отсъствието на определени дължини на вълната и това не може да бъде компенсирано от окото.

За подобряване на спектъра се произвеждат луминесцентни лампи с многокомпонентен луминифор, но с това се постига най-много резултатът от графиката по-горе... Абсолютно същото важи и за осветлението със светодиоди - светлината при белите идва също от луминифори и проблемите им са идентични...

Засега осветлението с обикновени или халогенни крушки няма достъпна алтернатива, що се отнася до светлинния комфорт.
Имам енергоспестяващи, пише че харчат 21 W - светят си като 100W с нажежаема жичка.

:-D
За петната по лицето има ли нещо общо с "мъртвешките" петна - някои пишат че луминесцентното осветление е като в морга, лицата изглеждат "мъртвежки" :-D :-D :-D

Може да е така, ако някой си е свети с лампи Cool White.
На тези дето пише Day Light не съм забелязал да ми "излизат" петна :wink:
А има и луминесцентни лампи Warm Light - близко са до "цвета" на лампите с нажежаема жичка. Който си ги харесва да пробва с такива :idea:
negramoten - специалист
Вече има три банд луминофори и луминисцентни лампи с тях. Дават супер реални цветове. Казвам го, защото в работилницата съм с 18 пури х 36 вата и всеки път като дойде някой се учудва, че е добре осветено.
emil_v r - майстор
Проблемът с лампите според мен е , че европейското ни правителство ги забранява без да пита никой .
Не се забраняват 200 пъти по мошните климатици ,
1000 ватовите котлони и тонколони(се тая ) . Компютри като печки , плазми ставащи все по- мощни , 200ватовите крушки...
Някаква показна фалшива акция , вид дресировка като на кокошки.
Същото правеше и СССР и коя ли не империя , с изключение на Германският Райх :-D (шегичка ей :wink: )
hygro - майстор
negramoten написа:
Вече има три банд луминофори и луминисцентни лампи с тях. Дават супер реални цветове.
Въпрос на критерии - според мен за осветление на коридор или писоар са подходящи...

Дори добрите трикомпонентни луминифори дават CRI до 89%, при това CRI изобщо не дава достатъчно строга оценка. Единствено петкомпонентните луминифори дават приемлива за непрофесионални цели светлина, но има ли ги в магазина отсреща и защо трябва да плащам за тях, колкото за кашон халогенки.

Но по-важния аспект е засегнат от Емо - принудителното изтупване на брашнения чувал. Потребителят е превърнат в глупак, който е принуден, за по-малко да плаща повече и дори е лишен от възможността да се защити по някакъв адекватен начин. Струва ми се, че псевдозелените енергийни кампании са само първите лястовички (или може би по-скоро хиени) на глобализацията - тепърва ще има да гризем дървото...
emil_v r - майстор
Най- кратко - зелените хиени :-D . Мършояди.

Нищо няма да направят . това е студена гражданска война , може да продължи с хиляди години.
Изправят се с/у физичните и божествени закони ( те са едно)
както стана с птичият грип , лудата крава , софийския грип , спина .

Изправят се с/у 4-ти закон на Емил :evil:

- От всяка риба - има по- голяма риба :-D
2v6 - майстор
emil_v r написа:
Проблемът с лампите според мен е , че европейското ни правителство ги забранява без да пита никой .
Не се забраняват 200 пъти по мошните климатици ,
1000 ватовите котлони и тонколони(се тая ) . Компютри като печки , плазми ставащи все по- мощни , 200ватовите крушки...
Някаква показна фалшива акция , вид дресировка като на кокошки.
Същото правеше и СССР и коя ли не империя , с изключение на Германският Райх :-D (шегичка ей :wink: )
Какво се забранява :?:
Забраниха производството на 100W крушки с нажежаема жичка :idea:
Сега вече мераклиите за такива има смисъл да си ги правят сами :wink:
emil_v r - майстор
Правя ги от 2х 60 ват :-D

Плащам тока по цени каквито си измислят , след електромера не е казано какво да включвам . Имам некви мизерни права .
Много включват климатик за отопление 24 кВт , това колко лампи са ?

Смърт на еврокомисията !
lz1wvm - специалист
И аз да се включа в темата.Тъй като парковото и улично осветление са един голям консуматор на ел.енергия.Според мен икономичните лампи първо там трябва да се сменят.После в обществени сгради и чак тогава,частните потребители.

Тема "Каква осветеност дава 100W крушка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: