Мечтата на всяка домакиня
Живея в панелен апартамент и в момента си правя кухнята. Ако сте виждали отвора за комина в кухнята е много напред. Искам да пробия дупка близо до съшествуващия отвор и да се включа отстрани към комина. Можете ли да ми дадете идея как да направя това?
velsi - Почетен майстор
Очертаваш мястото на новия отвор и с перфоратор го пробиваш. Внимаваш да не падат парчетата вътре. После слагаш розетка, замазваш с някакво строително лепило. Старата розетка можеш да махнеш, да запушиш отвора примерно с парче тухла и да замажеш.
Благодаря за бързия отговор!

Мисля си, че трябва да направя връзка между съществуващия комин и новия отвор. Предполагам, че това трябва да стане с някаква мека връзка, за да може да се работи в тези малки отвори. Може ли някой да ме светне дали съм на прав път. С какви материали се прави.

Не мога да намеря майстор, който да се хване с такава малка задача. Затова се муча да го направя сам :-(

Поздрави!
velsi - Почетен майстор
Аз останах с впечатлението, че коминното тяло е издадено и имаш достъп до двете му страни като просто искаш да направиш отвор на друго място. В този случай нищо допълнително не ти е необходимо. Ако не е така и не съм разбрал правилно ще трябва да поясниш.
Туча в ъгъла, където ми е комина е 60/60cm. Предполагам, че половината е комин, а другата половина е кухо. Мислех си, че ще се включа в кухото пространство и с някаква мека връзка трябва да завия към комина.

Понеже има един отвор, който в последствие е замазан. Днес със чук и секач свалих замазката. Това което открих отзад е втората част на моето коминно тяло (т.е. това трябва да е тази, която минава непрекъснато от горе до долу).

Това, което ми идва като идея е да се закача директно там. Но до колкото ми е известно, трябва да сложа някаква предпазна клапа или нещо подобно. За да не влизат миризми от съседите при мен.

Ако някой има повече опит с коминните тела в панелите, моля да сподели. Имам опасения, че може да са две коминни тела едно до друго и половината да са за едните апартаменти, а другата половина за другите.

Не ми се ше без да искам да направя мизерия на съседите.
velsi - Почетен майстор
Нямам опит с панелите. Но ако ще ползваш комина като комин мисля, че не ти е нужна клапа. Виж ако идеята е там да се включи аспиратор тогава може би наистина клапата е необходима.
ValBo - специалист
Щом си с две коминни тела в кухнята, значи си на или над 4 етаж.
Доколкото ми е известно, норматива е едно тяло на 3 етажа.
Спокойно си пробивай в другото тяло. малко ще натовари комина ако не го ползват за отопелние, но няма да е драстично.
Доколкото усещам искаш да включиш аспиратор или някаква вентилация
Ако е аспиратор, трудно ще връща, освен ако не е запушен комина
А ако е вентилатор, за да не те притеснява си вземи такъв с връзвратна клапа(затваря се когато не духа). Малко по скъпи са обаче.
Благодаря, Valbo!

Блока, в който живея е 8 етажен. Аз съм на 6-тия.

Вариантите, които ми се въртяха бяха 2. Единият е, че едното коминно тяло е за моя апартамент, а другото за съседния ( на моя етаж ). Но няма логика комина на съседа да е при мен и да ми изяжда квадратура от моя апартамент.

Втория вариант е от тези 8 апартамента един над друг, половината да ползват едното коминно тяло, другата половина другото.

Иначе позна. Искам да вържа аспиратор. В офиса където работя ( намира се в апартамент в жилищна сграда ), се разнася страшна смрад, когато съседите готвят. Трябва да се пуска аспиратора, за да не влиза всичко при нас.

Затова питам за възвратни клапи.

Благодаря и на velsi!

Поздрави!

Тема "Местене на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: