• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
denuchi - специалист
тази темпер. 45-50 гр. умишлено се стремя да е подържам толкова ниска. вместо радиатори използвам конвектори. и от по висока температура нямам нужда, иначе без проблем съм подържал и 60-70 гр. от конденз немога да се оплача, а тръбите ги почистах тази година за сефте (3 зими изкарах без чистене). и бяха сравнително чисти дори съжалих защо си играх да ги чистя.(прекарах се)
filmatoplo - майстор
мойто Прити под 45 гр променя цвета на въглените -леко от ярко червени потъмняват . Имам 2 метра хоризонтални тръби от кафевите които се наслояват със сажди - 2 пъти ги чистя :evil: .
naskov - майстор
Ей това имах впредвид
AntonBM - специалист
2v6, аз не съм казвал, че водната риза се отразява на температурата на пламъка! Казвам, че тя намаля температурата на горивната камера. От там се намаля интензивността на разлагането на дървата и пада количеството газове, а от там пламъка е по-малко, но не и по-студен. Най-добре се вижда как се отразява средната температура на камерата на горенето, когато се добави влажна цепеница в камерата. Преди да я сложиш – камерата си гори добре, мушкаш влажното между другите дървета и виждаш, как намаля пламъка! Това се дължи на това, че влагата в дървото започва да дърпа топлина и смъква температурата в камерата.
За графика съм писал само във връзка с изменение на КПД-то в зависимост от натоварването. Такива графики съм виждал няколко, но рядко производителите дават тези данни за своите котли... (защо ли???). Рових да ти намеря такава графика и попаднах на тази по-долу. Тя е за парен котел, но и на водогрейните е подобна.

Прикачен файл

KPD.JPG
KPD.JPG (38.61 KиБ) Видяна 3523 пъти
AntonBM - специалист
Denuchi, при теб всичко е по-мощно от необходимото. И камината и конвекторите. Работата на по-ниска температура на камерата намалява КПД-то, но до каква стойност точно не мога да ти кажа. По-ниското КПД, води до това, че гориш повече дърва (10-15%). Ако камерата е натоварена на номинален товар този разход ще падне. Явно дървата ти са сухи, щом нямаш проблем с конденза.
denuchi - специалист
камината по документи е 10 кв. на водната риза. конвекторите са с обща мощност 8 кв. + лира в банята(медна 1200х450) + малко подово + бойлер. за дървата каквито има на село. предполагам че няма кой знае какъв проблем с ламарината на водната риза, при по ниската темпер. на водата.
AntonBM - специалист
denuchi Всичко си написал, без потребната мощност за отопление на къщата.
Нали знаеш, че конвекторите ти едва ли са само 8 kW. Може да са толкова при топлоносител 45°, но мощността им почти се удвоява при вход на водата 80°С и висока скорост на вентилатора им. Конвекторите имат автоматика, която намаля мощността им при достигане на желаната температура на помещението. Това става или с 3-пътен вентил или с промяна скоростта на вентилатора.
Щом ризата ти е 10 kWh, най-добро КПД тя има при топлинна мощност около 8 kWh и температура на топлоносителя, колкото се може по-висока – примерно 70°. Това може да се постигне само с автоматика, която да регулира дебита на топлоносителя във водната риза. Ти имаш и подово и конвектори с достатъчна мощност, тези консуматори не се нуждаят от висока температура – т.е. трябва втора автоматика, която да понижава температурата на топлоносителя. Тези 2 автоматики на теб ще ти струват към 1000 лв., а ефекта от тях ще е, че ще падне разхода на гориво само с 10-15%. Лично аз не бих си ги слагал, защото кога ще си избият парите...
Мисля, че ти успяваш да вдигаш температурата на топлоносителя, защото конвекторите ти имат добра регулация и отпадат като консуматор след затопляне на помещенията. Изненадвам се, че няма конденз по ризата. Щом си ги чистил и си видял, че е нямало смисъл от това, значи наистина нямаш грижи...
denuchi - специалист
ок. с две думи всички грижи ми отпадат. конвекторитеса избирани според нуждите за отопл. и охл. на дадената стая. като за коридора и най вече банята там си е малко по топличко. по документи конвектор. са 1бр. 3.2 кв. + 2 бр. 2.5 кв. топлонисител 50 гр. и на 3 скорост вентилатора. по ниска температура по малко дърва. а що се отнася за автоматиката, сигурно с тази която разполагам в момента доста надхвърля 1000 лв. притеснението ми беше заради по ниската темпер. да не е проблем нещо с ламаритете на печката. вече съм спокоен и спокойно мога да посрещна зимата.
EmoZ - специалист
2V6 намяляваш температурата в камерата, това се оправя, с 'рециркулация' (ако имаш смислено регулиране, на обикн. камина с водна риза не става), за да поддържаш определена температура топлоносителя на входа на топлоизточника и смесване, за да поддържаш определена т-ра на входа на 'консуматора' (отоплителната система, топлоснабдителна мрежа или к'вото е там).

Успех.
filmatoplo - майстор
Утре започвам да обурудвам котела на тв гориво , ще го накича като коледна елха с термовентил и клапи + 4 помпи да видим кво ще стане -термометрите са 10 броя -шаш и паника . За какпак буфер 500 литра .Започва заваряването на гиковете и тръбите , също и на колекторите от тръба фи-135 ли беше . Утре ще видя тръбореза дали реже тръба черна 1 1/2 ако не с флекса -медните знаете ги реже като прас до тук 136 метра фи-35. Тоя път ме домързя и си купих 30 готови тръбички с резба , преди въртях като луд с флашката до 2 цола .Па за десерт 300 метра кабел за Кип И Ато +2 ЮПС а.Най много ще ме кефи осигуряването на връщащата вода в котела над 60 градуса -няма да има конденз , и буфера който вечер ще задържа 60 гр вода за другия ден ако се остави котела да огасне . Само един недостатък има че трябва да му слагаш дърва , не е като газта и нафтата или тока . 100 киловата 100 кубика за сезон или греша :? :) .
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12

Тема "ПОМОГНЕТЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: