Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zmeios - специалист
fikata написа:
Заради кожния /скин/ ефект при променливия ток...
:-D
...който ефект при 50 ампера, за да ЗАПОЧНЕ да се проявява, ще му трябва примерно индустриално напрежение 400 херца.

При 50 херца и домашни консуматори всякакво споменаване на скин ефект е тотално лишено от смисъл.
fikata - майстор
Диалогът е принципен или теоритичен,отколкото практически.Въпреки пренебрежимо малкия скин ефект при 50 Hz, все пак като физично явление той съществува и при тази честота за да се твърди, че многожичния проводник има по-голямо съпротивление от масивния при еднакво общо сечение и други параметри...
Не е ли ?
vreden - специалист
А защо искаш да пускаш 5 жила от уличното табло?
chonev - помощник
Благодаря на всички за постовете. В крайна сметка слагам многожилния и без излишна набутвация. Относно въпроса на Vreden за 5-те жила. Ами освен трите фази щели да ми пуснат и 2 нули, макар че спеца от ЕВН каза, че така или иначе ще ги вържат на една шина в електромерното табло на улицата. Казаха ми, че не е проблем да пусна и 4-ворка, но тях ги карали да пускат вече по 2 нули. Между другото тоя от ЕВН спонена, че трябва да си пусна и отделен земен контур. Не може ли едната нула да си я кръстя РЕ и да си я ползвам за земен контур и ДТЗ-тата да си сработват ок.
pavelari - майстор
Милен написа:
pavelari написа:
при едно и също сечение - многожичните проводници имат с поне 15% по-добра проводимост заради повърхностния ефект - швпс носи повече ток от свт примерно.

Ако ШВПС то беше толкова стока що го използват само по битови уреди по няколко метра, а СВТ или аналога му NYY по модерно му масово се изпозва при тежки условия, дори където е необходимо гъвкав се използват кабели от типа ШКПТ а не този красив пластмасов шнур.
Всички многожични кабели са много по-стока, и не случайно, по-скъпи. Не ми обяснявай какво съм гледал и и как съм сравнил - знам, и от опит, мога и да го сметна, но защо ли? Вече сте предубедени!! И то казвате на бялото, че е черно - нищо ново във форума. Но пак казвам и то КАТЕГОРИЧНО - многожичните, гъвкави кабели от типа ПВА-2 и ШВПС са по-яки от ПВА-1 и СВТ - вярно е, че при по-малките сечения има по-малка разлика и от чисто ИКОНОМИЧНА гледна точка са се утвърдили плътните кабели. Защото ако вие слагате по два метра жица в глобален мащаб се слагат километри а това са пари.
Да не говорим, за връзките - многожичните винаги контактуват в десетки точки за разлика от другите, където я 2 я 5-6 според клемата. Ана ааайде бъдете си прави и си вярвайте. Аз го казвам това за незнаещите - знаещите вече не подлежат на обучение!
Останете със здраве и душевен мир :roll: .
pavelari - майстор
chonev написа:
Не може ли едната нула да си я кръстя РЕ и да си я ползвам за земен контур и ДТЗ-тата да си сработват ок.
Това беше абсолютно професионално разсъждение - може!
John - специалист
Това за ЕВН,е нещо отделно.Те наложиха своя си технология за изолирани въздушни кабелни мрежи,при която втората нула е и заземителен контур и носещ проводник.
Милен - майстор
pavelari написа:
многожичните, гъвкави кабели от типа ПВА-2 и ШВПС са по-яки от ПВА-1 и СВТ - вярно е, че при по-малките сечения има по-малка разлика и от чисто ИКОНОМИЧНА гледна точка са се утвърдили плътните кабели. Защото ако вие слагате по два метра жица в глобален мащаб се слагат километри а това са пари.
Да не говорим, за връзките - многожичните винаги контактуват в десетки точки за разлика от другите, където я 2 я 5-6 според клемата. Ана ааайде бъдете си прави и си вярвайте. Аз го казвам това за незнаещите - знаещите вече не подлежат на обучение!
Останете със здраве и душевен мир :roll: .
Това ШВПС въобше не го слагай в една категория с другите споменати от теб жици :lol: то е просто едно красиво недоразумение което освен за битови изделия за друго не става. Защо мислиш го има само до 4 кв.
pavelari - майстор
zmeios написа:
fikata написа:
Заради кожния /скин/ ефект при променливия ток...
:-D
...който ефект при 50 ампера, за да ЗАПОЧНЕ да се проявява, ще му трябва примерно индустриално напрежение 400 херца.

При 50 херца и домашни консуматори всякакво споменаване на скин ефект е тотално лишено от смисъл.
Тук веднага получаваш въпрос:
колко ампера носи кабел:
1 кв.мм
1.5 кв.мм
2.5 кв.мм
4 кв.мм
6 кв.мм
кабела е без значение от кой тип и при каквито избереш уаловия - може и да се приложи някаква таблица за сечения и тоци на някой от масовите кабели за да е полезно на всички /примерно за мостов трипроводен/ и ще ти кажа нещо после.
Въпроса е и за МИЛЕН?
Последна промяна от pavelari на чет окт 08, 2009 10:42 pm, променено общо 1 път.
rulom - модератор
chonev написа:
Благодаря на всички за постовете. В крайна сметка слагам многожилния и без излишна набутвация. Относно въпроса на Vreden за 5-те жила. Ами освен трите фази щели да ми пуснат и 2 нули, макар че спеца от ЕВН каза, че така или иначе ще ги вържат на една шина в електромерното табло на улицата. Казаха ми, че не е проблем да пусна и 4-ворка, но тях ги карали да пускат вече по 2 нули. Между другото тоя от ЕВН спонена, че трябва да си пусна и отделен земен контур......

Тема "едножилен или многожилен 5х10 трифазно за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: