Вашето лично помещение
mosferatu - напреднал
Здравейте! Наближава зима, а при мен излезе проблем с дограмата. Мислех да купя изолационна лента и да изолирам прозорците на спалните вкъщи за да намаля разходите за отопение, но се натъкнах на следния проблем- машинките на двукрилите прозорци са излезли от строя и не осигуряват качествено и стабилно затваряне.
Дограмата е стара, дървена, но е в добре поддържана. Проблема на машинките е при двукрилите прозорци. Снимка 1 показва машинката снимана насреща. Между двете крила има резе, като едновременно със затварянето му отдолу и отгоре на прозореца излизат заключващи лостове (не знам как да ги нарека по- точно), като на снимка 3, които здраво затварят прозорците един към друг и към рамката едновременно посредствол метални планки, закрепени за самата рамка, като а снимка 2. Обяснението не е много точно, но се надявам по снимките да ме разберете.
Проблема е, че металния лост не излиза отгоре, а само отдолу и прозореца не е стабилно затворен отгоре. При последноото боядисване е боядисано "дебело" и трудно ще махна капачката на затварящия механизъм, затова искам да ви попитам- може ли да се ремонтира някак и как по- точно. В момента няма средства за нова дограма, а еъпроса е наложителен. Търсих в търсаяката, но излязоха над 680 теми и на първите страници нямаше нищо подобно, затова отварям нова тема.
Благодаря предварително на отзовалите се!

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (60.03 KиБ) Видяна 8384 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (92.78 KиБ) Видяна 8384 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (47.99 KиБ) Видяна 8384 пъти
solo5 - майстор
mosferatu написа:
Дограмата е стара, дървена, но е в добре поддържана.
това че си я клепал с боя n на брой пъти не я прави добре поддържана :?
Master_Kenobi - V.I.P.
Най-лесно и бързо е с райбер/и.
Естетиката ще го понесе, вие също надявам се. :) Пък и нали е "за сега"...
Всяко друго мърдане е излишен разход на време и нерви с неизвестен край.
Така си мисля. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Боята не пречи на желаещия да ремонтира.
Но и аз поддържам райбера. Всъщност 2 райбера, за лявото и за дясното крило.
mosferatu - напреднал
Всъщност последното боядисване боята беше свалена до дървото, поне където успяхме да я махнем. Е, че пак е боядисано дебело си е отделна работа, при следващия ремонт (ако е се смени до тогава де) аз ще я боядисвам и ще е както трябва.
Освен райбери друг начин няма ли? Не е задължително да е бързо и лесно, засега ще ремонтирам само там, където ще се отолпява. Все пак и не знам точно кога ще може да я сменим, "обекта" е двуетажна къща с много прозорци. Благодаря.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
1. Сменете на една стая прозорците и ще се откажете изобщо от смяна на всички прозорци.
2.Сложи една отверка на болчето и почуквай с чукчето по отверката. Ще се отвият. После по малко по малко подлагай отверката и ще се отлепи цялата пластина.
3. Има 2 варианта - да може да се реонтира и да не може да се ремонтира.
4.Всъщност какво те притесняват райберите? тези прозорци се отварят само за миене. Статистика. Никоя домакиня не мие всеки ден прозрци. Даже и всяка седмица. Статистика
masterval - майстор
С пистолет за топъл въздух свали боята от проблемните, а също от шлицовете на винтовете на машинките. Тогава ще се разбере работи ли машинката. Ако не е в ред се купува нова, металните пръти, които знам като "шпингалети" (може и да не е точно така) може да са се огънали, може да са се откачили, но няма как да станат негодни за употреба. Не е трудно, просто е пипкаво.
Относно райберите е тъпо, а ако човек толкова го мързи, може да си ги спести и направо да закове дограмата :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
masterval написа:
С пистолет за топъл въздух свали боята от проблемните, а също от шлицовете на винтовете на машинките. ...:-D
Наистина ли си го правил? Наистина ли мислиш, че това е начинът? От личен опит?
mosferatu - напреднал
Явно машинките са ремонтопригодни, ще отворя една за да видя как са вътре и може ли да стане. Интересноо ми е някой разглобявал ли е такава машинка, за да обясни от какво може да се прояви проблема- доста често срещан е на такива стари дограми. Благодаря за отзивите.
masterval - майстор
n_a написа:
masterval написа:
С пистолет за топъл въздух свали боята от проблемните, а също от шлицовете на винтовете на машинките. ...:-D
Наистина ли си го правил? Наистина ли мислиш, че това е начинът? От личен опит?
Признавам си без бой, разглабял съм такива механизми на дограма и на гардероби. Но без да ми се налага с топъл пистолет да ги "размразявам"

Тема "Ремонт на дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: