Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
изчетох всички теми в този форум, и се реших и аз да задам своя въпрос, пък ако има кой да помогне чрез съвет ще бъде чудесно.
Възнамерявам да строя еднофамилна къща на 2 етажа с РЗП 119м2 ( 1 ет. 56м2, 2 ет. 63м2). Може ли някой да помогне с информация колко +/- илизат (като приблизителни количества)следните етапи за такава квадратура:
фундиране: - бетон
- кофражи
- арматура
първа плоча на 20 см - пак ме интересува бетона и арматурата
колоните - също
покрив??... греди, керемиди....
Нали ел. и ВиК, както дограмите и изолациите не се включват към грубия строеж?
Знам, че е глупаво да се пита без проект (а и проектантите правят КСС), но просто наистина искам да знам приблизително...Къщата няма да има мазе, нито подпокривното пространство ще се ползва. Идеята ми е на първо време да направя първия етаж, а когато имам пари и втория...Благодаря!
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Здравей. Първо ме съмнява да си изчел всички теми в този форум.
Второ въпроса ти е много сложен - как без проекти да ти се определи какви са ти количествата.
Това е работа на проектантите, или на друг човек кайто да ти направи количествено-стойностна сметка.
Така ще си говорим на изуст.
Така малко на изуст - ако къщата ти е стоманобетонна, но зави си и от много неща и от проектантите очаквай желязо за цялата къща около 3 тона, може и повече - пак казвам зависи от решението на проектанта.
А така да седна и да смятам и да си фантазирам няма да стане-
Но хайде примерно - слагав ти средно 60м2 на етаж - тжво е фигупа с размери да кажем 10 на 6 метра - очаквай да са около 10 и повече колони. По малко мисля, че няма да са.
На втория етаж горе-долу същото. Сметни си ги със сечение 25/25 и весочина средно 2.4 - 2.5 метра.
За плочите си знаеш как се смята.
И пак ти казвам - така е много относително без проект.
Дай проекта и пак ще си говорим.
Поздрави.
zdravko_dimitrov1986 написа:
Дай проекта и пак ще си говорим.
Поздрави.
Здравей,
много съм ти благодарна за отговора. Напълно осъзнавам, че питам "слепешката". Нямам проект по простата причина, че не съм наела проектант още. Единственото, което мога да ти дам е как ще е разпределението на къщата (което бих могла да ти изпратя утре), не знам дали това би могло да ти е от полза. Но дори и да не е - оценявам помощта ти.
zdravko_dimitrov1986 написа:
Но хайде примерно - слагав ти средно 60м2 на етаж - тжво е фигупа с размери да кажем 10 на 6 метра - очаквай да са около 10 и повече колони. По малко мисля, че няма да са.
На втория етаж горе-долу същото. Сметни си ги със сечение 25/25 и весочина средно 2.4 - 2.5 метра.
За плочите си знаеш как се смята.
А за основата? :)
zdravko_dimitrov1986 - специалист
За основите - зависи много от това как ще го измисли проектанта.
Пример - някой проектант може да каже, че се фундира на -1.3м в земята, друг може и до два метра да стигне.
То си зависи и каква ще е почвата. - какво натоварване на кв.см ще може да понесе и от това зависи и дали ще има арматура в основите, с какви размери ще са, на каква дълбочина ще се фундира.
Интересно ми е заещо се интересуваш от тези работи.
Хвани си свестен проектантски екип и им се довори. Но първо виж неща проектирани от тях, разпитай и тогава.
Дори и да ми протеш архитектурата, съгласи се с мен - не мога да седна и да ти смятам всичко. Просто не става - нямам и време, а и не ми се прави.
Нещо много относително мога да ти кажа и вече го направих.
Хайде и още малко за плочите - намираш площа на плочата, умножаваш я по дебелината и намираш колко кубика бетон ще трябва. После слагаш на 1 м2 от площа на плочата по около 40кг арматура /това е доста относително/ казано и намираш колко кила желязо ще ти трябва за плочата. Това е само плочата без гредите. Желязото е около 1лв - може и по-малко да е не съм пазарувал скоро.
кубик бетон е около 100лв - може и по малко, може и малко повечко.
има две програми с които се прави КСС - едната е Гауди а другата Билдинг мениджър, но ако не си се занимавала със строителство не може да ги използваш.
Ако имаш конкретни въпроси питай.
Поздрави.
PIP - майстор
Грубо 25х.лв за материали за грубия строеж - бетон, желязо, тухли, вар, греди, керемиди.

Тема "Груб строеж от А... за непросветени:)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: