Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
имаме нужда от помощ :(

Тази седмица трябва да решим разпределението на радиаторите, броя глидери на всеки и марката и модела на котлето за газовата инсталация на новия ни апартамент. Четохме из форума и има много полезна информация, но бая се оплетохме в сметки и не можем да преценим какво да правим.

Ето малко данни за жилището: ново строителство, на 3ти етаж от 4, с външна топлоизолация и пвц дограма (мисля, че е качествена), югоизточно изложение и една външна стена (кривата стена на чертежа, до която всъщност е долепена друга кооперация, ако това има значение).

Размерите на хола+кухня са 363см (голямата основа на трапеца), 251см (малката основа), дължина на правата стена 650см. Височината на помещението е 260см.

Размерите на спалнята са ширина 295см, дължина 508см.

Поставени са по един извод в двете стаи и извод за лира в банята. Тръбите май са по 1/2 цол, но не съм абсолютно сигурна - мерих ги с рулетка...

Изводите за радиаторите съм посочила на чертежа, но поради ред обстоятелства искаме да ги преместим и по възможност да добавим още един радиатор в хола+кухнята, тъй като помещението е сравнително дълго и ми с струва абсурдно да има радиатор само в единия ъгъл, но не знам как "най-безболезнено" може да се прекарат тръби по пода до новото място -в смисъл дали и новите тръби трябва да минават през разпределителната кутия или водата да се раздели някъде другаде.

В спалнята не искаме радиаторът да е под прозореца, където планираме да поставим ракла (с 10см отстояние от стената за вентилация) и леглото и така да сместим и Г-образен гардероб. Притесняваме се, обаче, че под прозореца може все пак да се появи мухъл. Дали корк, стиропор или термо боя ще помогнат?

И естествено, най-важните въпроси - котле с какви мощности да изберем (ще го ползваме и за топла вода), колко глидера с височина 80см да сложим и каква температура на водата в радиаторите да поддържаме.

Страшно много ще сме благодарни за компетентните ви съвети.

Поздрави,
Росица

Чертеж: http://pics.data.bg/zoom/shared/456ce90 ... 4af4710dba
LazarGanev - "Велик майстор"
Жилището Ви е малко, трябва Ви котле с възможно най-ниска долна граница на мощността - не повече от 6 кВт и да речем 30ребра на Н800.
Лазар, благодаря за бързия отговор. И нашите изчисления бяха горе-долу за 18 глидера в хола+кухня и 12 за спалнята.

Такова маломощно котле, обаче, успях да намеря само при бош-юнкерс - Ceraclass - минимална мощност 6 киловата, максимална 18.
Дали е добро? Или препоръчвате други? :?
filmatoplo - майстор
Само да питам коя газ ще увеличават от 1 Януари , природната или пропанбутана -нямаумисъл във въпроса ми .
Филма - природния газ. Пропан-бутана постоянно се движи надолу-нагоре.
lethe, като най-добро препоръчвам Вайлант 6-20кВт, след това Юнкерс 6-18, а също и Мора 6-20. Трябва да ти кажа че моделите от трите марки са от три различни поколения, но това само за сведение. Най-съвременен е Вайлант, с голям дисплей и повече екстри, но пък е най-скъп, след това Юнкерса с малък дисплей, като на стария модел Вайлант и Мората е без дисплей, където да се изписват грешките. Последните два са горе-долу на една цена, около 1500лв
Май се спряхме на Юнкерс, обаче от една фирма ни казаха, че разделянето на радиатора в хола+кухня на 2 е много сложно и предложиха вместо това да сложим само един конвекторен радиатор на съществуващите изводи. Аз още се чудя дали това ще свърши работа за отоплението на толкова дълга стая. :?

Казаха ни също, че не желаят да снаждат тръби - можело да протечат и затова колекторната кутия трябва да остане до вратата и всеки път да се удряме в нея...дали има нещо вярно в това? :|
vanko68 - специалист
Т'ва за снадките са пълни глупости. Ако искат и ЗНАЯТ КАК,ще ви свършат работата,а не да се оправдават как не можело или не ставало...
- Колекторната кутия обикновено се вкопава в стената, така, че да не се удряте.
- Ако ползват пресови сглобки може и без колекторна кутия
- С конвектор може и да стане, ама с 2 точки ще е по-комфортно
filmatoplo - майстор
Имам мерак да направя на някой клиент разводка от медни тръби фи-15 или 18 вместо тези фи-16 с алуминиева вложка , с изолация и споени - смятам ще стане вечно - без опастност от прегряване . :idea:
pac_ - специалист
"filmatoplo",Аз Съм останал с впечатление.че работиш от доста години а не Си го правил нито веднъж? :?: Може да е по-скъпо,но е почти вечно ако е направено правилно!А що се отнася за прегряването,нали затова тръгваме с медни тръби от камината или котлето.

Тема "Молба за помощ за разпределение на радиатори, брой глидери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: