• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Panzer - специалист
Става дума за котел на твърдо гориво. Коя от двете марки бихте препоръчали? Бях се засилил към Виадрус У22, но пък ми предложиха Имергас на същата цена и сега се двоумя. Направи ми впечатление, че италианския котел е без скара, голям проблем ли ще е? :)
naskov - майстор
Кажи какво ти представлява комина и колко секции котел искаш?
Panzer - специалист
Комина е малко проблемен, зидан е от тухли четворки без да е мазан отвътре. Единият отвор е около 15/20 см , а другият е по-тесен 15/15см. При необходимост, мога да се опитам да ги събера в 1 розетка. Котела ще е 5 или 6 секции.
filmatoplo - майстор
Колко киловата ще е котела , секции много - има няма 6-7 киловата 1 секция ама то не се мери така :wink: . Насков има наблюдения над Имергаз .
naskov - майстор
Кажи и височината на комина. Ако е външен трябва да има и изолация
Panzer - специалист
Коминът не е външен, в средата на къщата се пада. Но е ползван преди и не е чистен.Висок е 8-9 метра. Изчислената мощност на радиаторите ми е 24.6КВ, без бойлер. 5 секционният на Имергас го дават 25кв мощност(номинална) , 6- 30 кв. при горене на въглища. При Виадруса мощностите са завишени съответно 29 и 34 кв, но при горене на кокс.
naskov - майстор
Виадрус и Имергас имат едни същи мощности на дърва и въглища. Ако разгледаш добре каталозите ще се убедиш в това. От опит знам, че Виадруса е по-непрентециозен към тягата на комина. Ако котела ти бе над 6 секции категорично за този комин щях да ти препоръчам Виадрус. При 5-6 секции двата котела се държат почти идентично. Имергаса е по-добре оребрен и отнема по-добре температурата на димните газове, но това води да пушене при отворена врата при ниски температури на изходящата вода. С тези размери на комина (20х15) Виадруса няма да пуши въобще. Между другото Имергас, Симе и Будерус се различават само по външния си вид
Panzer - специалист
Като прочетох колко "ласкаво" се е изказал Филма за Симе в една стара тема, маи ще се ориентирам към Виадруса. Щом не получавам нищо повече от италианския котел а и ще ми спести разправията с комина :-D Остава само да реша 5 или 6 секции :?
filmatoplo - майстор
Виадрусите нямат грешка , ако им се сложи 4 пътен вентил ще работи като ролсроис . Дето се казва по добре Де дитрих отколкото Симе .Да не се излъже някой със Солитех -демир докум.Няколко Виадруса имам монтирани и то в обитаеми помещения -приземни и гаражи , не може да разбереш че има котел в тях - а за горните Симе и Демир докум ще разбереш и още как - всичко ще почернее. :evil:
Panzer - специалист
Мислех да монтирам 3- пътен термостатичен вентил на котела. Филма, можеш ли да обясниш каква е разликата с четирипътния, и има ли нужда от задвижка? :)
  • 1
  • 2

Тема "Viadrus или Imergas?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: