Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosenred - специалист
Четох някъде,че покритието вътре в соларните колектори е т.нар. соларен лак,бих искал да попитам каква точно боя е това, и откъде може да се закупи?Интересувам се и за стъклото от горе какво точно е.
Питам защото съм решил да експериментирам със соларен панел,ама не с вакуумни тръби а по скоро селективен но с атмосфера вътре от газ които многократно усилва парниковия ефект.
маречков - специалист
Какъв газ? Не говориш за пропан - бутан нали :feuer: ?
От друга страна мисля, че трудно ще упрътниш колектора, че да не излиза газа. А стъклото мисля, че е армирано или поне дебело за да не се троши при градушка.
rosenred - специалист
Въглероден диоксид смятам да пусна.Много мислих как да стане и измислих нещо.Значи аз съм си заварчик,заварявал съм какво ли не вкл. и черни тръби за газ до 2 цола.Верно работи на 100 мбар. но не изпускат.Та смятам да изработя нещо образно казано като ваничка.Дъно и страници.В страни с технологични отвори за медните колекторни тръби и щтуцер за пълнене с газ.Отгоре на лазер изрязвам образно казано ,голям фланец с отвори за болтчета(там се пристяга стъклото от горе с някаква гарнитура разбира се.)Медните тръби ги уплътнявам чрез спояване към рамката с оксижена и сребърен припой(тази опреация по спояване на различни материали не съм я пробвал преди но би трябвало да се получи)Така получения контейнер напълнен с газ се вгражда в предварително изработена по размер и топлоизолирана рамка по подобие на мивката която ляга в кухненеския плот
.
Последна промяна от rosenred на ср окт 07, 2009 9:18 pm, променено общо 2 пъти.
rosenred - специалист
В същност както би могло да се пълни с газ така би могло и да бъде под вакуум но подозирам че ще излезе и тежък и скъп
маречков - специалист
Ти си го измислил вече, с вакума ще трябва да уребряваш конструкцията.
rosenred - специалист
а соларния лак какъв е, някаква високо температурна боичка ли е?
kuuuuuul - майстор
За соларен лак не съм чувал,обикновенно самоделките се пръскат с матов шпрей,като се има в предвид че разликата м/у плоските и вакумните не е кой знае каква незнам да ли ще си заслужава целия труд но щом имаш време да експерементираш давай ще бъде интересно какво ще стане,може да сложиш и стъклопакет. :2thumbs:
lov - майстор
Кога се занимавах със самоделките ползвах термоустойчив силиконов лак който се нанася на метала и веднага се поръсва отгоре с графитен прах обилно. После излишния просто се издухва. Технологията я намерих някъде по руските списания от едно време. Тогава нямаше да се продава та от утаен бронз за печки отливах само лака.
Последния ми панел изкара 15-16 години без да си промени цвета или да се налющи. Бракувах го миналата година че от моя глупост го надух под високо налягане и го пръснах. Иначе и до сега да си кара.

Тема "Соларен лак?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: