Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djotaro - помощник
Здравейте,първо да ви поздравя за сайта и за форума,помагате на много хора-супер сте.И така купих си къща и съм решил да правя водно подово парно,въпросът ми е за първия етаж на който ще е дневна стая със кухня на едно.Височината на стаята е 2.39,пода е със замазка върху пръстта,разбира се ми се иска да си сложа и окачен таван.Какви са вариантите за пода без фибран,има ли специални фолиа или нещо подобно?Дали няма да се намали много височината на стаята подово + ок.таван 2.39-минимум 10см ще коства от височината.Не съм специалист,затова ме извинете ако не задавам правилно въпроса.

Благодаря ви предварително
AntonBM - специалист
Здрасти. Добри са въпросите ти, но във форума има много писано и би могъл да си спестиш част от въпросите, ако ги прочетеш. Все пак ето ти няколко отговора.
Ако не сложиш изолация ще губиш част от топлината. Тя е:
Без изолация 21%
2 см фибран 10%,
4 см фибран 7%
Тези проценти са верни при трамбована почва под 5 см чакъл и 3 см замазка и подово.
С фолио топлоизолация не се прави. То има други функции – паро и хидро изолация.
Аз лично бих сложил поне 2 см фибран. Завършено подово с 2 см изолация, тръби ф16 и теракот повишават нивото с 5-6 см.
djotaro - помощник
Ясно,благодаря за бързия отговор.Разбира се бях прочел във форума за тези неща и имах представа,просто ми се струва че височината на стаята е малка 2.39,а пък никак не ми се иска да къртя и удълбочавам,защото като сложа и окачен таван(от МДФ панели) съвсем ще се намали височината.Стаята е 25кв.
vanko68 - специалист
По-добре да ти е комфортно откъм топлото,отколкото откъм високото. :lol:
AntonBM - специалист
В офиса ми окачения таван е с МДФ панели. В началото беше ОК, но с времето панелите направиха корем. Захванати са на конструкция през 80 см и по средата висят с почти 1 см. Препоръчвам ти да си направиш тавана с гипс-картон. Така и по-малко ще смъкнеш височината.
djotaro - помощник
Благодаря за мненията,почна да ми се изяснява картинката :?
Може би скарата не е направена както трябва а и си мисля че дали със гипсокартон или МДФ панели ще е приблизително еднакво разстоянието.
kuuuuuul - майстор
Добре дошъл,ако ти самия не си по висок от два метра не виждам какво те притеснява височината,колкото по малко обем имаш за топлене толкова по добре,подовото е правилното решение.
djotaro - помощник
Благодаря ви,наистина ми помогнахте.Като го почна ремонта ще качвам снимки,по принцип не съм специалист ама по неволя ще гледам което мога сам да го направя :scared:
filmatoplo - майстор
Няма ли вариант да си налепиш по тавана само фибран или стиропор и да се шпаклова с мрежичка - тамън само 4 см ще отнеме от височината .Сега се сетих имаще една изолация - Депрон , даваха и сравнение че 1 сант от нея замества фибран 4 см .Провери ако не е много скъпа и ако е верна съпоставката .
LazarGanev - "Велик майстор"
AntonBM написа:
Аз лично бих сложил поне 2 см фибран. Завършено подово с 2 см изолация, тръби ф16 и теракот повишават нивото с 5-6 см.
Ехее, теракота директно върху тръбите ли колега? Трябва поне 3, да не кажа и 4см замазка върху тръбите, иначе ще се отлепи теракота, а и топлината няма да се разнася равномерно. Иначе и аз съм за подовото.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: