• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Купил съм само лунички, без самите халогенни крушки. Това, което ме притеснява е, че в комплекта им има накрайници за 12V, а искам да сложа халогени на 220V. Продават ли се такива преходници отделно и има ли някакви пречки да сложа 220V крушка?! Размера например същия ли е, идентичен диаметър и захват ли имат?
rulom - модератор
Щом пише 12 V, значи 12 V. Хората са преценили, че при 220 се увеличава риска от късо съединение, нагаряне, стопяване на плафона и т.н.
И още един съвет.Обикновено на луничката пише и за каква максимална мощност на крушките стават.Така че ако пише 12 V/50 W или 220V/50W сложи малко по-слаби, 35 W, 20W и една-две бройки повече.Ще осигуриш безаварийна работа и на телата и на крушките.
220V лунички горят често, замисли се за 12 V.

Успех !
Лоша работа. Искаше ми се инсталацията да е на 220V. С хубави трансформатори цената ще ми скочи с доста, а четох и, че при голямо разстояние последната луничка ще свети по-слабо. Окачения таван в хола ми е, така да го кажем - доста дълъг. Не знам какво ще "мачка" техникът, трябва да нагласим нещата трансформаторът да е накъде по средата, доколкото разбирам. Лошото е, че човекът, който работи по окачения таван е пуснал кабелите вече и не могат да се слагат никакви други, така че сме поограничени.
Иначе за горенето, знам че е така. Но ще сложа регулатор, което донякъде удължава живота им.
Благодаря за информацията! :)
Ако някой има още насоки, да се обажда докато е време. :)
iveliks - специалист
скъпия трансформатор може да компенсира честата смяна на изгорелите крушки на 220 V който при промяна на тока горат много лесно помисли и от тази страна .
naB4o - специалист
Това за последната луна не е вярно, поне досега не съм имал такива проблеми, като съм имал тавани с по 20-ина луни. Друго, ако слагаш много луни, си сложи повече по-слаби трафове, а не 1 МНОГО ГОЛЯМ :)
Благодаря и на вас, младежи! :)
Тъкмо се прибирам от пазаруване. В крайна сметка се спрях на 12V вариант. Купих и няколко трансформатора, вместо 2 яки, за двете стаи, които ще осветявам. И без друго най-мощния, който ми предложиха беше 200W, които не ми достигат. Така се и презапасих с една идея.
Утре си водя човек да ми връзва всичко, надявам се да не съм оплескал нещо. :)
votsok - помощник
когато разстоянието е по дълго,разполагаш трафа по средата и иизползваш кабел с по голямо сечение за магистрален(2.5-4мм2)
moimoimoi - майстор
ама той човека вече си е прекарал инсталацията,и сега като ще минава на 12 волта трябва да има в предвит че тока е по голям съответно трябва и по дебели кабели

пп:само не знам защо всички решават да питат в форума след като са започнали нещо и са на етап в който промените са трудни
Virtuozo - специалист
moimoimoi написа:
ама той човека вече си е прекарал инсталацията,и сега като ще минава на 12 волта трябва да има в предвит че тока е по голям съответно трябва и по дебели кабели

пп:само не знам защо всички решават да питат в форума след като са започнали нещо и са на етап в който промените са трудни
Може би защото са стигнали до задънена улица :? Аз ако почна да правя нещо и го доведа до успешен край надали ще прибегна до съветите на иначе прекрасния форум :-D
Gladiator_BG - специалист
и още един съвет за трафа ... когато го избираш гледай да е поне с 20W повече отколкото ти е общата сума на консуматорите ...
от голямо значение е и колко квадрата и колко метра кабел си пуснал за тези лунички ... аз лично използвам едни италиански трафчета на RELCO (доволен съм от тях) и в тях е описано до колко метра кабел трябва да е опънат за да се използва максималната му мощност
примерно ако си накачил 5 лунички по 20W (общо 100W) и за тях си опънал към 7-8 метра кабел ... желателно е да си вземеш 150W траф вместо 105W
  • 1
  • 2

Тема "Лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: