Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Nuvolari - помощник
Моля за помощ - Интересуваме дали някои може да ми даде определение за висши хармоници какво представляват , как се изчисляват и как се отстраняват
hygro - майстор
При разлагане в ред на Фурие всеки несинусоидален периодичен сигнал може да бъде представен като съвкупност от сигнали с кратна честота и различна амплитуда и фаза. "Хармоници" наричат съставните сигнали с честота, кратна на основната. Изчисляват се чрез разлагане в ред на Фурие или някои други математични методи. Отстраняват се с низкочестотен или режекторен филтър.

Ако кажеш и какво освен чисто теоретичен интерес вдъхновява въпроса ти, може и да получиш по-практически насочен отговор...
Nuvolari - помощник
Немож да си представиш колко съм ти благодарен за одговора .Всъщнос занимавам се с електротехника и стана на въпроси за висши хармоници и се усетих че само съм и чувално ми е интересно в големите трафове примерно 20kv получаватлисе от какво и всъщнос вече знам как се отстраняват .
Изкам да те питам в форума видях една формула за изчисляване сечение на кабел според товара . и никаде не видях да се взима в предвид товара АКТИВЕН ЛИ Е ИЛИ РЕАКТИВЕ. Защото при реактивен сечението на кабела трябва да има малък аванс. Ставаше дума за пад на напрежение.
Много ще се радвам ако драснеш някои ред на тези въпроси или ако кажеш къде да прочета.
Милен - майстор
Ти ако с формули от форум ще се занимаваш с големи трафове :lol: По надеждно е да си намериш някой учебник по електроснабдяване, там има и за трафове и за висши хармоници.

Виж тук http://www.filkab.com/GetFile/bg/catalogs/31/ формулите са писани от професор и има значение cosφ при избор на кабели :lol:
Nuvolari - помощник
Благодаря за учебника прав си за ученето и че не се учи от форум но се научават и ценни неща пък и ето намерих и учебник за което ти благодаря защото имам един но в него не са разяснени тези въпроси и пак ти благодаря. :)
Krass - майстор
Nuvolari, остави тази електротехника ,ами вземи един учебник по граматика,че като чета не ми става смешно,а тъжно.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе, като казахте висши хармоници, навремето ме учиха че подстанциите ги използват за "телефонна" връзка между тях си. Дали има нещо вярно в това?
То и сега се появяват неща като "интернет по силовата мрежа" ама не съм виждал нещо работещо. Там сигурно става с някаква модулация на сигнала.
Пфу, стана офф-топик.
Krass - майстор
Във всяка подстанция има ВЧ уредба със специална апаратура, която използва линиите за ВН за връзка помежду си.Ако сте обърнали внимание по порталите на ОРУ висят едни кошници(бобини).Това е връзката между апаратурата и проводника, по който се осъществява връзката.Има и един кондензатор, който е долу до линейния разеденител.

Тема "Висши хармоници" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: