Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
sergi - специалист
здравейте

питанката е за неизползван кладенец от няколко години.
по спомени на съседи водата била най-добрата в селото - къщата е на високо и на края на селото.
в момента водното огледало е на 6-7м., а дъното на 14м., фи 80-90 см, граден с камъни.
някой ми каза че като не се използва кладенец се запушвал и водата спира...
сега чета че се пускали помпи да го почистват.

идеята е да се ползва за поливане и евентуално ако става за пиене и като алтернатива на водопровода.

а, и ако се вземе хидрофор с ел.пресостат, сигурно ще трябва потопяема помпа и голям резервоар?

дано се включи и лазар ганев, че той ги знае работите а пък другата седмица ще ходя до варна...

малко дълго и благодаря предварително
LazarGanev - "Велик майстор"
sergi написа:
дано се включи и лазар ганев, че той ги знае работите а пък другата седмица ще ходя до варна...
Айде дано... се видим. Напоследък обичам да си пия бирата със софиянци - снощи с EmoZ, ама само за 2 имах време, че бях с ангажименти :-D . Не мисля, че ще имаш проблеми със затлачване, а и никакъв резервоар нр ти трябва при толкова много вода в кладенеца. Варианти има различни, изборът е твой, ще ги говорим щом ще идваш, а ако - ще пиша тука.
маречков - специалист
LazarGanev написа:
[ а и никакъв резервоар нр ти трябва при толкова много вода в кладенеца. Варианти има различни, изборът е твой, ще ги говорим щом ще идваш, а ако - ще пиша тука.
Тука на мен ми стана интересно. Моя кладенец е 12-13 м. дълбок и има към 3-4м. вода и имам към 20 м. тръбен път, та се чудя дали направо хидрофор на края на тръбния път или потопяема помпа, съд и тогава чак хидрофора да подава към инсталацията в къщата. :?
В твоя случай е най-добре с потопяма хидрофорна помпа (а не тези от 70 или 100лв). И при тебе няма смисъл от буферен резервоар. Другият вариант е да пуснеш непотопяема помпа на 7-8м в кладенеца със 6м смукател - по-евтина, но по-несполучлива идея.
маречков - специалист
Миналата годита си купих потопяема помпа (4/500лв. италиянска, хром никел, марка не помня, има си кутия на края на кабела с ключ вкл./изкл.) и сега я позвам за поливане. Дали може да и се добави еликтроника, която да я управлява и да я ползвам нея за питейна вода в къщата. По принцип искам да я ползвам само, когато от ВиК имат поредната повреда и нямам вода. :evil:

Извинявам се за нахалството в чуждата тема.
Разбира се, че може, точно това ти препоръчвам. А темата е на всички, не мисля, че авторът щр се сърди. Около 100лв е съдът с пресостата.
маречков - специалист
Благодаря за отговора :) .
Идва ми точно навреме, утре ще заравят тръбата. Остава да си купя армтурата и съм готов.

Тема "стар кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: