Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Transporterr - специалист
satansho написа:
- для алюминиевого 8 ампер на миллиметр квадратный, можно определить

При выполнении скрытой проводки (в трубке или же в стене) приведенные значения уменьшаются умножением на поправочный коэффициент 0,8. Следует отметить, что открытая проводка обычно выполняется проводом с сечением не менее 4 кв. мм из расчета достаточной механической прочности.
ще кажа пак тука не е сме в 9 клас, час по електротехника всеки гледа е полезен с нещо някому ако може с опит или наготово

"..аз не съм дошъл да ви нахраня с тези 3 риби ,а да ви покажа как да си ловите риба и да бъдете сити.."

незнам как по популярно да го обясня :?
Милен - майстор
А ми обяснението е доста просто и не ще да се помнят съмнителни правила и даже може и нищо да се помни освен закона на Ом разбира се :lol:
Отваряш си справочника и гледаш колко ампера ще издържи кабела, какво по просто от това. Какво ти трябва да помниш разни измислени неща.
Master_Kenobi - V.I.P.
Стига да имаш справочника... :-D
Милен - майстор
Ако няма най елементарни помощни материали и не знае от къде да си ги на мери е по добре човек въобще да не се занимава със съответната дейност.
zmeios - специалист
Добре де, Милен принципно е прав, че за сериозна работа трябва да се знае колко кабела вървят заедно, как се охлаждат и прочее.

Ето и от мен един опит за просто правило при нашите 230 волта:

На 1 квадрат сечение - 6 ампера.

Ако жицата е накуп с други, не може да се охлажда добре (примерно зазидана без гофре в някаква мазилка и прочее) - 2 ампера надолу (т.е. 4)

Ако жицата е положена с възможност за добро охлаждане - напр. м/у конструктивна стена и облицовка от гипскартон - 2 ампера нагоре, че и повече, ако човек е внимателен.

Също:

Да не забравяме ролята на кабелните връзки!

Аз лично кабел, изгорял от голям ток, не съм виждал през живота си. Но много пъти съм виждал калпави разпределителни кутии, клеми, връзки с тиксо и поялник :x и прочее простотии, откъдето ВСЪЩНОСТ идва проблема с пожара.
Милен - майстор
Ето ти снимка на изгорял кабел, смятан по някоя подобна измислена формула :)

Изображение

Аз лично съм бил винаги против подобен заучен метод по еди колко си квадрата на киловат или нещо подобно, чувал съм го в различни варианти. Просто няма такава зависимост, формула или каквото искате я наречете. Подобни твърдения са грешни и за малки мощности и за сечения а за големи сечения са направо опасни.

Например по твоята логика 1кв - 6А за 120 - 720А ли ще бъдат :lol: И двете са грешни и ако грешката при 1кв е 2,5 пъти по малък ток и не е фатална то тази при 120кв е направо страшна, дава ти два пъти по голям ток.

Дане говорим че при много паралелни вериги си има специални коефиценти ане по твое осмотрение 2 на горе на долу, при различна температура също се въвеждат специални коефиценти които я отчитат в формулите

Така че не робувайте на подобни глупости. Отваряш, поглеждаш и винаги си точен.

Изображение
pavelari - майстор
Миленски, допускаш ли за 20 минути, кабел 4 квадрата да се загрее фатално от 40 А? Щото целата работа ни е такава, че се налага ! А действитено е редно поне да бъде 3х4 дори ако ще и без ДТЗ - нулата и земята да си делят тока - пак е нещо!

Дай акъл, че не винаги нещата на обекта стоят така, както ни се иска... Ми в крайна сметка аз като отида да го ТУРА тоа бойлер в един апартамент дето е от 1930 година и се договорим за 50 лева и като вида, че кабела на таблото е 2х4 - само за СЪВЕСТ ще трее да сменям 6 етажа кабел 2 или 3 Х 10 кв.мм за моя сметка и на МОЯ отговорност, че може и таблото на входа да се запали на принципа на клин-клин избива!! И к'во - който има съвест - плаща с труд, който няма - тура бойлер на 4 квадрата и си оди дома!
А колко ядове съм брал - лелееее. Ама айде електротехниката е Наука :) Всеки да си вади изводи... След поста на Милен де

Ааа и Таблица 14 е яко стара а и е за открито /има охлаждане/ - новите кабели са масово ментета! Декласирайте ги с една стъпка поне - "тока е тоя - сечението - по-високото"
Милен - майстор
Може да е стара но ти вързва гащите ако стане пожар, щото са я писали в наредбата. И не е само за открито а има и в тръба което е масов случай на кабели в гофрета. А на открито може да се приеме и под мазилка така че данните са точно тези които ти трябват за битова инсталация. А там от където е таблицата има и още доста други,половината книжка е само с такива таблици, така че има избор.

Кабелите не са ментета просто не се спазват условията им на избор виж например как 4кв на открито има ток 41А а един 3х4 в тръба стана 27А, да не говорим че ако в тая тръба има още 10 кабела трябва да се въведе и корекционен коефицент и тока ще падне още доста.

А колкото до бойлера ако не отговаря на инсталацията просто не го връзвай . По твоята логика ще им сложиш и 24кВ на 4кв ще им вземеш парите и бегом. Това че ще работи 20 минути не е критерии утре може да го оставят час и двайсет минути и ще видиш тогава как се палят кабели.
pavelari - майстор
Исках да кажа нещо друго, но май не ме разбра. Н.З.
moimoimoi - майстор
кабелите не са ментета-по скоро преобладаватпримеси в медта и така спада максималния товар който може да понесе кабел с съответното сечение
може и само на мен да ми се струва но старите проводници с текстилна оплетка са с много по чиста мед -съответно и по меки-по лесно се огъват и усукват,и изглеждат по червни на цвят

Тема "Проточен бойлер 9kw" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: