• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
pointx - напреднал
Здравейте всички!
Значи знам, че е задължителна консултацията със специалист но пък няма лошо според мен да се консултирам и с вас. Купих си вила в отдалечено село (Дълги дел) миналата година. Имам проблем, че при обилни дъждове или при пролетното снеготопене в мазето ми нахлува вода... не е много (не се събира на локва) но въпреки това стената откъм наклонената част на двора се мокри доста. Прилагам схема на ситуацията която дори съм се опитал да направя мащабна (10мм-1м) :)
Засега единствения вариант които ми се струва удачен е да изкопая дренаж зад къщата (между нея и плевнята) с дълбочина до пода на мазето... Операцията хич няма да е малка защото къщата е голяма (задната стена е 11м) Въпроса е това ли според Вас е единственото спасение в случая или има и по-лесно решение. Поздрави. Иван

Прикачен файл

Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (38.15 KиБ) Видяна 7405 пъти
panalov - специалист
pointx написа:
Засега единствения вариант които ми се струва удачен е да изкопая дренаж зад къщата (между нея и плевнята) с дълбочина до пода на мазето... Операцията хич няма да е малка защото къщата е голяма (задната стена е 11м) Въпроса е това ли според Вас е единственото спасение в случая или има и по-лесно решение. Поздрави. Иван
Това е най сигурното и правилно решение въпреки ,че е трудоемко.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Дълбочина ПОД пода на мазето. И доста по-дълго от дължината на къщата...
pointx - напреднал
Ох да и аз си мисля, че това е най-доброто но операцията е страховита... става въпрос за изкоп поне 2 метра на 11 метра. Заради спецификата на терена изкопа ще трябва да се прави ръчно - чесно казано ми се вижда операция безумна и за НАТО. :)
pointx - напреднал
По-дълго, по-дълго колко по-дълго, не мога много защото двора ми е ограничен странично... стената на къщата практически е допряна в оградата на съседната къща....
единак - специалист
Защо да е под пода на мазето? Нали казваш, че мокри стената? Това явно са повърхностни води, които се събират до стената и понеже има наклон има известен напор. Според мен е добре да се види откъде влиза водата и каква е почвата. Ако имаш глинен слой или скала по средата за чий ще дълбаеш...
Ако се намеси хигро ще е добре, той им разбира на дренажите. Ние тука само си приказваме.
svetoslavoff - специалист
Имах подобен проблем, но наклона не беше така голям(ако картинката ти е относително вярна). Направих следното: на ивица, широка около1,2м дадох обратен наклон - от къщата към склона и лек наклон на цялата ивица накъдето ти е удобно за изтичане на водата. Така ликвидирах овлажняването на мазата. Като изчезна овлажняването излях и бетонно поясче 60см до стената, вписано в общия обратен наклон. Но това е само да си обикалям на сушина виличката. Не съм сигурен дали ще ти помогне, ако водите са по-дълбоки, но по-добре опитай, преди да копаеш дълбоки дренажни изкопи, че и мене ме плашеха с такива сложнотии.
Успех и сподели какво си направил.
ПП Такива наклони съм дал и на двете страни, перпендикулярни на склона. С две думи - да бяга водата от основите.
hygro - майстор
@pointx, схемата ти е супер :) Мога да я допълня само с едно предположение - при строежа на сградата е засечен водоупорния слой, по който акумулираната дъждовна вода се спуска по склона. Ако е така, решението може и да не е много евтино...

Преди да инвестираш няколко хилядарки в дренажно съоръжение, най-добре се опитай да отведеш повърхностните води по склоновете, за да не акумулират в почвата. Ако това се окаже недостатъчно... сорри, яко копане те чака...

Опс, нали ни си забравил да отведеш водостоците далече от сградата, да попълниш пукнатините по плочниците и да провериш наклоните за оттичане... Това всъщност са най-важните мерки...
pointx - напреднал
@hygro какво да ти кажа нищо не съм правил... още... всъщност нямам плочници пръстта опира до самата стена... не съм отвеждал нищо...видя ми се даже че между пръста и сградата има някакви дупки.... абе нищо не ми е ясно... все още :) На какво казваш водосток?
hygro - майстор
pointx написа:
видя ми се даже че между пръста и сградата има някакви дупки
Не разбрах какви са тези дупки - да не говориш за някакво пропадане? Щото тогава хич не е розово. Направи някакви снимки, ако можеш.
pointx написа:
На какво казваш водосток?
Имам предвид, че водосточните тръби не трябва да се изливат в близост до обратния насип на сградата.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за дренаж на вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: